Skip to content
Politică

UPDATE Iordache susține propunerea CSM / Continuă dezbaterea privind pragul la abuzul în serviciu

reporterul.ro

UPDATE 18:51

Florin Iordache a declarat la finalul ședinței că propunerea CSM privind abuzul în serviciu poate fi susținută, menționând că „rezolvă foarte multe chestiuni”, informează News.ro.

„Discutăm despre un articol 308 care vizează anumite intensităţi valorice pentru care e o pedeapsă mai mică sau mai mare. Este deocamdată la acest moment o propunere de la care plecăm, am invitat toate asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei şi toţi cei care sunt interesaţi să facă observaţii, dar noi considerăm că acel amendament în formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi susţinut, care rezolvă multe chestiuni”, a spus Iordache.

De asemenea, Iordache a declarat că articolul privind redefinirea abuzului în serviciu va fi dezbătut ultimul, această faptă urmând să fie redefinită.

„Nu am discutat încă cum va fi formulat articolul 297. (…) Am spus aşa, avem în acest moment în ceea ce priveşte abuzul în serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus că este foarte bine că abuzul în serviciu să fie redefinit, să nu aibă prag, pentru că în momentul în care există un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Şi atunci va fi permanent ideea în societate că de fapt definiţia abuzului în serviciu este făcută pentru o persoană sau alta. De aceea, cred că în urma dezbaterilor şi în urma unei largi consultări a tuturor celor interesaţi, vom avea o bună definiţie a articolului 297”, a adăugat Iordache.

În ceea ce privește pragul de 50.000 de euro, Iordache a precizat:

„Sunt două lucruri diferite. Este un articol 308 la care într-adevăr CSM a venit cu un amendament – şi eu am spus de la început că toate amendamentele CSM vor fi susţinute de către PSD. Nu ştiu ce fac alţii, dar noi considerăm că peste CSM nu e nimic. Şi atunci, CSM prin amendamentele propuse noi considerăm că sunt nişte amendamente bune şi acest articol 308 în formula aceasta îl vom susţine. Acel 50.000, dacă vă uitaţi bine, când discutăm despre codul vamal acea sumă şi până acum a existat, deci nu e nimic nou. (…) Când veţi vedea forma finală a articolului 308, veţi înţelege cui i se aplică”

——————

Comisia Iordache dezbate marți propunerile de modificare ale Codului Penal, în vederea fluidizării dezbaterilor generale.

Unul dintre amendamentele pe care comisia le dezbate aparține Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și prevede introducerea pragului de 50.000 de euro pentru ca infracțiunea de abuz în serviciu să fie pedepsită, informează Realitatea.net.

Propunerea completă de modificare vizează, pe lângă introducerea pragului de 50.000 de euro, achitarea prejudiciului înainte de sesizarea instanței de judecată pentru ca fapta de abuz în serviciu să nu fie pedepsită. Acesta articol vizeză persoanele care nu sunt funcționari publici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *