Skip to content
Politică

UPDATE Legile justiției: Iordache pare să-și fi redescoperit coloana vertebrală

ro.wikipedia.org

UPDATE 12:06

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache pare să-și fi redescoperit coloana vertebrală, după ezitările privind răspunderea magistraților.

Președintele Comisiei legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a dat asigurări în urmă cu puțin timp că amendamentul pe care PSD îl va susține va fi cel propriu, în care statul „se îndreaptă” împotriva magistraților vinovați de abuzuri (pentru recuperarea prejudiciilor), iar nu cel formulat de către Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR); în care statul „are dreptul să se îndrepte” împotriva lor.

Ieșirea lui Iordache a venit la numai o zi după ce alt deputat jurist, vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu, s-a pronunțat vehement împotriva șovăielii de care PSD dăduse dovadă până atunci.

DETALII AICI: Tsunami în coaliție: ALDE nu susține răspunderea magistraților în forma PSD. Cătăniciu a scos artileria grea

—————————-

UPDATE 11:49

Comisia a anunțat că va lucra până la ora 12.00, iar apoi, ședința se va relua marți, de la ora 9.00.

În plus, a fost adoptat amendamentul modificat de ALDE, la alineatul care prevede cine înfăptuiește Justiția.

Vom reda forma modificată, așa cum este aceasta citată de Realitatea.net

(1) Justiția se înfăptuiește de catre judecători, în numele legii, este unica, imparțială și egală pentru toți.

Comisia a dezbătut un articol care stabilește cine înfăptuiește Justiția. Forma inițială:

ART. 2 – (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi. ALDE CU MODIFICARI

Totodată a fost discutat și un amendament prin care să fie scoase instanteele militare dintre instantele judecatorestti care infaptuiesc Justiția. Amendamentul este al UNJR, CSM, preluat de PSD.

Mai mult, Cătălin Predoiu a propus ca scoaterea instanțelor militare să fie lăsate la urma dezbaterilor, întrucât este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Apărării, însă amendamentul a fost respins.

Această intiativa nu este noua. Pot sa spun ca problema nu e deloc simpla. A lua o astfel de decizie, fara sa stim punctul de vedere al Ministerului Apararii, fara sa stim punctul de vedere ferm al Ministerului Justitiei. Eu pledez pentru punerea amendamentului deoparte. Apoi sa decidem”, a spus acesta

În jurul orei 11:40, se dezbate un amendament al lui Șerban Nicolae, la Articolul 6:

(1) Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime în exercitarea dreptului sau la un proces echitabil, cu respectarea egalităţii de arme, respectarea independenţei instanțelor și a judecătorilor, a principiului separării puterilor şi a forţei obligatorii a hotărârilor definitive ale instanţei.

————————————————–

UPDATE 10:41

Sunt reluate discuțiile privitoare la modificările legilor justiției, în cursul zilei de luni. Primele rezultate ale comisiei urmează să intre și în dezbaterea din plenul Camerei.

Florin Iordache a anunțat că toate amendamentele asociațiilor profesionale au fost preluate de către Comisie.

Mai mult, a fost dezbătută înființarea unei Direcții Speciale care să se ocupe de Investigarea Magistraților, care a beneficiat de sprijinul UNJR.

În acest context, PNL anunță, prin senatoarea Iulia Scintei, că partidul se opune înființării Direcției Speciale de Investigare a magistraților, potrivit Realitatea.net

Deputatul Stelian Ion anunță că și USR și-a asumat amendamentele asociațiilor.Totodată, acesta s-a pronunțat împotriva înființării Direcției de Investigare.

Mie mi se pare o pista falsa, nu se cere asta in spatiul public, se cere asta la anumite posturi tv, iar dupa statistici, nu avem de a face cu un fenomen infracțional in randul magistraților. S-ar crea o discriminare. Tot aici, la dezbateri, ar trebui sa acordam mai multa atentie independentei procurorului, pentru ca in legea 303, pe care am votat-o saptamana trecuta, s-a inlaturat independenta procurorilor. No o sa votăm si in plen pentru independența procurorilor”, a spus acesta.

—————————————————————-

Modificările la Legile justiției – mărul discordiei între alianța de guvernare PSD-ALDE, pe de o parte, și societatea civilă, Opoziție și instituții internaționale, de cealaltă parte – continuă să fie discutate luni în special înființată „Comisie Iordache”. Primele rezultate ale comisiei urmează să intre și în dezbaterea din plenul Camerei.

Comisia specială pentru Legile justiţiei a dezbătut în șapte zile, prima dintre cele trei legi din pachetul pregătit de ministrul Tudorel Toader: Statutul Magistraţilor, adică Legea 303/2004, potrivit Realitatea.net

Legea va merge în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, dar decizional este Senatul. De luni, în comisie vor intra la dezbateri şi celelalte două legi.

În cursul zilei de duminică, ALDE a anunţat că vrea o altă lege a răspunderii magistraților, după ce proiectul a primit punct de vedere de la comisia specială care lucrează la pachetul de legi din zona justiţiei.

Într-un comunicat semnat de vicepresedintele ALDE Steluța Cataniciu, se spune că ALDE a fost partidul care s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale justiției, „considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri”.

,,Am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor „de îndată” sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins”, a mai spus oficialul ALDE în comunicat de presa.

Cele mai importante modificări care au reieşit în urma dezbaterilor de săptămâna trecută:

1. Preşedintele nu mai poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților ICCJ, dar nici numirea procurorilor și judecătorilor simpli.

2. Toate actele legate de justiţie co-semnate de CSAT sau de serviciile de informaţii devin informaţii de interes public.

3. Magistrații sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare la adresa celorlalte puteri ale statului. Adică nu mai pot critica Guvernul sau Parlamentul.

4. Procurorii nu mai sunt independenţi, ci îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea minsitrului Justiţiei. Asta după ce iniţial forma articolului era: „Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii”, dar comisia a modificat forma, scoţând din articol „independenţa”. Iată forma modificată: „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

5. Magistratii nu pot fi colaboratori ai vreunui serviciu de informații, iar în această idee, trebuie să completeze anual o declarație pe proprie răspundere prin care să spună că nu sunt membri ai vreunui serviciu secret.

6. Serviciile secrete de informații sunt obligate să pună la dispoziția comisiilor de control parlamentare toate datele necesare despre magistrații care vor fi numiți în funcție. Concret, comisia de control a SRI și cea a SIE are prerogative în verificarea magistraţilor.

7. Un magistrat nu mai poate fi suspendat automat dacă este trimis în judecată, urmând ca aceaastă decizie să fie luată de plenul CSM care va analiza dacă s-a adus atingere profesiei, prin acuzațiile care i se aduc procurorului sau magistratului.

8. Statul se poate îndrepta împotriva magistratului care a cauzat prejudiciu prin eroare judiciară. Concret, după ce statul plătește prejudiciul unei persoane vătămate, tot statului „îi revine dreptul de a se îndrepta[ cu actiune în înstanță împotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsut eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

9. Procurorii și judecătorii se pot pensiona mai devreme, dacă au împlinit 60 de ani și au între 20-25 de ani vechime, și nu cel puțin 25 cum prevede acum legislația.

10. Magistrații aflați la pensie sau în activitate, precum și soțul/soția și copiii în întreținere beneficiază gratuit de proteze, medicamente și asistență medicală toată viața.

11. Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti şi personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sa fie evaluati psihologic la fiecare 5 ani, iar daca în urma evaluarii psihologice primesc calificativul „nerecomandabil”, să fie obligati sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni.

12. Pot ocupa funcții vacante de judecător sau procuror, fără concurs, persoanele care au ocupat minim 10 ani una dintre aceste funcții, dacă nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul „foarte bine” la toate evaluările şi și-au încetat activitatea din motive neimputabile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *