PSnews

Ultima Oră

UPDATE Ițe încâlcite în justiție EXCLUSIV / Carmen Dan, pusă la zid. Hotărâre definitivă a ICCJ DOCUMENT

explozivnews24.ro

UPDATE 17:30

Ministerul Afacerilor Interne a trimis redacției PSnews.ro o serie de precizări cu privire la situația din comuna Agapia, județul Neamț, pe care le redăm mai jos integral:

Pentru stabilirea unităților administrativ teritoriale unde vor fi organizate alegeri locale parțiale s-au avut în vedere acele localități unde situația juridică actuală este clară și fără echivoc, după caz, prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive.

În cazul primăriei Agapia, din județul Neamț, așa cum reiese din informarea Instituției Prefectului, Ordinul Prefectului nr. 70 din 1.03.2017, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarului comunei Agapia, a fost atacat în contencios administrativ, solicitându-se suspendarea, respectiv, anularea Ordinului Prefectului.

Cum în cazul dosarului privind cererea de anulare a Ordinului Prefectului, instanța nu s-a pronunțat încă, această localitate nu a putut fi inclusă în lista acelora unde se vor organiza alegeri locale parțiale.

După finalizarea dosarului de contencios administrativ, în funcție de soluția definitivă, se va avea în vedere necesitatea organizării unor alegeri locale parțiale în respectiva localitate, alături şi de altele, aflate în situaţii similare, în care urmează să fie pronunţate soluţii definitive ale instanţelor de judecată.

Precizăm că în conformitate cu prevederile Legii 393/2004, privind statutul aleșilor locali, în toate cazurile (condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, incompatibilitate, pierderea drepturilor electorale, punerea sub interdicţie judecătorească, etc.) încetarea înainte de termen a mandatului primarului se constată doar prin ordin al prefectului”.

————————

UPDATE 14:52

Redacția PSnews.ro a luat legătura cu reprezentanți ai MAI, de la care a obținut explicații privind situația semnalată de către presa locală: menținerea în funcție a unui primar din județul Neamț, în ciuda unei hotărâri judecătorești definitive care ar fi trebuit să îl lase fără mandat.

Concret: sursele noastre arată că este nevoie, pe lângă o hotărâre judecătorească definitivă, de ordinul prefectului care să consfințească încheierea mandatului unui primar, pentru ca mandatul acelui primar să înceteze efectiv.

„În cazul domnului respectiv, prefectul a emis un ordin – într-adevăr – prin care s-a constatat încetarea mandatului primarului. Prefectura ne-a informat cu privire la acest lucru în momentul în care se făcea lista cu localitățile unde ar trebui să aibă loc alegeri pentru primar. Au revenit cu o adresă, în aceeași zi (pe care o puteți vedea mai jos – n.r.), prin care spun că domnul respectiv a atacat în contencios administrativ ordinul prin care se constata încetarea mandatului primarului, cu două acțiuni: o acțiune de suspendare (pe care instanța a respins-o) și o acțiune de anulare a actului administrativ de încetare a mandatului. Această acțiune încă se judecă la Tribunalul Neamț. Ăsta este motivul pentru care Hotărârea de Guvern nu a inclus localitatea respectivă: pentru că instanța nu s-a pronunțat.

Decizia ICCJ este definitivă, dar este nevoie de un act administrativ pentru a se constata încetarea mandatului. Hotărârea instanței nu este suficientă. După ce hotărârea instanței rămâne definitivă, mai urmează actul administrativ (care este ordinul prefectului). Abia după ce prefectul a dat acel ordin, încetează mandatul primarului, iar primarul nu mai este primar – abia din momentul ăla, au explicat sursele citate pentru PSnews.ro.

——————

Carmen Dan (cea care ocupă acum funcția de ministru al Afacerilor Interne) se vede pusă la zid și acuzată că a încălcat o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Comuna Agapia din județul Neamț nu se află pe lista localităților unde, pe 11 iunie, se vor organiza alegeri parțiale (data fiind stabilită prin Hotărârea de Guvern de mai jos), chiar dacă postul de primar a fost vacantat după ce fostul edil, PSD-istul Neculai Nastasă, aflat în conflict de interese, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la ICCJ, scrie vineri publicația nemțeană Atacul.ro.

Deși situația primarului Neculai Nastasă a fost adusă de către Prefectura Neamț la cunoștința MAI, conducerea ministerului NU a introdus Primăria Agapia pe lista primăriilor unde trebuie să fie organizate alegeri parțiale pe 11 iunie 2017.

Site-ul de știri citat avansează ipoteza unor cumetrii politice care ar întreține interesul ca primarul social-democrat să fie menținut în funcție, în ciuda unei hotărâri judecătorești definitive: „Posibile răspunsuri le-am putea găsi pe linie politică. În primul rând, prietenia lui Ionel Arsene, șeful PSD Neamț și președinte al Consiliului Județean Neamț, cu Neculai Nastasă, primarul «altoit» de Agenția Națională de Integritate este de notorietate. În anii 2012-2014, când, la Neamț, PSD-ul colabora strâns cu PDL-ul, Arsene s-a întâlnit de câteva ori cu Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, la pensiunea pe care soția primarului de Agapia o deține în comună. Mergând mai departe pe linia relațiilor, să mai spunem că Ionel Arsene a fost surprins luând masa la un restaurant din Cișmigiu cu premierul Grindeanu. Cel din urmă, însoțit de mai mulți miniștri, printre care și Carmen Dan, au venit la Piatra Neamț unde s-au întâlnit cu echipa premierului Republicii Moldova. După ședință, oaspeții au fost omeniți la Mănăstirea Agapia care, evident, se află în comuna Agapia, condusă până de curând de prietenul lui Arsene. Nu spunem că toate aceste lucruri, pe care le-am prezentat, au avut influență asupra deciziei dubioase a ministrului Carmen Dan, însă ele ar putea să explice tratamentul preferențial de care a beneficiat ex-primarul Nastasă”.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi