Skip to content
Politică

UPDATE Iohannis, nemulțumit de proiectele lui Toader. Ce spune despre răspunderea magistraților

nineoclock.ro

UPDATE 14:09

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă joi, la Palatul Cotroceni.

Privitor la legile Justiției, președintele spune că „niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare”, potrivit ziare.com.

S-a reusit in speta si cu rezultate remarcabil de negative, a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai neclar si mai incert decat pana acum. Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le iau si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si avem initiativa parlamentara. Asa nu se legifereaza. Daca ne uitam la continut, unele prevederi sunt bune si necesare, insa, de la a corecta legislatia pana la a o ciopati, ce se intampla acum, este cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem.”, a spus președintele.

Pur institutional probabil v-ati astepta sa spun ca am toata increderea, dar experienta ultimelor luni nu imi permite sa spun asa ceva”, a răspuns Iohannis la întrebarea dacă are încredere că ministrul Justiției Tudorel Toader va face ce trebuie.

În plus, referitor la răspunderea magistraților, Iohannis a spus că aceasta „este prevazută în legislație și discuția este artificială”.

——————————————–

UPDATE 13:33

Președintele Klaus Iohannis a susținut că nu mai urmărește declarațiile fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

„E puțin obsedat și obsedații nu fac bine politicii”, a spus Iohannis.

————————————————–

Președintele Klaus Iohannis urechează actualul guvern PSD-ALDE.

Politicianul a susținut joi o declarație la Palatul Cotroceni, amintind că i-a „rugat” pe membrii Executivului „să termine cu această țopăială fiscal-bugetară, dar nu s-a întâmplat așa”.

În continuare, șeful statului a scos în evidență vulnerabilitățile cu care se confruntă creșterea economică a României, printre care accentuarea consumului și ignorarea investițiilor.

„România traversează o perioadă de creștere economică. În sine, este o veste foarte bună creșterea economică-record chiar în Uniunea Europeană, dar această creștere, din păcate, are vulnerabilități care trebuie cunoscute. Prima: creșterea se bazează preponderent pe consum, și o astfel de creștere nu este în general văzută ca o creștere sustenabilă sau de durată. Lipsește o parte esențială: partea de investiții. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător”, a punctat Iohannis.

El a arătat că s-au diminuat nu doar investițiile în economia privată („unde au scăzut semnificativ față de anul trecut”), ci și investițiile străine (cu 20% în primul semestru din 2017 față de S1 2016) și cele publice (cu peste 20%).

Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea că „suntem într-o situație foarte ciudată”, în care „economia crește și veniturile fiscale scad”.

Concret, colectarea se află la „un minim istoric de 25% din PIB, față de cât ne-am propus acum câțiva ani, de 35%”, în condițiile în care nici acest nivel țintit nu era unul grozav, în opinia președintelui.

„Guvernul se comportă ca un om care câștigă mult și împrumută mult. (…) De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscal-bugetară?” a comentat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *