Skip to content
" "
Internațional

UPDATE Iranul contraatacă. Trump: Niciun american nu a fost rănit. Forțele noastre sunt pregătite pentru orice!

cnn.com

20.00 „Astăzi voi cere NATO să devină mult mai implicat în procesul din Orientul Mijlociu. În ultimii trei ani, sub conducerea mea,economia noastră e mai puternică decât oricând, iar America are independenţă energetică. Aceste realizări isotirce ne-au schimbat priorităţile strategice. sunt realizări pe care nimeni nu le credea posibile. Iar obţiunile în Orientul Mijlociu au devenit disponibile. Acum suntem producătorul numărul 1 de petrol şi gaze naturale oriunde în lume. Suntem independenţi şi nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu”, a afirmat Trump.

 

" "

19.15  ”Statele Unite vor impune imediat sancţiuni economice punitive împotriva regimului iranian”, a anunţat Donald Trump, precizând că aceste sancţiuni vor rămâne în vigoare până când Iranul îşi schimbă compotramentul.

Iranul trebuie să-şi abandoneze ambiţiile nucleare, a mai spus preşedintele SUA.

De asemenea, Trump a cerut şi celorlalţi aliaţi să renunţe la acordul nuclear cu Iranul, pe care l-a criticat .

 

18.45 Trump a cerut şi celorlalţi aliaşi să renunţe la acordul nuclear cu Iranul, pe care l-a criticat .

„Trebuie să acţionăm toţi în vederea unui acord cu Iranul care să facă lumea un loc mai sigur şi mai paşnic”, a declarat preşedintele american.

De asemenea, liderul SUA l-a descris pe liderul militar iranian Qasem Soleimani ucis în urma atacurilor americane, ca fiind cel mai mare terorist al lumii.

„El instruia armate teroriste, inclusiv Hezbollah, lansând atacuri teroriste împotriva ţintelor civile”, a declarat Donald Trump.

A alimentat războaie civile sângeroase în întreaga regiune, a rănit şi ucis militari americani, a spus preşedintele american, adăugând că Soleimani a coordonat recentele atacuri asupra personalului SUA din Irak şi a orchestrat ”atacul violent” asupra ambasadei SUA în Irak.

 

18.30 ”Niciun american nu a fost rănit în atacul de aseară. Toți soldații sunt în siguranță. Forțele noastre sunt pregătite pentru orice. Atâta timp cât sunt președinte, Iranului nu i se va permite să aibă o armă nucleară. Pentru prea mult timp națiunile au tolerat comportamentul Iranului. Acele zile s-au terminat. Iran a fost sponsorul terorismului, amenință lumea civilizată”, a declarat Donald Trump, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă.

13:40 Militarii români care executau misiuni de instruire și consiliere în Irak nu au fost afectați de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak, a anunțat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. România a luat decizia încă de marți de a întrerupe misiunile celor 14 militari români în Irak, care au fost relocați temporar într-o altă bază a coaliției.

„Ministerul Apărării Naționale ține legătura cu militarii români și evaluează în permanență situația de securitate din zonă, împreună cu partenerii și aliații României, iar relocarea militarilor se va executa conform planurilor de contingență”, a transmis ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Misiunile de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak au fost întrerupte de marți.

„Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției”, anunță ministerul.

13.00 Premierul irakian Adel Abdul Mahdi ar fi primit un avertisment verbal din Iran în care era înștiințat că o ripostă a Teheranului după uciderea generalului Soleimani este iminentă, scrie Reuters, citând un purtător de cuvânt al premierului.

12.29 O primă reacție a venit și din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că ”utilizarea armelor trebuie să înceteze imediat pentru a lăsa loc dialogului”.

12.26 Premierul irakian a făcut apel la calm către toate părțile implicate în criză și cere respectarea suveranității țării sale și a acordurilor internaționale, scrie Reuters.

12.10 După discursul adresat națiunii, pe contul de twitter al ayatollahului Khamenei au fost publicate mai multe mesaje în care se cere, din nou, retragerea SUA din Orientul Mijlociu.

”SUA au adus război, diviziune, distrugere, rebeliune și demolarea insfrastructurii din această regiune. Desigur, fac asta peste tot în lume. Această regiune nu va accepta prezența americană. Guvernele alese de națiuni nu vor accepta prezența SUA”, a transmis liderul iranian.

11.33 Armata americană numără 3 milioane de soldați și personal auxiliar, 4.800 de baze militare în 7 continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari, fiind considerată ce mai puternică din lume, notează CNN.

11.27 Președintele iranian Hassan Rouhani amenință forțele americane că vor fi expulzate din Orientul Mijlociu, după uciderea generalului Soleimani.

11.18 Spania și-a retras o parte din trupele staționate în Irak, din cauza crizei, a anunțat guvernul miercuri, potrivit Reuters.

Decizia vine în contextul în care NATO a anunțat transferul unei părți din trupele sale din Irak pe fondul îngrijorărilor legate de o eventuală conflagrație în regiune.

11.11 Lufthansa a anunțat că își anulează zborurile în Irak și Iran, scrie Reuters.

10.25 Ambasada SUA în Iordania și-a avertizat personalul să rămână acasă. ”Personalul ar trebui să evite orice ieșire care nu este esențială, inclusiv să nu-și mai ducă copiii la școală”.

De asemenea, personalul este sfătuit să fie în stare de alertă în locurile frecventate de turiști și să aibă în permanență documentele la ei.

10.01 Armata irakiană susține că au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care două nu și-au atins ținta. Oficialii irakieni mai susțin că nu au suferit niciun fel de pierduri.

9.34 Khamenei susține că atacul lansat de Teheran reprezintă o „palmă dată peste față americanilor”, adăugând că riposata iraniană arată că revoluția islamică este vie. El mai spune că trupele americane trebuie să plece din regiune.

9.19 Liderul suprem iranian Ali Khamenei susține acum un discurs în orașul Qom, în cadrul unei ceremonii de comemorare a masacrului din 1978, când protestatarii au fost uciși de forțele de securitate ale șahului, înlăturat în cele din urmă de la putere.

El îl laudă pe generalul Qasem Soleimani. Discursul este transmis de televiziunea de stat de la Teheran.

9.12 Ministrul de externe al Marii Britanii Dominic Raab a condamnat atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare din Irak care adăpostesc militari ai coaliției internaționale, condusă de SUA, inclusiv britanici.

Raab a mai spus că este îngrijorat în legătură cu informațiile privind daunele și folosirea rachetelor balistice. „Cerem Iranului să nu repete aceste atacuri periculoase și iresponsabile și, în schimb, să caute detensionarea situației”, a spus el.

8.51 Șeful Statului Major de la Teheran, generalul Mohammad Baqeri, a amenințat SUA că riposta Iranului va fi și „mai puternică și mai zdrobitoare” dacă americanii vor răspunde după atacul cu rachete balistice, transmite CNN.

„Astăzi a venit vremea ca oficialii americani slabi să înțeleagă puterea Republicii Islamice și să opteze pentru o metodă ca armata sa de teroriști să părăsească regiunea”, a declarat generalul, potrivit sursei citate.

8.49 Președintele Iranului, Hassan Rouhani, va transmite un mesaj către națiune, potrivit televiziunii de stat, citată de Reuters. Nu se știe exact ora la care acesta va fi transmis.

8.35 Ministrul de externe de la Teheran, Javad Zarif, a susținut, după atacul masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, că Iranul nu vrea război, dar se va apăra împotriva oricărei agresiuni. El sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de acolo ar fi decolat drona americană care l-a ucis vineri, la Bagdad, pe puternicul general iranian Qassem Soleimani, potrivit Hotnews.

Televiziunea de stat din Iran citează un oficial al Gărzilor Revoluționare care susține că Iranul vizează alte 100 de ținte în cazul în care Washingtonul va riposta. Aceeași sursă mai susține că elicopterele și echipamentele militare americane au fost serios afectate de atacurile lansate.

Iranul a dat publicității și primele imagini cu atacul asupra bazelor americane.

Pe de altă parte, președintele SUA Donald Trump a confirmat atacul asupra a două baze militare, dar a transmis un mesaj potrivit căruia totul este sub control în ceea ce privește situația trupelor americane.

Trump preciza că daunele sunt încă evaluate, dar din informațiile de până acum „totul este bine”.

„Totul este bine. Rachetele lansate din Iran asupra a doua baze militare din Irak. Evaluarea daunelor este în desfășurare, dar, până acum, totul este bine! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”, a transmis Trump pe Twitter.

—————————————————————————————————————————————

Iranul a lansat, în cursul nopții de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, a anunțat Armata americană, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a situației în confruntarea dintre Statele Unite și Teheran, transmite Reuters.

Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni, notează AFP.

Într-un comunicat, Armata americană a informat că Iranul a lansat atacul în jurul orei locale 01.30 și a tras peste 12 rachete balistice asupra a două baze aeriene din vestul Irakului, Ain Al-Asad şi Erbil, care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei. „Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran”, a afirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Nicio informație cu privire la natura pagubelor sau la eventuale victime nu a fost comunicată.

Televiziunea de stat din Iran susține că cel puțin 80 de „teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu 15 rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare ale SUA din Irak, afirmând că niciuna dintre rachete nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Trump susține însă că „totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume. Surse militare americane spun că trupele au fost avertizate și au putut să se adăpostească din timp în buncăre.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *