Skip to content
Politică

UPDATE Iohannis: Lupta anticorupție, la grea încercare / Kovesi: A fost un an dificil! / Bilanț DNA

bucurestifm.ro

UPDATE 11:30

Președintele Klaus Iohannis a ținut, joi, un discurs la evenimentul de prezentare a bilanțului Direcției Naționale Anticorupție.

Iohannis a subliniat importanța de a continua aceasta luptă anticorupție pentru consolidarea statului de drept, felicitând activitatea semnificativă a instituției.

Incep prin a va felicita pentru bilantul prezentat. Au trecut aproape 15 ani, iar Romania a demonstrat ca a reusit sa isi mareasca, din punct de vedere institutional, capacitatea de a lupta impotriva coruptiei, pentru consolidarea statului de drept. Tara este in punctul de a exporta acest model in regiune. Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila daca in Romania nu s-ar fi produs o temeinica asumare sociala a unui set de valori solide. Mentalitatile s-au schimbat, dovada acestui fapt recent unde am vazut ca cetatenii Romaniei nu mai tolereaza corputia, minciuna sau compromisul. La noi s-a intamplat un lucru extraodrinar, la noi valorile statului de drept au devenit preocupari concrete. A existat o reactie civica fara precedent. Romania a devenit o sursa de isnpiratie pentru cetatenii altor state
 de a se exprima. Inceputul acestui an ne-a gasit intr-un context in care lupta anticoruptie a fost pusa la grea incercare. Tara noastra trebuie sa isi continuie parcursul in lupta anticoruptie. Incercarile executiului de a modifica legislatia penala, au fost modifiate in raportul MCV. Irevisirsibiliatatea luptei anticoruptiei nu este una garantata. Nefericita OUG 13 a fost abrogata. Avem o legislatie adesea deficitara care genereaza probleme de interpretare, in mod incontestabil ea trebuie amendata”, a declarat Iohannis, la bilanț.

———

UPDATE 11:08

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, face joi bilanțul instituției pe care o conduce.

Kovesi a afirmat că a anul 2016 a fost unul dificil, fiind caracterizat de atacuri constante la adresa procurorilor DNA.

„Este un bilant pe care noi cei din DNA il prezentam invitatilor si cetatenilor. Va amintesc ce spuneam acum un an la bilant despre munca noastra. In aceasta lupta am avut cel mai important aliat: cetatenii Romaniei. Sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe respect. Pentru a avea o Romanie mai putin corupta, toti cei din sala trebuie sa ne dorim aceasi lucru. Ne dorim sa combatem coruptia, dar acest lucru nu este suficient. Trebuie sustinuta de cadrul legislativ si institutional. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri la adresa procurorilor DNA”, a declarat Kovesi, la bilant.

În continuare, Kovesi a prezentat bilanțul pe anul 2016 în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu ale demnitarilor, trăgând importante semnale de alarmă:

„1270 de incuplati, 3 ministri, 6 senatori, 11 deputati, peste 40 de deputati. Investigatiile penale trebuie anlate de masuri preventive. Investigatiile noastre au vizat achizitii din infrastructura, IT, sănătate. Mai mult de jumatate din inculpatii in 2016 au savarsit infractiuni de abuz in serviciu. Se achzitioneaza frecvent produse inutile. Se achzitioneaza lucrari ale caror executie nu pot fi verificate. Va dau cateva exemple din dosarele DNA, iar apoi societatea trebuie sa decida daca altfel de fapte prezinta sau nu pericol. Poate gresi cineva un produs de achizitie cu 80%? In cazul imobilelor retrcedate ilegal, pretul a fost si de 10 ori mai mare fata de pretul real”, a mai spus Kovesi.

Procurorul-șef a vorbit și despre corupția din domeniul Sănătății, dar și despre încercările de modificare a Codului penal:

„In sanatate, statul a platit cu 50-60% mai mult fata de pretul real. Acest specific al coruptiei in sanatate a facut ca procentul de mita sa fie mai mare decat in alte domenii. Coruptia in sanatate nu inseamna doar sumele de bani date de pacienti medcilor, ci importante achizitii. Ne dorim sa fim consultati in mod real cu privire la modificarile legislative. Nu credem ca sunt necesare dezincriminările unor infractiuni. Suntem obligati sa avem reactie in cazul modificarilor aduse Codului penal, mai ales atunci cand sunt facute peste noapte. CSM, procurorul general, instantele si parchetele au reactionat unitar”, a afirmat șefa DNA.

Totodată, Kovesi a adus în discuție problema recuperării prejudiciului: „Recuperarea produselor a fost o componenta importatnta in 2016. De multe ori, in cauzele noastre, sunt implicate persoane care obtinu bunuri uriase. Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta indifernt unde s-au ascuns banii. Am reusit sa sechestram 2 proprietati in Franta, iar in Spania, am pus sechestru pe doua imobile. Am solicitat blocarea unor conturi in Cipru, Elvetia si Germania.”.

Kovesi a menționat: „Inalta Curte a ramas reperul de jurisprudenta in activitatea noastra. Am avut  870 de inculpati și condamnări: un europarlamen, un deputat, un senator, 28 de primari. Procentul de achitari s-a mentinut la 10% din totatul peroanelor trimise in judecata. Acest procent este sub media europeana, in Romania, justitia este functionala. 
Rostul procesului penal este acela de a afla intotdeauna adevarul. Activitatea DNA in 2016 a fost influentata de prevederile declarate neconstitutionale. Un procuror din DNA are in medie peste 100 de dosare in acelasi timp”.

Mai mult, șefa DNA a criticat aspru atacurile la adresa procurorilor, explicând că DNA a reacționat ferm la toate aceste dezinformări: „In 2016, atacurile la adresa DNA au fost fara precedent, intrgul sistem s-a confruntat cu atacuri. Noi suntem magistrati si am raspuns in limitele statului de masgistrati. Am sesizat CSM. S-a reactionat ferm la atacuri si dezinformari. Legea ni se aplica si noua. Tot ceea ce facem, facem sub controlul CSM. Un procuror nu falsifica dosarul, nu are o agenda ascunsa. Alti magistrati, judecatori  vin si controleaza munca procurorilor si masurilor impuse de acestia. Presiunile exercitate in spatiul public depasesc limitele acceptate intr-o societate democratica. In cadrul unui proces penal, mai multi judecatori judeca. Atunci cand procurorii au incalcat etica, au ajuns in fata instantei sau aplicat din DNA„, a mai spus Kovesi.

———

Președintele României Klaus Iohannis va participa joi la ședința de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2016, potrivit unui anunț făcut de Administrația Prezidențială.

Raportul anual de activitate al DNA pe anul 2016 va fi prezentat de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit Realitatea.net

La eveniment mai sunt așteptați să participe ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazar, șeful CSM, Mariana Ghena și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Târcea.

Prezentarea raportului DNA pe 2016 va începe la ora 11.00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Național din București.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *