Skip to content
Politică

UPDATE Ministerul Culturii n-are ochi pentru Brâncuși. Responsabilul cu monumentele, luat prin surprindere EXCLUSIV

artminds.ro

UPDATE 19:48

Redacția PSnews.ro a primit în urmă cu puțin timp un răspuns de la Ministerul Culturii, care pasează cartoful fierbinte în mâinile Primăriei Târgu Jiu, susținând că această instituție are atribuții legate de îngrijirea monumentelor brâncușiene.

Interesant este însă că biroului de presă al MCIN i-au trebuit 7 (șapte) ore pentru a ne trimite un răspuns în care să precizeze că ministerul nu are atribuții în acest domeniu.

Iată explicațiile instituției conduse de către George Ivașcu:

„Ansamblul Monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși în municipiul Târgu Jiu se află în proprietatea Primăriei Municipiului Târgu Jiu care își exercită dreptul de administrare al monumentului istoric prin Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși (bd. Constantin Brâncuși  nr. 19) care este o Direcție în subordinea Consiliului Local Târgu Jiu.

Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, TITLUL IV, Cap. I, art. 36, Alin. 1 se menționează:

«În scopul protejării monumentelor istorice proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligaţi:

a)să întreţină, să folosească şi să exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor prezentei legi şi a Obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric, conform art. 17;

b)să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii».

Precizăm că astazi o echipă a Institutului Național al Patrimoniului s-a deplasat la Târgu Jiu și a avut o discuție cu reprezentanții primăriei cu privire la proiectele în curs de dezvoltare referitoare la Ansamblul Calea Eroilor.

Pentru precizări ulterioare vă stăm la dispoziție”.

———————

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) nu are ochi pentru Constantin Brâncuși. Responsabilul cu monumentele a fost luat prin surprindere de știrea legată de paragina în care a fost lăsată Masa Tăcerii.

DETALII AICI: Bătaie de joc chiar în anul Centenarului: Masa Tăcerii a lui Brâncuși, lăsată în paragină (VIDEO)

PSnews.ro a încercat miercuri în repetate rânduri să ia legătura cu ministrul Culturii, George Ivașcu. Deși aplicația WhatsApp arată că demnitarul a citit mesajul pe care i l-am trimis, Ivașcu nu ne-a oferit niciun punct de vedere până la momentul publicării acestui articol. Am sunat și la biroul de presă, dar am primit clasicul răspuns: „Faceți solicitare scrisă!” Într-un târziu, am reușit să îl contactăm pe secretarul de stat Alexandru Pugna (foto jos; sursa: alexandrupugna.ro), cel care coordonează Serviciul Patrimoniul Mobil și Imaterial – „cu atribuții exclusiv în domeniul Patrimoniului Imaterial din cadrul Direcției Patrimoniu Cultural”, după cum scrie pe pagina MCIN ce-i este dedicată.

Secretarul de stat s-a arătat total surprins de informație, scuzându-se că până atunci avusese o zi plină de ședințe.

„Nu am văzut (subiectul – n.r.) – din păcate, astăzi am avut o zi extrem de plină. Nu știu ce s-a întâmplat cu Masa Tăcerii sau care este problema. A fost o zi plină: dintr-o ședință în alta. Vegetație (crescută în crăpăturile de la Masa Tăcerii – n.r.)? Nu pot să cred așa ceva! Nu pot să-l contrazic (pe Narcis Daju, jurnalistul care a dezvăluit situația – n.r.), pentru că nu am văzut”, a declarat Pugna pentru PSnews.ro.

Întrebat ce măsuri va lua ministerul în legătură cu această situație, Alexandru Pugna a evitat un răspuns frontal.

„În primul rând, trebuie să vedem dacă este adevărat ceea ce spuneți dumneavoastră și pe urmă sigur că vom vedea ce trebuie făcut și cine se face vinovat. Dar eu aflu pentru prima dată acest lucru de la dumneavoastră. Dar nu cred că este adevărat. Adică ar fi peste puterea de înțelegere să existe mușchi, crăpături și așa mai departe. Dar verificăm. Mâine, după ce o să ajung la birou, o să verific dacă este adevărat ceea ce spuneți dumneavoastră și sigur că pe urmă o să vedem măsurile care trebuie luate”, a afirmat guvernantul.

În acest moment, secretarul de stat s-a scuzat că trebuie să preia un apel și a închis imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *