Skip to content
Sport

UPDATE Mica Unire, sărbătorită în toate orașele. Iașiul, abandonat de liderii statului FOTO

radioiasi.ro

UPDATE 13:32

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru se afla la Iaşi pentru a ţine un discurs cu ocazia Unirii Principatelor, însă imediat ce acesta a început să vorbească zeci de voci din mulţime l-au huiduit. În câtvea momente vuvuzele şi strigătele au acoperit cu totul discursul consilierului.

Nici PSD-iștii nu au rămas netaxați de cei prezenți la ceremonie. Discursul preşedintelui CJ şi al PSD Iaşi, Maricel Popa, a fost huiduit copios cu celebrul slogan „PSD ciuma roşie!”, scrie Ziarul de Iași.

UPDATE 13:24

Și românii din Târgoviște au sărbătorit, miercuri, cei 159 de ani de la Mica Unire. Astfe, un steag lung de 100 de metri a fost purtat de militari cu ocazia acestui mare eveniment.

—————————————-

Românii din toată țara vor sărbători cei 159 de ani de la Mica Unire, fiecare într-un mod distinct. Astfel, toate marile orașe ale României s-au pregătit de voie bună.

Trenul Unirii, plecat la ora 5:48 din Gara de Nord a Bucureștiului, va parcurge astăzi un drum simbolic. Garnitura, trasă de o locomotivă pictată în culorile tricolorului, va opri la Ploieşti Sud (06:30), Buzău (07:40), Focşani (08:50), Tecuci (09:30), Bârlad (10:25), Vaslui (11:15) şi Bârnova (11:55), urmând să ajungă în Iași la 12:20. Potrivit CFR Călători, pe parcursul călătoriei vor fi organizate diferite acţiuni care vor evoca momente istorice în contextul Centenarului României, scrie Romaniatv.net.

La Iașimii de locuitori vor petrece, începând cu ora 11:00, în Piaţa Unirii, unde vor fi prezenți și Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, care vor depune coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la statuia Regelui Ferdinand, la portretul Regelui Mihai I de la Mitropolie şi la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi. Deasemenea, Principele Radu va participa și la lansarea volumului „Iaşul, leagăn al unirii neamului românesc” şi la vernisajul expoziţiei de fotografie dedicată Municipiului Chişinău din Primăria Municipiului Iași.

Conform Digi24.ro, primarul Iașiului a declarat că, cel mai probabil, din partea Președinției va fi prezent un consilier prezidențial. Nici reprezentanții coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu au dat curs invitației. Totuși, surse din mediul politic local afirmă că la manifestări vor fi prezenţi liderul PNL Ludovic Orban, dar şi fostul premier Victor Ponta.

”Am trimis invitaţii tuturor, dar nu avem foarte multe confirmări. Preşedinţia va trimite cel puţin un consilier prezidenţial. Din partea Guvernului nu am avut pe cine contacta, pentru că încă nu avem prim-ministru. Vor fi prezenţi senatori, deputaţi din Iaşi şi din alte judeţe, primarul de la Chişinău, alături de 300 de cetăţeni basarabeni. Dacă oficialităţile de la Bucureşti vor să vină, sunt binevenite”, a afirmat Mihai Chirica.

La Focșani, programul va fi deschis la 15:20, cu un exerciţiu Drill Team, care va fi urmat de un spectacol folcloric, iar la 16:00 va avea loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, moment urmat de intonarea Imnului Naţional, în interpretarea lui Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr.

Mai târziu, importante personalități din România vor prinde viață (de la Burebista şi Decebal, până la artizanii micii Unirii, interpretați de actori de seamă, precum  Sebastian Stan, Vlad Rădescu,  Ioan Isaiu, Claudiu Istudor, Ion Dichiseanu. După discursul oficialitășilor, festivitățile se vor încheia cu Hora Unirii şi cu retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Focşani.

Alba Iulia a anunțat desfășurarea manifestațiilor în  în Sala Unirii, unde vor avea loc alocuţiuni despre semnificaţia istorică a Unirii Principatelor Române. Mai târziu, Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi reprezentanţii Cercului Militar Alba Iulia vor susține un spectacol.

Festivitățile se vor încheia și aici cu o Horă a Unirii, interpretată de Fanfara judeţului Alba.

La Sebeș, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba şi soliştii Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, împreună cu ansamblul de dansuri populare, vor prezenta un spectacol artistic, încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii.

Gălățenii vor putea vizita o expoziţie dedicată personalităţilor Unirii Principatelor, deschisă la Muzeul de Istorie. Mai mult decât atât, Prefectura Galați a anunțat ceremonii care vor include întâmpinarea oficialităţilor de la ora 13:00, salutul Drapelului de luptă, intonarea imnului, evocarea însemnătăţii Unirii, depuneri de flori şi un scurt moment artistic susţinut de artiştii Ansamblului „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Hora Unirii va încheia manifestările de la statuia domnitorului.

De la ora 19.00, Asociaţia Iubesc Galaţiul va organiza o defilare în holul Universităţii Dunărea de Jos. O sută de fete din România şi Republica Moldova vor defila în costume populare autentice cu vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică Flori de ie, din toate zonele geografice ale României.

În Timișoara, oficialii au anunțat o ceremonie militară la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organizată de Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal”, de la ora 10:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, urmând apoi un Te Deum şi depuneri de coroane de flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *