Skip to content
Politică

UPDATE Mesaj tăios pentru „trădători” / Coldea, PRIMA ieșire despre protocoale

BZI.ro

UPDATE 19:20

Florian Coldea a făcut referire, după audierea în Comisia de Control al SRI, la persoane care trădează interesele ţării, dând exemplu pilda lui Iuda.

„Unii, în mod vizibil, practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român”, a opinat generalul, preluat de Mediafax.

„În încheiere, în spiritul perioadei pe care o celebrează acum creştinii, aş vrea să reamintesc şi cred că e momentul potrivit şi de un celebrul unui personaj biblic, al cărui nume nu aş vrea neapărat să-l dau care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi, ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările, lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi rezolvat. Evident ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare că unii, în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi astfel de personaje. O să revenim cu alte precizări pe măsura întâlnirilor noastre cu membrii comisiilor”, a declarat Florian Coldea după audierea în comisia parlamentară.

——————————-

UPDATE 18:26

Fostul director operativ al SRI, generalul Florian Coldea, s-a prezentat joi, la cea de-a doua audiere în faţa Comisiei de Control al SRI, după ce prima audiere, din urmă cu trei săptămâni, a lăsat multe subiecte neacoperite. Coldea, care a fost timp de 12 ani numărul 2 în Serviciul Român de Informații, a susținut și de data aceasta o declarație de presă FĂRĂ să răspundă întrebărilor adresate la final de către jurnaliști.

Același Florian Coldea a afirmat – în declarația de după cele aproape șapte ore de audieri – că protocoalele secrete „aveau un caracter tehnic, funcționau limitativ, ca un ghid, pentru a asigura legalitatea și prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului”, potrivit Realitatea.net.

În altă ordine de idei: Coldea s-a plâns că, din cauza scandalului protocoalelor, SRI este acum în imposibilitatea de a acţiona pentru contracararea acţiunilor de terorism şi spionaj, ceea ce riscă să vulnerabilizeze securitatea României şi a aliaţilor ei.

„Am oferit detalii legate de activitatea desfășurată de mine și cu privire la interacțiunile pe care le-am avut cu o serie de persoane – beneficiari și parteneri instituționali, colaboratori, oameni de media, politicieni, oameni de afaceri etc. Am reluat subiectul protocoalelor. Am reiterat că problematica aceasta este o practică internațională, și la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru coerent pentru realizarea cooperării.

În practică, (protocoalele – n.r.) aveau un caracter tehnic, funcționau limitativ, ca un ghid, pentru a asigura legalitatea și prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului. Se coopera conform competențelor legale ale fiecărei părți. Nu știu ca ofițeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală în vreun dosar. Sunt povești izvorâte dintr-o realitate paralelă.

Ca urmare a asaltului fără precedent privind protocoalele cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care Serviciul le mai are este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol pe spionaj și trădare. Nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a proteja siguranța României?! Pentru contracarare, nu pentru prevenire. Vulnerabilizăm nu doar securitatea națională, ci și pe a unor aliați. Iar vulnerabilizarea este exploatabilă”, a declarat Florian Coldea după audieri.

——————–

Florian Coldea este așteptat joi să se prezinte în fața Comisiei de control parlamentar al activităţii Serviciului Român de Informații pentru noi explicații.

Audierile sunt programate să înceapă la ora 11:00. Pe 13 martie, fostul prim-adjunct al directorului SRI a stat în fața membriilor Comisiei timp de șapte ore, conform News.ro.

Potrivit şefului Comisiei SRI, Claudiu Manda, discuţiile vor viza relaţia SRI cu parchetele, cu partide politice şi cu mass-media.

„Eram la relaţia domniei sale cu zona de Parchete, cu zona de partide politice, nu ştiu cât am reuşit să aprofundăm, plus zona de mass-media, după care toate celelalte elemente punctuale pe care le-au transmis cei care au venit la comisie şi ne-au spus că ar avea legătură cu domnul Coldea. Toate referire doamnei Udrea la domnul Coldea, toate referirile domnului Dragnea la domnul Coldea”, a precizat Manda.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *