Skip to content
Internațional

UPDATE Macron discută cu poliția despre incendiul de la Catedrala Notre Dame. Ce a cerut Arhiepiscopul Parisului

Le Figaro

UPDATE 23:40

Arhiepiscopul Parisului a cerut preotilor sa traga clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia mistuirii de catre flacari a unui simbol al Frantei.

Vaticanul este in stare de „soc si tristete” din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave cladirii si ameninta sa o mistuie in totalitate.

UPDATE 23:03

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns la catedrala Notre Dame din Paris unde a izbucnit un incendiu devastatator şi discută cu oficialii poliţiei, scrie The Guardian.

Există informaţii conform cărora focul a ajuns la unul dintre turnurile catedralei şi serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă şi alte obiecte valoroase din interior.

Vicepremierul Parisului, Emmanuel Gregoire, a declarat că Notre Dame a suferit „pagube colosale”.

Premierul britanic Theresa May a afirmat pe Twitter: „Gândurile mele sunt alături de Franţa în această seară şi alături serviciile de urgenţă care se luptă cu incendiul teribil de la catedrala Notre Dame”.

UPDATE 22:24

Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”.

Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, a declarat că agenţia monitorizează eforturile de a stinge incendiul.

Notre-Dame face parte din patrimoniul UNESCO din 1991, a adăugat Azoulay,

Mai mulţi parizieni şi turişti – unii dintre ei plângând, alţii spunând rugăciuni – urmăreau îngroziţi în centrul Parisului cum flăcările cuprind monumentul istoric.

Parisul este desfigurat. Oraşul nu va mai fi niciodată ca înainte. Este o tragedie. Dacă vă rugaţi, acum este timpul să o faceţi”, a declarat Philippe, un locuitor al Parisului aflat la faţa locului.

Poliţia încerca să ţină oamenii departe de zonă însă mai mulţi cetăţeni încearcă să se apropie.

“Este terminată, nu o vom mai vedea niciodată. Acum trebuie să ştim ce s-a întâmplat, cu tot ce s-a întâmplat în lume, de ce Notre Dame? Poate este un mesaj de sus”, a declarat Jerome Fautrey, un bărbat de 37 de ani aflat la faţa locului.

———————————————————————————————————————————–

Un incendiu puternic a izbucnit, luni, la Catedrala Notre Dame din Paris, la ora 18.50 (19.50, ora României), din cauza lucrărilor de renovare. La fața locului se află poliția și pompierii care au recomandat trecătorilor să evite zona cuprinsă de flăcări intense, informează Le Figaro.

Potrivit unui jurnalist AFP,  un foc uriaș devorează o parte din acoperișul Catedralei, din care iese un fom gros. O turlă este în pericol să se prăbușească.

Sursă FOTO: Le Figaro

Președintele american Donald Trump a reacționat pe Twitter la incendiul teribil care devastat Notre-Dame de Paris și a recomandat folosirea hidroavionelor: „Este atât de oribil să urmăriți focul masiv la Notre-Dame. hidroavioane ar putea fi folosite pentru ao stinge, trebuie să acționăm repede! „

Prefectura poliției din Paris recomandă evitarea sectorului afectat de incendiu și solicită asigurarea trecerii vehiculelor de urgență. Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *