UPDATE Inspecţia Judiciară intră pe firul scandalului provocat de vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu

Daniel Horodniceanu
Daniel Horodniceanu. Sursa foto: ROMANIA-ACTUALITATI.RO

UPDATE ORA 10:45

Preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, consideră penibilă reacţia vicepreşedintelui CSM Daniel Horodniceanu în scandalul provocat atunci când a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie, pentru că acesta a demonstrat că nu regretă atitudinea sfidătoare pe care a avut-o.

El spune că nu este vorba de insultarea agenţilor de poliţie, ci chiar de insultarea cetăţeilor români.

Cosmin Andreica a fost întrebat luni, la Prima News, despre atitudinea pe care Daniel Horodniceanu a avut-o faţă de poliţiştii care l-au oprit în trafic.

“Vorbim despre o atitudine greu de înţeles, mai ales pentru un fost procuror procuror şef al DIICOT cu peste 25 de ani vechime, aşa cum chiar dumnealui se prezintă. În primul rând, nu vorbim despre insultarea Poliţiei Române, ci despre insultarea cetăţenilor acestei ţări pentru că dacă îl auzim pe domnul Horodniceanu în acea înregistrare video, vedem că dumnealui are pretenţia ca poliţiştii să aibă un discurs aparte pentru judecători în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni pe care îi opresc. Mai mult decât atât, vedem că domnia sa simte nevoia să-şi alimenteze stima de sine, punând la punct doi agenţi de poliţie, noaptea, la 1.30, pe un drum comunal din judeţul Iaşi. Îmi vine greu să înţeleg”, a menţionat Cosmin Andreica, citat de news.ro.

El susţine că reacţia fostului şef al DIICOT este mai penibilă decât a fost acţiunea în sine.

“Şi reacţia de după este uşor mai penibilă decât în sine acţiunea pe care dumnealui o comentează sau pe care o regretă, dar în realitate nici nu regretă, atâta vreme cât el apreciază că a fost victima unei scenete puse la punct ca şi cum cineva a premeditat această întâlnire şi l-a provocat pe domnul Horodniceanu, de parcă doi agenţi de poliţie ar fi putut să realizeze acest lucru, iar domnul Horodniceanu să pice în această capcană a înscenării. Vorbim până la urmă de o banală abatere la regimul rutier, sancţionată cu amendă din prima clasă de amenzi între 290 de lei, valoarea minimă, adică 145 de lei, dacă într-adevăr poliţiştii ar fi aplicat amendă. Ei de la început l-au oprit şi i-au atras atenţia că nu a semnalizat schimbarea direcţiei de mers în momentul în care a intrat în depăşirea autospecialei de poliţie şi aici dialogul putea să se termine într-un minut sau două minute fără niciun fel de alte asemenea excese de aroganţă şi de putere pe care le-a realizat domnul Horodniceanu”, a mai afirmat preşedintele Sindicatului Europol.

El consideră că Horodniceanu, dar şi alte persoane care se comportă în acest mod se dezic de lumea în care trăiesc.

“Nu pot să nu mă gândesc dacă aceasta a fost atitudinea faţă de doi agenţi de poliţie şi a simţit să ne spună atât de multe lucruri, câte poate face el şi faptul că poate să facă orice şi a făcut orice şi inclusiv că ne-a crescut salariile în 2016, în urma unei simple discuţii cu domnul Oprea. Vă daţi seama cam ce se întâmplă în spatele activităţii domnului Horodniceanu sau a altor persoane care cumva se dezic de lumea în care trăiesc, de societatea în care trăiesc şi în mintea lor sunt ei şi restul lumii”, a mai declarat Cosmin Andreica.

El a fost întrebat cine ar putea să ia o măsură în cazul lui Daniel Horodniceanu pentru comportamentul său faţă de poliţişti.

“În primul rând din perspectiva interacţiunii cu poliţiştii nu putem vorbi despre sancţionarea comportamentului dumnealui pentru că vorbim doar despre aroganţă, dacă vreţi, şi carenţe în buna creştere pe care ar fi trebuit să o aibă domnul Horodniceanu în relaţia cu oricine, nu neapărat cu cei de poliţişti. Vorbim de demnitate şi de chestiuni ce ţin de etică şi deontologie profesională din partea domnului Horodniceanu. Şi aici e vorba, până la urmă, de a lua o atitudine cei din breasla dumnealui, adică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dacă vreţi, din partea colegilor dumnealui, pentru că este nefiresc ca pentru o banală contravenţie să simţi nevoia să scoţi legitimaţia de procuror şi să pui la punct doi poliţişti pentru că şi-au permis să-şi facă treaba”, a mai afirmat Cosmin Andreica.

El a mai menţionat că noile generaţii de poliţişti nu mai ţin cont de statutul social, de calitatea persoanei, ci aplică legea în mod unitar.

“Pot să spun cu certitudine că avem nenumărate astfel de situaţii, însă foarte puţine dintre ele ies în spaţiul public. De ce este bine că avem astfel de reacţii? Pentru că ne demonstrează că totuşi mergem spre bine. Noile generaţii de poliţişti nu mai ţin cont de statutul social, de calitatea persoanei, ci aplică legea în mod unitar, indiferent că persoana este un simplu cetăţean sau îl opreşte pe fostul procuror şef al DIICOT. De altfel, şi în interacţiunea cu poliţiştii din oficiu, fără să-l recunoască pe domnul Horodniceanu, i-au spus acesteia că este vorba despre o avertizare verbală pe care aceştia o fac în raport cu atitudinea şi comportamentul său pe care l-a avut la volan. Adică nu vorbim sub nicio formă de o tracasare pe care să o fi resimţit agenţii de poliţie şi din acest motiv să nu îi fi aplicat amendă. Totuşi, dacă ne uităm la atitudine, cred că avertismentul verbal a fost prea puţin pentru ceea ce s-a întâmplat”, a mai declarat preşedintele Sindicatului Europol.

Imagini în care Horodniceanu, fost şef DIICOT, ameninţă poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru că ar fi depăşit fără să semnalizeze au apărut duminică în spaţiul public.

Ulterior, Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa când a fost oprit în trafic, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.

Ştire iniţială

Inspecţia Judiciară (IJ) anunţă luni că s-a sesizat din oficiu în cazul incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM Daniel Horodniceanu.

”În urma apariţiei înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare şi va efectua verificări pentru a clarifica circumstanţele incidentului şi a evalua comportamentul magistratului în timpul interacţiunii cu echipajul de poliţie”, a transmis IJ.

Imagini în care Horodniceanu, fost şef DIICOT, ameninţă poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru că ar fi depăşit fără să semnalizezem au apărut duminică în spaţiul public.

Ulterior, Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa când a fost oprit în trafic, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.

„Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliţie pentru o presupusă contravenţie rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un poliţist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliţiei rurale, fără a încălca vreo normă rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate însă”, a explicat Daniel Horodniceanu.

El consideră că faptul că poliţiştii au pretins că nu îl cunoşteau a fost de natură să îl provoace şi să reacţioneze astfel.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat duminică seară că nu este în regulă ce s-a întâmplat acolo şi că abordarea a fost greşită. El consideră că întreaga situaţie trebuie să fie lămurită.

Precizările IPJ Iaşi

„În noaptea de 5 spre 6 mai, un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui auto, ce se deplasa în comuna Schitu Duca, din judeţul Iaşi, care nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depăşire. Poliţiştii i-au adus la cunoştinţă şoferului abaterea rutieră comisă şi i-au pus în vedere să respecte normele rutiere în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice, acesta fiind sancţionat cu avertisment, conform OUG nr. 195/2002”, au precizat duminică reprezentanţii IPJ Iaşi.

Filmul evenimentelor

A condus structura de luptă cu Crima organizată, iar acum are în mână destinele CSM (Consiliul Suprem al Magistraturii). A fost unul dintre cei mai grei procurori ai României și încă mai speră să se întoarcă pe cai mari. Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT și actual vicepreședinte CSM se consideră de neatins. Acesta a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat pe oamenii legii dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi, arată jurnalist.ro.

Daniel Horodniceanu
Daniel Horodniceanu. Sursa foto: www.jurnalist.ro

Într-o o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost în oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este ”procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”.

Poliţiştul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l ”De ce nu mă cunoaşteţi oare?”.

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

”Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist.

De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministrul Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15 în plus la salariu.

”Eu am vorbit atunci cu ministrul Oprea şi dumneavoastră aţi luat 15 la sută”, i-a spus Horodniceanu.

Cine e Daniel Horodniceanu

Amintim că Horodniceanu este un apropiat al lui Dacian Cioloș și a Laurei Codruța Kovesi. Tabăra progresistă din Justiție, apropiată de rețelele de ONG-uri înființate încă din regimul Băsescu de către magistrații activiști au reușit să îl impună pe procurorul Daniel Horodniceanu în poziția de vicepreședinte CSM. Horodniceau a ocupat poziția de șef DIICOT (între 2015 și 2018) și este implicat într-o serie de scandaluri la Iași, acolo unde a activat mare parte a carierei sale.

Amintim de asemenea că Horodoniceanu este sprijinit de Freedom House, ONG finanțat de rețeaua Soros și marile ambasade. PS News a scris despre scandalul în care a fost implicată  Cristina Guseth, directoarea Freedom House. Aceasta încerca să organizeze șantajul la președinta Curții de Apel București, Lia Savonea.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL