Skip to content
Politică

UPDATE Kovesi, PRIMELE declarații despre situația din Ploiești: Nu am niciun motiv să îmi dau demisia!

www.evz.ro

UPDATE 20:04

”Nu e vorba de Kovesi aici, e vorba de asaltul asupra justitiei, de festivalul inculpatilor care vor sa umileasca societatea, romanii. Nu am niciun motiv sa imi dau demisia, am respectat legea in tot ce am facut. Atunci când o persoană, indiferent că este martor, parte civilă sau inculpat, are posibilitatea să pună la dispoziția anchetatorilor înscrisuri sau documente în susținerea celor afirmate. Sunt situații când martorii spun că au documente, dar nu le au la ei. Dacă martorii vor să depună documente, le pot depunde prin fax, email, sau prin avocat. Procurorul Negulescu nu a lucrat în speța în care Vlad Cosma a avut identitate protejată. Au fost alți doi procurori. În momentul în care procurorul Negulescu și-a început activitatea la DNA avea o experiență de 20 de ani în magistratură. Nu era nici o cercetare disciplinară în curs. A fost verificat timp de 20 de ani de superiori ierahici. Se fac verificări cum se lucrează în anchetă. La primul semn când am aflat că un procuror nu a respectat legea, am reacționat. Am văzut primele înregistrări cu un comportament cu care nu am fost de acord. Când au apărut primele indicii că există astfel de încălcări, am luat măsuri. Nu am avut nici o discuție cu Tudorel Toader. Singura discuție pe care am avut-o cu el a fost anul trecut, în fața tuturor. Nu mi s-au solicitat nici un fel de date, nu știu ce are de gând ministrul Justiției. Anul trecut Inspecția Judiciară a făcut controale la DNA Ploiești. Acest raport a fost finalizat și nu s-au făcut nici un fel de recomandări de aplicare a vreunei sancțiuni”, a mai declarat Kovesi.

UPDATE 19:56

Laura Codruța Kovesi a negat că ar fi discutat cu Mircea Negulescu sau cu alt procuror despre „schema de anchetă” din vreun dosar și a calificat drept „speculații” acuzațiile ce reies din înregistrările lui Vlad Cosma.

———————————–

UPDATE 19:47

Kovesi și-a lăudat parchetul, susținând că DNA are „mecanisme interne de autocurățare”, iar procurorii bănuiți că au încălcat legea au fost trimiși în judecată.

Totodată, ea a pledat pentru negeneralizarea la nivelul întregului parchet a unor cazuri controversate de magistrați DNA.

„Cine încalcă legea în DNA, imediat se iau măsurile legale”, a zis Codruța Kovesi.

—————————————–

UPDATE 19:44

Codruța Kovesi a negat că procurorii DNA ar falsifica probele, susținând că aceștia respectă legea în instrumentarea dosarelor și că această instrumentare este supusă controlului judecătoresc.

În altă ordine de idei: șefa parchetului din Știrbei Vodă a spus că așteaptă rezultatele controlului început de către Inspecția Judiciară la nivelul DNA.

——————————

UPDATE 19:41

Laura Kovesi a afirmat că fostul deputat PSD Vlad Cosma – pe lângă declarațiile date la DNA Ploiești în calitate de suspect în unele dosare și de martor în altele – s-a prezentat și din proprie inițiativă, ca să facă diverse denunțuri.

Totodată, Kovesi i-a acuzat pe cei din familia Cosma că ar fi încercat să intimideze procurorii ploieșteni, amenințându-i că vor ieși în presă cu înregistrări, dar magistrații „nu au cedat, pentru că știu că au procedat legal”.

———————

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a făcut miercuri seară PRIMELE declarații despre situația de la DNA Ploiești.

Ea a precizat că le-a solicitat celor de la Serviciul Teritorial Ploiești (conduși de către Lucian Onea) „un raport scris cu privire la stadiul dosarelor în care sunt implicate persoanele care au făcut declarații în spațiul public”.

O copie a acestui raport de la ST Ploiești a fost transmisă și procurorului general Augustin Lazăr, „pentru a fi informat cu privire la situația exactă”, a adăugat Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *