Skip to content
Societate

UPDATE Ministrul Energiei s-a întâlnit cu protestatarii de la Complexul Energetic Oltenia

" "

UPDATE 16:00

Ministerul Energiei a anunțat, după ce Anton Anton, ministrul Energiei, i-a primit astăzi pe reprezentanții minerilor din Complexul Energetic Oltenia, pentru a discuta în legătură cu revendicările acestora, că situația este normală în momentul de față și că s-a reușit rezolvarea conflictului.

" "

„Ca urmare a situației generate de protestele extinse la carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Ministerul Energiei a mediat astăzi o discuție între conducerea CEO și membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO.

 

Precizăm că, la momentul actual situația Sistemului Energetic Național este normală, aportul cărbunelui în SEN fiind constant de peste 23%.

Menționăm totodată că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă, agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligatia de negociere anuala a sistemului de salarizare.

Ca atare, orice măsură privind creșterea veniturilor salariaților CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv după reluarea programului de lucru în cariere.

Plecând de la această premisa, în cadrul discuțiilor de astăzi a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se indentifica soluții pentru rezolvarea nemulțumirilor angajaților CEO.

Discuțiile au condus spre trei măsuri:

1. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații CEO începând cu 1 mai 2019
2. Creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de productie
3. Analiza reducerii unor cheltuieli, altele decât cele salariale, pentru noi creșteri ale veniturilor angajaților CEO.

Cele trei măsuri vor fi cuprinse într-un document încheiat între parti, urmând ca după ce negocierile vor fi demarate legal să se concretizeze în beneficii pentru salariații CEO ca anexă la contractual colectiv de muncă”, se arată într-o postare a Ministerului Energiei pe Facebook.

UPDATE 11:56

Greva a cuprins toate carierele. Producția de energie electrică nu este încă afectată, termocentralele de la Turceni, Rovinari, Ișalnița și Craiova având cărbune pe stoc. Compania asigură o treime din producția anuală de energie electrică. Oltenia deține 10 unități miniere în bazinele Rovinari, Motru, Jilț și Mehedinți.

UPDATE Întâlnire de ultimă oră chiar acum între ministrul Energiei şi reprezentanţii Complexului Energetic Olteania. Întâlnirea vine după ce mii de mineri din Oltenia au intrat în grevă.

Termocentralele care asigură 30% din energia electrică a României sunt în pericol să-şi oprească funcţionarea. Protestele au început la puţin timp după ce administraţia a anunţat că nu există fonduri pentru creşteri salariale.
Greva de la Complexul Energetic Oltenia vine pe fondul unei crize în sistemul energetic. Consumăm mai multă energie decât putem produce şi o importăm la preţuri foarte mari.

Analistul economic Daniel Apostol a explicat la Antena 3 problemele cu care ne confruntăm în plină iarnă în ceea ce priveşte consumul şi resursele energetice.

„Semnal de alarmă deja tras din zona centralelor pe cărbune, avem consum la 9500 de MW, nu îl mai acoperim din producție internă, pricipala pondere de producție internă era carbunele. Mereu vine iarna, dar asta nu poate scuza faptul că planificarea de consum și resurse trebuia făcută cu mult înainte”, a spus Daniel Apostol.

Știrea inițială

Greva declanșată vineri seară în Cariera Jilț Nord a Complexului Energetic Oltenia s-a extins și sunt semnale că minerii au oprit lucrul și în carierele Jilț Sud, Roșiuța, ELFCU Motru, Tismana 1 și 2

Minerii cer, între altele, majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru și îl cheamă pe ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei și să vadă condițiile în care muncesc.
Luni dimineață, și salariații de la sectorul cărbune, din cariera Pinoasa, s-au solidarizat cu ceilalți angajați ai Complexului Energetic Oltenia şi refuză să lucreze. La fel şi excavațiile. Și salariații de la Lupoaia sunt în grevă. Grevă ar fi și la Cariera Peșteana, dar și la Roșia, însă nu există o informare oficială nu privire la amploarea protestului nici din partea sindicatelor, nici a administrației

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *