Skip to content
Politică

UPDATE MAE răspunde acuzațiilor: Afirmațiile sunt complet eronate/ Acuzaţiile grave ale unui lider PNL

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) răspunde acuzațiilor lansate de Radu Carp, precizând că afirmațiile liberalului sunt „complet eronate și se bazează pe o interpretare greșită a prevederilor legale în vigoare”.

Oficialii MAE precizează că „gradul diplomatic se păstrează cu titlu onorific”, iar contractul de muncă dintre Corlățeanu și MAE nu trebuie suspendat, deoarece fostul ministru n-a fost membru al Corpului diplomatic și consular trimis de statul român în calitate de funcționar la organizații internaționale.

Redăm mai jos comunicatul transmis de MAE pe adresa redacției:

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că afirmaţiile din comunicatul domnului R. Carp sunt complet eronate şi se bazează pe o interpretare greșită a prevederilor legale în vigoare. MAE respinge ferm orice acuzație de încălcare a legii în acest caz.

În ceea ce priveşte situaţia raporturilor de muncă ale domnului Titus Corlăţean cu MAE, acesta este angajat al MAE pe durată nedeterminată începând cu data de 12.09.1994, moment de la care a parcurs diverse trepte ale carierei diplomatice, conform prevederilor legale.

Norma aplicabilă în cazul suspendării raporturilor de muncă ale domnului Titus Corlățean este art. 66 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic și consular al României. Aceasta reglementează explicit situația persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică și cărora li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. Astfel, art. 66 prevede că :”(1)Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României numiţi în funcţii de demnitate publică li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. (2) La încetarea funcţiei de demnitate publică şi la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomatică sau consulară.”
Pentru perioada mandatului funcției de demnitate publică, acestor persoane li se recunoaște vechimea în activitatea diplomatică şi implicit posibilitatea promovării în grad diplomatic. De altfel, conform art. 16 din Statutul Corpului diplomatic și consular, „gradul diplomatic se păstrează cu titlu onorific”.

MAE subliniază că, pentru promovarea în grad diplomatic în baza art. 9 alin (2) din Statutul Corpului diplomatic, singura condiție formală impusă de Statut este îndeplinirea a jumătate din perioada de stagiu, condiţie respectată, având în vedere că ultima avansare în grad a domnului Titus Corlăţean a avut loc acum 13 ani.

În ceea ce privește invocarea în comunicatul domnului Carp a art. 64 din Statut, MAE precizează că prevederile acestuia nu sunt aplicabile în cazul domnului Corlăţean, întrucât se referă la suspendarea raporturilor de muncă în cazul membrilor Corpului diplomatic și consular care sunt trimiși de statul român în calitate de funcționari la organizații internaționale, ceea ce nu e cazul în speţa de faţă.

Cu privire la invocarea în același comunicat a art. 49 şi art. 51 din Legea nr. 269/2003, este de notat că acestea se aplică membrilor Corpului Diplomatic și Consular al României (CDCR) aflaţi în activitate în MAE şi nu celor care potrivit legii (art. 66 din Legea 269/2003) au raporturile de muncă suspendate. În consecinţă,  nu se poate lua în calcul ipoteza aplicării art. 49 şi art. 51 din Legea 269/2003 în situaţia domnului Corlăţean sau a altui membru al CDCR care are raporturile de muncă suspendate”.

—–

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) stă pe un butoi cu pulbere. Ce acuzaţii grave aduce un lider al Partidului Naţional Liberal (PNL) şi cine sunt vinovaţii, în opinia lui.

Într-un comunicat trimis, luni, PSnews.ro, Radu Carp (secretar executiv al partidului) reclamă faptul că senatorul PSD Titus Corlăţean (fost ministru de Externe) a fost înaintat de MAE în rangul de consilier diplomatic cu încălcarea legii. Mai mult: liberalul dă de înţeles că actualul ministru de resort, Bogdan Aurescu, ar fi încălcat legislaţia în vigoare.

„Domnului Titus Corlăţean ar fi trebuit să-i înceteze contractul de muncă la data la care a fost ales pentru prima oară în Parlamentul României (decembrie 2004). Potrivit art. 49 şi 51 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular încetează în caz de incompatibilitate, iar orice funcţie publică este considerată incompatibilă cu această calitate.

Potrivit domnului Bogdan Aurescu, raporturile de muncă ale domnului Corlăţean cu MAE au fost suspendate «pe durata ocupării unor funcţii de demnitate publică», aceasta fiind explicaţia pentru care a fost făcută înaintarea sa în grad. O explicaţie care nu ţine cont de cadrul normativ în vigoare: potrivit art. 64 din Legea nr. 269/2003, suspendarea operează doar pe durata exercitării unei funcţii internaţionale. Art. 66 din Legea nr. 269/2003, invocat de domnul Aurescu, potrivit căruia se recunoaşte vechimea în muncă pe durata suspendării, nu este aplicabil în cazul domnului Corlăţean.

Politicienii PSD reuşesc să avanseze în profesia lor chiar şi atunci când nu o exercită, iar miniştrii Guvernului Ponta consideră că prezentarea unor date care nu corespund realităţii poate induce în eroare opinia publică. În cazul promovării în funcţie a senatorului PSD Titus Corlăţean se verifică integral reţeta guvernării actuale: încălcarea legii şi prezentarea repetată a minciunii drept adevăr” este mesajul lui Radu Carp.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *