Skip to content
Internațional

UPDATE. Liderii G7 se angajează să tragă la răspunderii liderii din Rusia şi Belarus pentru invazia din Ucraina

nato.int

UPDATE 21.00

Liderii Grupului celor Şapte (G7) au precizat, într-un comunicat dat publicităţii duminică seară, că nu vor precupeţi niciun efort pentru ca liderii Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin, respectiv ALeksandr Lukaşenko, să fie trași la răspundere pentru războiul din Ucraina.

“Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică.

77 de ani mai târziu, preşedintele Putin şi regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război neprovocat de agresiune împotriva unei ţări suverane. Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus. Prin invazia şi acţiunile în Ucraina începând din 2014, Rusia a încălcat ordinea internaţională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după al Doilea Război Mondial pentru a cruţa generaţiile care au urmat de flagelul războiului”, se arată în comunicat.

Liderii au precizat că l-au asigurat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de solidaritatea şi susţinerea totală a G7. “L-am asigurat pe preşedintele Zelenski că suntem pregătiţi şi de alte acţiuni pentru a ajuta Ucraina să îşi asigure viitorul liber şi democratic. Vom continua să oferim asistenţă militară şi de apărare Forţelor Armate Ucrainene, vom continua să susţinem Ucraina în apărarea reţelelor sale împotriva incidentelor cibernetice şi vom extinde cooperarea, inclusiv cu privire la securitatea informaţiilor. Vom continua să susţinem Ucraina pentru a-şi mări securitatea economică şi energetică”.

Liderii G7 au menţionat şi susţinerea financiară şi materială pentru Ucraina, de peste 24 de miliarde de dolari pentru 2022 şi nu numai, adăugând că eforturile vor fi mărite săptămânile care vin.

“Reiterăm condamnarea agresiunii militare a Rusiei neprovocată, nejustificată şi ilegală şi atacurile asupra civililor şi infractructurii civile, care a avut ca rezultat o catastrofă umanitară teribilă în inima Europei. Suntem îngroziţi de pierderea de numeroase vieţi umane, de încălcarea drepturilor omului şi distrugerile aduse de acţiunile Rusiei în Ucraina”, se mai arată în comunicat.

“Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca preşedintele Putin şi arhitecţii şi complicii acestei agresiuni, inclusiv regimul Lukaşenko în Belarus, să dea socoteală pentru acţiunile lor, conform legislaţiei internaţionale. Condamnăm tentativele Rusiei de a înlocui autorităţile ucrainene alese democratic cu unele nelegitime. Nu vom recunoaşte aceste acte de încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, au adăugat liderii G7.

În comunicat se menţionează şi faptul că Rusia are o strategie de dezinformare inclusiv a propriei populaţii cu privire la situaţia din Ucraina.

Liderii G7 s-au angajat şi să respecte următoarele măsuri: eliminarea treptată a dependenţei de energie din Rusia; interzicerea sau prevenirea furnizării de servicii cheie de care depinde Rusia, acţiuni împotriva băncilor ruseşti cu legătură cu economia globală, împiedicarea tentativelor regimului de la Moscova de a-şi răzpândi propaganda, continuarea campaniei împotriva “elitei financiare” şi familiilor acelor persoane care îl susţin pe Putin.

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Liderii grupului naţiunilor celor mai industrializate, G7, se reunesc duminică în videoconferinţă, în timpul căreia este de aşteptat ca îngrijorările privind invazia Rusiei în Ucraina să reprezinte punctul central al întâlnirii.

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să intervină în cadrul evenimentului online pentru a-i informa pe liderii Regatului Unit, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA despre situaţia din teren. Există informaţii potrivit cărora preşedintele american Joe Biden ar putea dori să discute despre sancţiuni suplimentare impuse Rusiei.

Germania deţine în acest an preşedinţia G7, transmite AFP. Aceasta este a treia reuniune a G7 de la începutul anului. „Ziua de 8 mai este o dată istorică ce marchează sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial în Europa care a provocat teroare, distrugere şi moarte în Europa”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a cancelarului german Olaf Scholz, care a apreciat că războiul din Ucraina face „coeziunea în cadrul G7 (…) mai importantă ca oricând”, potrivit sursei citate de Agerpres. Deocamdată nu există detalii cu privire la ora la care va avea loc reuniunea, iar organizatorii au anunţat că pe agenda discuţiilor şi-ar putea face loc şi alte teme.

Reuniunea G7 se desfăşoară în ajunul paradei militare dedicate zilei de 9 mai în Rusia, care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Armata rusă a efectuat sâmbătă în Piaţa Roşie din Moscova ultimele repetiţii pentru tradiţionala defilare militară, în prezenţa unor militari care au participat la ofensiva din Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, invocând abuzuri asupra etnicilor ruşi pe teritoriu ucrainean şi promiţând să demilitarizeze şi „denazifice” ţara vecină. Puternica rezistenţă ucraineană a împins forţele ruse către est, dar Rusia nu pare să dea semne că are de gând să pună capăt unui război despre care a insistat că nu-l va începe timp de luni bune înaintea atacului, notează dpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *