Skip to content
Politică

UPDATE Iohannis, ieșire dură într-o chestiune nevralgică: Așa ceva nu trebuie să se întâmple!

hotnews.ro

UPDATE 16:31

În același context, deși președintele Klaus Iohannis a precizat că este obligat de Constituție să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, el i-a îndemnat pe cei din majoritatea PSD-ALDE ca în sesiunea de toamnă să modifice actul normativ în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Am cerut în mod repetat reexaminarea, am trimis sesizări la Curtea Constituțională a României, am sesizat Comisia de la Veneția. În privința Legii 304 modificată, am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Totuși, asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit în mod expres ca imediat ce începe sesiunea de toamnă, aleșii să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat. Această lege ridică multe probleme pe fond. Aceste deficiențe pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale”, a comentat Iohannis.

În ceea ce privește Legea 303/2004 (Statutul magistraților), Klaus Iohannis a promis că va sesiza CCR „cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția”.

„Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitatea lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare”, a continuat Iohannis.

El a adăugat că actualii parlamentari „au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normelor de drept”, a încheiat șeful statului.

——————–

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o ieșire dură într-o chestiune nevralgică.

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului le-a cerut guvernanților și parlamentarilor să țină cont de opinia – chiar dacă preliminară – publicată zilele trecute de către Comisia de la Veneția, în care acest organism își exprimă unele îngrijorări privind modificările aduse legilor justiției.

Concret: primul om în stat apreciază că aceste modificări „afectează încrederea în justiție” și „au un impact negativ asupra luptei anticorupție”.

„De fiecare dată, România a avut nevoie de sprijin și de un punct de referință în ceea ce privește standardele constituționale și consolidarea statului de drept. Comisia de la Veneția și-a arătat disponibilitatea totală în a sprijini România pe calea unei democrații solide. Concluziile Comisiei de la Veneția sunt extrem de îngrijorătoare. Comisia de la Veneția  spune că ansamblul modificărilor aduse la legile justiției afectează independența procurorilor și judecătorilor. Or, așa ceva în România nu trebuie să se întâmple. Independența procurorilor și judecătorilor reprezintă fundamentul unei justiții corecte. De la acest principiu nu se face în niciun caz să abdicăm. Legile justiției trebuie îmbunătățite urgent în Parlament, astfel încât impactul negativ asupra sistemului să fie redus la minimum.

România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Din acest statut derivă și o serie de obligații – inclusiv în ceea ce privește funcționarea integrată a justiției din România. Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile europene”, a comentat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *