Skip to content
Politică

UPDATE Kaufland Odorhei, ultimele precizări despre amenda primită (VIDEO)

youtube.com

UPDATE 19:45

Kaufland susține că amenda de 10.000 de lei s-a dat doar în baza filmării de pe Internet. Cu privire la o altă amendă, afirmă că nu există.

”În cursul zilei de 1 septembrie 2017, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Miercurea Ciuc au realizat un control la unitatea Grill din cadrul magazinului Kaufland din Odorheiu Secuiesc, verificând termenele și condițiile de depozitare ale produselor și au adresat angajatelor unității întrebări legate de meniuri, procedura de servire, specificul preparatelor. La finalul acestei vizite de lucru, din data de 01.09.2017, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Miercurea Ciuc au acordat o sancțiune în suma de 10.000 lei, conform procesului verbal nr. 0844623 din 01.09.2017. Procesul verbal specifică foarte clar faptul că amenda a fost dată în baza materialului video din data de 31.08.2017 care circulă pe internet și nu are la bază un alt incident similar petrecut în ziua vizitei A.N.P.C. la unitatea Grill Kaufland. Referitor la informația apăruta pe diverse canale media cu privire la o amendă acordată Kaufland Romania în anul 2015 pentru `reclame și pliante realizate exclusiv in limba maghiară`, menționăm ca această amendă nu există” precizează Kaufland România.

Precizarea Kaufland vine după ce comisarul șef regional Sorin Susanu a declarat că a mers să verifice povestea la respectivul Kaufland în această dimineață și a făcut comanda în limba română, dar a fost refuzat.

UPDATE 15:17

Un comisar de la Protecția Consumatorului s-a dus în această dimineață la Odorheiu Secuiesc, unde a solicitat în limba română să fie servit. Povestea s-a întâmplat identic: a fost refuzat, la fel ca bărbatul care și-a postat pe Youtube pățania.

„Pentru că este vorba despre o practică, nu un accident, a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei”, a declarat Sorin Susanu pentru NewsBV.ro.

Comisarul-şef regional Sorin Susanu a precizat că în 2015 Kaufland Odorheiu Secuiesc a mai fost amendat cu 5.000 de lei, pentru că toate reclamele şi pliantele erau realizate exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români.

Susanu a precizat că sunt foarte multe probleme în zonă din cauza discriminării românilor în zonă. Chiar și OJPC Harghita a avut probleme, pentru că autoritățile locale i-au solicitat să dea jos de pe fațada sediului instituției stema României.

————————————–

Un incident revoltător s-a petrecut recent în Odorheiu Secuiesc (județul Harghita): un client a fost refuzat de către o vânzătoare din Kaufland.

O angajată a unui hipermarket din Odorheiul Secuiesc a refuzat să servească un client, deoarece acesta nu vorbea limba maghiară, scrie EVZ.ro. Mai mult decât atât: aceasta i-ar fi adresat și injurii, conform imaginilor filmate de cel în cauză. O angajată a unui hipermarket din Odorheiul Secuiesc a refuzat să servească un client, deoarece acesta nu vorbea limba maghiară. În plus, aceasta i-ar fi adresat și injurii, susține autorul filmării.

Bărbatul a cerut o porţie de mici, iar angajata i-a luat banii, în timp ce i-a spus ceva în limba maghiară. Se presupune că puținele cuvinte adresate ar fi conținut o înjurătură. Așa cum se vede în imagini, când aude limba română, angajata îi returnează banii clientului şi refuză să îl servească. Bărbatul a filmat tot incidentul şi l-a postat pe Youtube, unde a devenit viral.

Din filmare, mai reiese că omul a fost tratat cu dispreţ de angajata Kaufland, dar şi de ceilalţi localnici, care i-au indicat că vânzătoarea nu cunoaște limba română și că dacă vrea să fie servit ar trebui să învețe maghiara.

Reprezentanții Kaufland România își cer scuze, vorbesc despre o comunicare corectă față de clienți, însă nu se vorbește nicăieri de vreo sancțiune sau de anumite măsuri luate urmare incidentului.

„Regretăm situația semnalată și totodată ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel de comportamente discriminatorii. Politica noastră este să oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate, față de toți clienții, nediferențiat. Vă asigurăm că facem toate eforturile de a comunica cu toți clienții noștri într-o manieră corectă și instruim periodic angajații pentru a preveni astfel de situații”, au spus cei de la Kaufland România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *