Skip to content
Politică

UPDATE Legea offshore, votată în Camera Deputaților (for decizional)

radioiasi.ro

UPDATE 21:27

Legea offshore a fost votată în urmă cu puțin timp în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Au fost exprimate 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 abţineri, PNL şi USR fie s-au abţinut de la vot, fie au votat împotrivă, iar PMP a votat împotrivă, scrie Adevărul.ro.

—————–

Președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea să schimbe proiectul Legii offshore. Vedeți în rânduile care urmează ce va vota Camera Deputaților.

Șeful forului legislativ inferior a prezentat luni la Parlament un proiect de act normativ care va modifica forma ieșită din Senat, care a născut până în prezent numeroase controverse.

Concret: politicianul a precizat că în noua formă va fi eliminată prevederea legată de creditul fiscal și se va reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare obținute de către cei care exploatează gaze naturale în Marea Neagră.

Amintim că articolul 19 din versiunea Senatului prevede că „în situația în care titularii acordurilor petroliere referitoare la perimetrele offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligați să plătească orice sume percepute de autoritățile publice în plus față de sumele care ar fi fost datoare în conformitate cu prezenta lege, aceștia vor fi îndreptățiți la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate”. Creditul fiscal urma să fie acordat sub forma unui drept de restituire la nivelul cheluielilor sau al costurilor pe care titularul le are prin plata sumelor suplimentare prevăzute în respectivul text de lege.

La rândul lui, articolul 18 prevede scutirea de unele taxespre deosebire de producția petrolieră onshore, cea offshore ar urma să fie exceptată de la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze și de la OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

Iată diferențele dintre varianta Senatului și a Camerei Deputaților, prezentate de Dragnea și citate de Hotnews:

Varianta Senatului: 

– era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată.

– în același timp impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat.

– ce cantitate de gaze rămâne disponibilă: 100% contracte bilaterale. Rezerva nu rămânea în România, se ducea la export.

– redevențe – miza nu era redevența, este prinsă în acordul petrolier din 2008.

Varianta Camerei Deputaților: 

– creditul fiscal se elimină.

– se reintroduce un impozit de veniturile suplimentare – statul român încasează venituri de peste 20 miliarde de dolari.

– cantitatea de gaz: jumătate din producție va fi tranzacționată pe piața din România, asta înseamnă independență energetică.

– sumele încasate din impoziti pe veniturile suplimentare și redevențe merg la fondul special pentru parteneriatul public-privat (PPP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *