Skip to content
Societate

UPDATE Laura Codruța Kovesi, după audierea de la ÎCCJ: Am încă interdicție de a vorbi despre acest dosar

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

UPDATE 16: 36

Fosta șefă DNA a ieșit de la audierea ICCJ și a precizat că are încă  interdicție de a vorbi  despre dosarul în care este pusă sub acuzare de  luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

" "
" "

Am dat o declaratie, am explicat motivele de nelegalitate pentru care se impunea să fac această declarație. Avocatul meu a prezentat motivele, a participat un procuror de la ÎCCJ , dar ce s-a întâmplat în sala de judecată nu vă pot spune. Am făcut o contestație în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condițiile legale și mi-am motivat argumentele în acest sens. Nu vă pot spune ce s-a întâmplat în sala de judecată„, a declarat Kovesi.

 

————————————————————————————————————————————–

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) discută, miercuri, contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

ICCJ judecă, miercuri, de la ora 9.00, plângerea formulată de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar.

Măsura a fost dispusă, joi, de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi a fost contestată, vineri, de către Kovesi.

Fosta şefă a DNA a fost audiată, joi, la sediul Secţiei speciale pentru mai mult de şase ore, în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

La ieşire, ea a anunţat că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosar şi a făcut referire la „campania de hărţuire” cu care s-a obişnuit.

Vineri, la mai mult de 12 ore de la audiere, SIIJ a anunţat că Laura Codruţa Kovesia fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General.

„Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019”, anunţa vineri Parchetul ICCJ, iformează News.ro.

Vineri şi luni, Kovesi a fostla secţia 18
Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului.
Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:
– Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
– Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
– Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
– Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
– Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
– Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
– Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Sebastian Ghiţă a anunţat, în 9 decembrie, că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *