UPDATE Maia Sandu: Obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al UE

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Astăzi, 21 mai, la Chișinău are loc Adunarea Națională Moldova Europeană convocată de către președinta Maia Sandu ca „să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”.

UPDATE 15:00

Participanţii la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, care s-a desfăşurat, duminică, la Chişinău, au adoptat o rezoluţie în baza căreia cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia „pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Rezoluţia „Moldova Europeană” mai prevede „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România”.

Totodată, documentul prevede „extinderea negocierilor pentru rezolvarea paşnică, definitivă a conflictului transnistrean şi folosirea procesului de aderare la Uniunea Europeană drept catalizator pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată”.

Participanţii la acţiune au votat ca politicienii „să-şi unească eforturile pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi a ridica nivelul de trai la standardele europene şi pentru modernizarea localităţilor, aşa încât toţi cetăţenii să aibă acces la servicii şi utilităţi de calitate, la nivel european”, dar şi „să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piaţa europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicaţii – pentru a exclude orice tip de şantaj şi a asigura independenţa Republicii Moldova de a se dezvolta liber şi fără constrângeri”.

Un punct important al Rezoluţiei este cel prin care clasei politice din Republica Moldova i se cere „să condamne cu fermitate războiul ilegal şi inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea şi afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, şi să ia o poziţie clară împotriva persoanelor care au declanşat războiul, a celor declarate criminali de război de instituţiile internaţionale şi a celor care susţin războiul şi participă la destabilizarea situaţiei din regiune”.

De asemenea, cetăţenii moldoveni care au votat Rezoluţia „Moldova Europeană” au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat ţării şi să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condiţiilor de aderare, precizând că „aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”.

Peste 75.000 de persoane au participat, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, la un miting pro-european, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

La acţiune au fost prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, dar şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon Ţurcanu.

UPDATE 14:00

Şeful statului moldovean a spus, cu prilejul mitingului pro-european desfăşurat la Chişinău, că integrarea în Uniunea Europeană „este unica şansă ca Moldova să se dezvolte” şi „să nu trăiască în şantajul rusesc, în sărăcie şi corupţie”.

„Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăşi, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a transmis Maia Sandu.

Ea a subliniat, în faţa a peste 75.000 de persoane, că „moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, aşa cum suntem astăzi, ci şi în acte”.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne ţină în sărăcie, să ne şantajeze, au vrut să fim dependenţi, au vrut să îngheţăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenţi. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o ţară cu oameni liberi, o ţară democratică, o ţară care-şi merită locul în Uniunea Europeană. Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile care ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri, şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

La Adunarea Naţională „Moldova Europeană” de la Chişinău sunt prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

UPDATE 13:00

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat, duminică, la Chişinău, în cadrul evenimentului Adunarea „Moldova Europeană” că a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. „Dragi prieteni, trăim vremuri de instabilitate, dar puteţi să fiţi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze ţara nu au avut succes. Moldova a rămas dreaptă, în ciuda ameninţărilor şi a intimidării. Lumea a văzut curajul dvs când aţi înfruntat ameninţările ruseşti, când aţi ale democraţia în faţa autocraţiei, libertatea în locul fricii”, le-a transmis preşedinta PE.

Roberta Metsola şi-a început discursul vorbind în limba română, transmiţându-le celor prezenţi la mitingul de la Chişinău că „Moldova este Europa!”.

„Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, Dragi europeni! Sunt atât de mândră să fiu astăzi aici, în faţa acestei mulţimi mari de oameni care cred în viitorul european al Moldovei. Sunt aici alături de dvs şi de Maia Sandu să vă aduc un mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa!”, le-a spus Metsola moldovenilor adunaţi în capitala ţării.

Ea a subliniat valorile comune ale UE şi Republicii Moldova, arătând că mica ţară de dincolo de Prut va face Europa „mai puternică”.

„Suntem aici să confirmăm alegerea dvs europeană, să sprijinim alegerea dvs. de a vă alătura Uniunii Europene ca stat membru, să subliniem că drepturile dvs merită să fie protejate la fel ca cele ale tuturor cetăţenilor ale Uniunii. Pentru ca tinerii din Moldova să aibă acces la oportunităţile pe care copiii mei le au, pentru ca tinerele (…) să aibă aceleaşi şanse de a-şi atinge potenţialul ca fel ca celelalte tinere din Europa. Europa este familia voastră şi e dreptul dvs de a alege destinul ţării voastre! Voi alegeţi Europa şi Europa vă va primi cu braţele şi inima deschisă. Nu există puteri mici sau mari în Europa, noi credem în oportunităţi pentru toţi, în egalitate şi în libertate”, a mai spus preşedintele Parlamentului European.

Aceasta a precizat că Moldova „este parte din familia europeană” şi că nu este singură.

„Moldova nu este singură”, a spus Roberta Metsola în româneşte.

Aceasta a vorbit şi despre Maia Sandu despre care a spus că este „un lider care inspiră” şi care întruchipează conceptul de european. Metsola s-a arătat onorată să fie alături de Maia Sandu, despre care a spus că este „un preşedinte care are curajul de a schimba cursul istoriei în Moldova şi care va schimba faţa Europei”.

Roberta Metsola a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană.

„Maia, doamnă preşedintă, vreau să stau alături de dvs. când ţara dvs. va deschide oficial negocierile, să sperăm că chiar în acest an! Dragi prieteni, trăim vremuri de instabilitate, dar puteţi să fiţi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze ţara nu au avut succes. Moldova a rămas dreaptă, în ciuda ameninţărilor  şi a intimidării. Lumea a văzut curajul dvs când aţi înfruntat ameninţările ruseşti, când aţi ales democraţia în faţa autocraţiei, libertatea în locul fricii, aţi rămas pe poziţii. Libertate! Libertate! Lumea a fost martor al generozităţii dvs extraordinare cu oamenii din Ucraina, v-aţi deschis casele şi inimile în faţa miilor de refugiaţi şi i-aţi sprijinit pe cei care au tranzitat ţara”, a subliniat Metsola.

Aceasta a vorbit despre solidaritate, amintind că Parlamentul European a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a condamnat încercările de destabilizare, folosirea energiei ca armă, dezinformarea şi violarea repetată a spaţiului aerian al acestei ţări.

„Aveţi angajamentul meu: vă vom sprijini, în acest proces, atât timp şi atât de mult cât va fi nevoie. (…) Aţi ales Europa şi acum aveţi dreptul şi responsabilitatea să vedeţi acest lucru împlinindu-se. În ultimii ani aţi făcut paşi mari pe drumul reformelor, chiar şi în aceste vremuri pline de provocări, cu un război ilegal la graniţă. În Parlamentul European recunoaştem eforturile mari pe care ţara dvs. le-a făcut pentru a implementa protocolul Comisiei Europene în nouă paşi şi pentru a vă alinia aquis-ului UE. Moldova este deja pregătită pentru o integrare mai profundă în piaţa unică europeană, sunteţi pregătiţi să vă integraţi în domeniul cooperării în domeniul digitalizării şi comunicaţiilor şi în tot acest proces vă asigur că mereu veţi găsi mereu un prieten adevărat şi un aliat în Parlamentul European, unii dintre colegii mei sunt aici azi. Suntem mândri să fim cei mai mari susţinători ai dvs.”, a subliniat Roberta Metsola.

UPDATE 11.36: Maia Sandu: Ne unește dorința de a trăi împreună într-o țară europeană. Cu siguranță, Moldova va fi în Uniunea Europeană! Putem fi în siguranță doar împreună cu familia europeană! Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de război.

UPDATE 11.28: Vrem ca diaspora să vină acasă, pentru că Europa este acasă! Nu mai vrem ca țara noastră să fie la marginea Europei. Avem misiunea comună să facem țara mai bogată și mai prosperă!

UPDATE 11.24: Maia Sandu: Azi îndeplinirea acestei aspirații este mai posibilă ca niciodată! Vom avea o piață mare europeană pentru produsele noastre.

UPDATE

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă, duminică, la mitingul pro-Uniunea Europeană care are loc la Chişinău, că alăturarea în familia Uniunii Europene este, pentru Republica Moldova, „şansa poporului să trăiască în pace, în linişte şi în belşug”

„Vocea noastră, azi este una comună. Am venit să spunem răspicat, cu încredere şi cu mândrie: moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană! Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie membru cu drepturi depline al familiei europene! Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova, a cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a afirmat Maia Sandu.

Ea spune că drumul european este „unicul drum” care va asigura că viitorul copiilor din Moldova va fi „în pace şi bunăstare”.

„Noi suntem un popor cu credinţă, harnic şi demn. Acum este momentul! Cum va arăta viitorul copiilor noştri în şapte ani depinde de fiecare dintre noi, depinde de alegerile pe care le facem şi de acţiunile noastre zi de zi. Depinde de instituţiile statului să devină puternice, independente, capabile să apere interesul Moldovei, dar depinde şi de voinţa şi de comportamentul fiecărui cetăţean. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării, dacă noi toţi vom merge cu Uniunea Europeană, pentru că stăpân în casa noastră este doar poporul. Moldova trebuie să fie membru al Uniunii Europene! Moldovenii trebuie s fie europeni nu soar în valori, aşa cum suntem astăzi şi ci în acte!”, le-a mai transmis preşedinta Republicii Moldova celor prezenţi la mitingul de la Chişinău.

Maia Sandu şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, au fost primite cu ovaţii de către participanţi.

Miile de oameni care au mers, duminică, să participe la mitingul de la Chişinău organizat în Piaa Marii Adunări Naţionale, au adus cu ei steaguri ale Uniunii Europene şi au scandat „Europa! Europa”. De la microfon, liderul moldovean a scandat, alături de participanţii la miting, „Europa! Europa!”

Știrea inițială

Adunarea Naţională „Moldova Europeană” are loc duminică, începând cu ora 11.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola urmând să participe la eveniment, alături de preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu.

”Moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta ţării. Ne-am adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am cerut libertate şi suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credinţă de nezdruncinat în omenie şi în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Aşa suntem noi. Uniţi în momentele hotărâtoare. Este nevoie de toţi pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea – stăpân în ţara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni. Vino pe 21 mai, la ora 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să spunem într-o singură voce că viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană”, a scris recent pe Facebook preşedintele Maia Sandu, chemându-i pe moldoveni la eveniment.

Ea a adresat un apel şi moldovenilor din diaspora, cerându-le să se adune în oraşele în care locuiesc

La Chişinău va fi prezentă şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„În această duminică, preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola va fi la Chişinău pentru a se adresa Adunării «Moldova Europeană». În întâlnirile pe care le va avea cu preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu şi prim-ministrul Dorin Recean, aceasta va reitera sprijinul Parlamentului European pentru Republica Moldova şi parcursul european al acestei ţări”, a scris purtătorul de cuvânt al preşedintei PE, Jüri Laas, vineri pe Twitter.

Programul evenimentului include şi adoptarea rezoluţiei ”Moldova Europeană”, urmată de concerte susţinute de Vali Boghean Band li de Nicolae Botgros şi orchestra ”Lăutarii”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL