Skip to content
Politică

UPDATE Kovesi, audiată de CSM. Cum se apără șefa DNA

www.rfi.ro

UPDATE 11:16

Laura Codruța Kovesi a făcut declarații la CSM. Ea a spus că astfel de controale din partea Inspecției Judiciare sunt binevenite, dar că în acest caz echipa de control nu a respectat mai multe reguli.

Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (…) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de șase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate și nici în alte rapoarte de control (…),. Apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari și mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm așa, și anume o notă întocmită de directorul Direcției din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuși directorul acestei direcții constată că raportul nu a respectat structura și nu a fost întocmit așa cum normele privind inspecțiile le cer„, a declarat Kovesi.

Prima noastră observație vizează această chestiune — că nu există un raport de control unic, dar mai mult decât atât nu există concluzii unitare și armonizate. Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeași chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite„, a mai explicat Kovesi.

În document sunt și observații privind unele probleme legate de repartizarea dosarelor. Apar şi reproșuri făcute de o parte a echipei de inspectori, după ce procurorul șef al DNA a refuzat să prezinte dosarele instrumentate, înainte revocare, de Mihaiela Moraru Iorga.

UPDATE 11:02

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a respins criticile din raportul Inspecției Judiciare, realizat după controlul la Direcția Anticorupție, arătând că sunt nereale și neadevărate.

Mi s-a spus ca am obstructionat controlul. Eu nu tin dosare in biroul meu, sunt pe sectii. Ma intreb: se poate ca o eroare de comunicare sa fie retinute ca o abatere?”, a declarat Kovesi.

Ea a spus ca este nerealĂ și acuzația privind dosarele nelucrate: „Care dosare? In ce perioada. Sunt 30 de dosare, 2% din total. Sunt procurori care au 70-80 de dosare in lucru, nu pot sa lucreze in fiecare zi la ele.

Revenind la modalitatea superficiala in care s-a redactat acest raport. S-a verificat si biroul de presa, nici macar adresa site-ului nu a fost scrisa corect, si nu s-a gresit doar o litera„, a acuzat Kovesi.

E interesant ca toate greselile sunt in minus, nicio greseala in plus. Cateodata ne putem intreba de ce toate sunt in minus”, a adaugat procurorul-sef al DNA.

—————————————–

UPDATE 10:21

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, îşi prezintă în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA.

„Nu există un raport de control în sensul legii”, a spus șefa DNA.

 „Am remarcat o lipsă de metodologie unitară în efectuarea controlului, dar mai ales în redactarea acelui raport de control. Punctul de vedere pe care l-am făcut poate acoperi această lipsă de metodologie. În timpul controlului au existat în mod constant opinii diferite între membrii echipei de control, deși metodologia de control este unică”, a mai spus Laura Codruța Kovesi, potrivit postului de telviziune Digi 24.
—————————-

Potrivit ei, raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA nu a respectat structura.

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi este așteptată vineri la CSM după controlul la Direcția Națională Anticorupție.

Procurorul şef al DNA urmează să-şi susțină punctul de vedere cu privire la controlul făcut, în vară, de Inspecția Judiciară. Raportul are peste 500 de pagini şi recomandă, în final, menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, potrivit Digi24.ro

În document sunt și observații privind unele probleme legate de repartizarea dosarelor. Apar şi reproșuri făcute de o parte a echipei de inspectori, după ce procurorul șef al DNA a refuzat să prezinte dosarele instrumentate, înainte revocare, de Mihaiela Moraru Iorga.

CSM a audiat-o joi pe Elena Rădescu, şefa echipei de control. Aceasta a susţinut că o parte din inspectorii pe care i-a coordonat au avut un comportament necorespunzător şi i-au umilit pe procurorii anticorupţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *