Skip to content
Politică

UPDATE Iohannis, PRIMA reacție după motivarea CCR

romaniatv.net

UPDATE 19:05

Klaus Iohannis, șeful statului, joi seara, cu ocazia vizitei pe care acesta o face în Varșovia, a făcut o serie de precizări referitoare la relația pe care o are România cu statul condus de Andrzej Duda.

”Pot să spun că sunt foarte bucuros că am revenit aici în Varșovia. Avem amintiri foarte plăcute de la anterioarele noastre întâlniri și discuțiile de astăzi, au fost foarte bune în cadrul parteneriatului nostru strategic. În general, temele care sunt acum foarte importante pe ordinea de zi a discuției noastre sunt teme de securitate. Este evident că interesul nostru comun este flancul estic și securitatea pe plan estic, toată lumea a înțeles că flancul estic se compune din națiuni care vor împreună să apere flancul estic dar în același tip să beneficieze de sprijinul celorlalte state din flancul estic.

Aș menționa câteva chestiuni care mi s-au părut deosebit de importante. În primul rând, întâlnirea aceasta de astăzi are loc într-un context jubilar foarte important: serbăm 100 de ani importanți pentru statele și națiunile noastre.

Pentru România este Centenarul Marii Uniri, iar pentru Polonia este Centenarul Redobândirii Independenței, evenimente care sunt extrem de importante pentru devenirea națiunilor noastre, așa cum se găsesc ele în secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.

Redăm mai jos declarația completă a lui Klaus Iohannis de la Varșovia:

„Mulţumesc mult, domnule Preşedinte! Dragă Andrzej, pot să spun, încă din capul locului, că sunt foarte bucuros că am revenit aici, în Varşovia. Avem, sper, amândoi, amintiri foarte plăcute de la anterioarele noastre întâlniri şi discuţiile de astăzi au fost foarte, foarte bune. În cadrul Parteneriatului nostru Strategic, am discutat temele pe care, dragă Andrzej, le-ai menționat şi aş sublinia câteva chestiuni care mi s-au părut deosebit de importante.
În primul rând, întâlnirea aceasta de astăzi, bilaterală, are loc într-un context jubiliar foarte important: serbăm 100 de ani, 100 de ani importanți pentru statele şi națiunile noastre. Pentru România este Centenarul Marii Uniri, iar pentru Polonia este Centenarul redobândirii independenţei, două evenimente care sunt extrem, extrem de importante pentru devenirea națiunilor noastre, așa cum se găsesc ele în secolul XXI. Sunt foarte bucuros, domnule Preşedinte, că împreună vom merge, peste câteva minute, să inaugurăm o expoziție dedicată acestor evenimente, o expoziție dedicată relaţiilor extraordinar de bune româno-poloneze şi vreau să subliniez că nu sunt extraordinar de bune doar acum, recent, sunt foarte bune de foarte multă vreme şi astăzi am avut ocazia împreună să reiterăm multiplele conexiuni pe care le avem şi faptul că foarte multe lucruri le avem chiar în comun. În planul relaţiilor bilaterale, cred că n-am avut niciun aspect discutabil, am avut doar de subliniat lucrurile bune, schimburile economice în creștere, schimburile militare pe care le-am convenit noi doi la ultima întâlnire de tip Summit NATO aici şi sunt foarte mulțumit că avem militarii polonezi în România, cum înțeleg că și militarii noștri sunt foarte bine primiți aici, în Polonia.
În general, temele care sunt acum foarte importante pe ordinea de zi a discuțiilor noastre sunt teme de securitate, în mod natural. Mâine ne întâlnim și cu ceilalți șefi de stat pentru a discuta în formatul București 9, ce avem de discutat în pregătirea Summitului NATO, Summit de luna viitoare, în continuarea celui de anul trecut și de acum doi ani. Este evident că interesul nostru comun în ce priveşte abordarea de tip NATO este Flancul Estic și securitatea pe Flancul Estic. Cred că toate lumea știe care sunt amenințările, toată lumea cunoaște vecinătatea dificilă, toată lumea a înțeles că Flancul Estic se compune nu din mai multe părți care trebuie tratate diferit, ci Flancul Estic se compune din națiuni care vor împreună să apere Flancul Estic, dar vor evident în același timp să beneficieze de tot sprijinul celorlalți membri din NATO.
O chestiune foarte importantă pe care aș sublinia-o fiindcă noi am luptat mult pentru ea este „Apărarea începe de acasă” – aș putea să spun dictonul, iar împărțirea sarcinilor trebuie să meargă inclusiv până la împărțirea sarcinilor financiare și România a reușit încă de anul trecut să atingă nivelul anvizajat de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare; lucru pe care deja îl vedem în practică, mari programe de înzestrare au putu fi demarate și acestea evident că nu sunt benefice doar României, ci întregii structuri NATO.
Summitul NATO trebuie să reconfirme în primul rând solidaritatea și unitatea aliaților, dar în același timp, și am subliniat asta amândoi în discuţiile noastre, în nucleu NATO se găsește relația transatlantică și trebuie să o întărim. Pentru NATO acest lucru este vital, cum este vital și pentru Uniunea Europeană. Din perspectivă practică, așteptările noastre sunt ca la întâlnirea de nivel înalt de la Bruxelles, luna viitoare, să avem decizii în sprijinul consolidării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare NATO şi să constatăm că avem o creștere a eficienței Alianței. Aceste chestiuni le vom discuta mult mai detaliat mâine.
Inițiativa celor Trei Mări şi Summitul pe care îl organizăm în toamna acestui an la Bucureşti a fost un punct important de pe agenda discuțiilor noastre şi discuţiile tête-à-tête şi discuţiile în plen. Ambiția mea şi a echipei mele este să avem un Summit care duce spre rezultate palpabile, concrete. Vrem să intrăm pe discuții aplicate, pe proiecte regionale, proiecte așteptate de toți participanții la acest Summit. De aceea, după reușita întâlnirii de anul trecut de la Varşovia, pe care, dragă Andrzej, ai organizat-o în mod excepțional, vrem să facem următorul pas, de aceea intenționăm să avem împreună cu Summitul celor Trei Mări un format de tip economic, dorim să implicăm efectiv investitorii într-un format de tip forum economic. Aceste lucruri cu siguranţă vor genera o nouă dinamică, iar, în viziunea noastră, este important să nu rămână un format simplu, regional. Din acest motiv în continuare contăm pe partea americană şi suntem siguri că vom avea o reprezentare din partea Statelor Unite pe măsură, contăm pe sprijin european şi vom avea o participare europeană foarte bună.
Ca teme de vecinătate, le-aş numi, am discutat chiar destul de mult despre vecinii noștri, despre situația atât din Ucraina, cât şi din Moldova, situații pe care le urmărim amândoi cu atenție şi evoluțiile sunt foarte importante pentru statele noastre.
În încheiere, vreau să subliniez încă o dată relația bilaterală extraordinar de bună între statele și națiunile noastre, relația extraordinar de bună între Președintele polonez și Președintele român și sunt convins că vom reuși și prin manifestările de astăzi și de mâine să întărim această relație și împreună cu ea îmi imaginez că aducem o contribuție importantă la întărirea relației cu NATO, dar și relației cu Uniunea Europeană. Mulțumesc!”

———————————————————————–

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit joi la Palatul Belvedere din Varşovia de omologul său polonez, Andrzej Duda, cu ocazia vizitei bilaterale pe care oficialul de la București o efectuează în Polonia.

Cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale şi vor susţine o declaraţie de presă comună, scrie Agerpres.

Klaus Iohannis şi Andrzej Duda vor participa şi la vernisajul expoziţiei „Un centenar al alianţei – Diplomaţia româno-poloneză 1918-1938”.

Vineri, preşedintele Iohannis va participa la reuniunea la nivel înalt a Formatului Bucureşti 9 care are loc în Varşovia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *