Skip to content
" "
Politică

UPDATE Moment emoționant/ Violențe la referendumul pentru independenţa Cataloniei (VIDEO)

politicoeurope.ro

UPDATE 23:00

Regiunea Catalonia nu a reusit sa organizeze, duminica, referendumul pentru independenta, a afirmat premierul spaniol Mariano Rajoi, care le-a multumit fortelor de ordine pentru faptul ca „au respectat legea si si-au facut treaba”, potrivit postului de televiziune Digi 24.

UPDATE 21:25

Mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol din Madrid si cer demisia premierului. “Pleaca, Rajoy. Aici noi suntem anti-fascistii”, potrivit Hotnews.

Guvernul Cataloniei: Guvernul de la Madrid va raspunde in fata curtilor internationale pentru violentele politiei.

UPDATE 20:10

Mai mulţi poliţişti catalani au format un cordon pentru ca oamenii să poată vota în siguranţă. Dar unul dintre poliţişti a izbuncnit în lacrimi, moment în care un cetăţean vine şi îl îmbrăşţişează.

Toată scena s-a  desfăşurat în apaluzele celor din mulţime. Ulterior, un alt poliţist a venit lângă colegul în lacrimi, pentru a-l duce deoparte. Imaginile au fost postate pe Twitter.

UPDATE 18:43

Ministerul spaniol de interne: 92 de centre „ilegale” de votare au fost inchise de politia nationala si de Guardia Civil
Primarul Barcelonei spune ca peste 460 de persoane au fost ranite si cere politiei sa inceteze imediat atacurile la adresa populatiei fara aparare, potrivit Hotnews.ro

UPDATE 17:45

Cu doar jumătate de oră înainte de ora oficială de începere a meciului a fost anunțată decizia finală a Federației Spaniole de Fotbal: meciul se dispută, dar fără spectatori.

Inițial, FC Barcelona a anunțat că dorește amânarea meciului, dar Federația Spaniolă nu a fost de acord cu această propunere. Clubul catalan a anunțat că nu își permite riscul de a disputa un meci într-o astfel de situație tensionată cauzată de referendumul de independență și că preferă să anuleze meciul, potrivit postului de televiziune Digi 24.

UPDATE 16:04

Departamentul catalan pentru sanatate afirma ca 337 de persoane au fost tratate ca urmare a politiei, potrivit Hotnews.ro.

UPDATE 15:10

Sunt cel puțin 38 de răniți, printre care și un polițist, au anunțat autoritățile catalane.

UPDATE 14:09

Cea mai mare criză politică din istoria recentă a  Spaniei este în plină desfășurare. Motivul este reprezentat de referendumul pentru independența Cataloniei.

Autoritățile spaniole au avertizat că vor bloca referendumul prin orice mijloace, însă separatiștii catalanii nu renunță la vot. În consecință, incidentele au apărut rapid și s-au soldat cu 38 de răniți, printre care și un polițist, potrivit digi24.ro

UDPATE 11:59

În ciuda interdicției de la Madrid, referendumul pentru despărțirea Cataloniei de Spania este asigurat de Guvernul regional al Cataloniei.

Mai mult, în urma interzicerii votului, mai mulți oficiali catalani au fost arestați, potrivit dcnews.ro

Poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.

Cu toate acestea, Guvernul regional al Cataloniei a adăugat că va permite alegătorilor să voteze la orice secție pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de votare de care aparțin a fost închisă. Buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona.

———————————————————————————————————

UPDATE 11:02

În Barcelona, manifestațiile pentru referendumul care va decide dacă regiunea Catalonia va fi independentă, sunt în plină desfășurare.

Cei care participă la acest eveniment au făcut tot posibilul să-și exprime părerea și să se facă auziți, potrivit b1.ro

Ar fi perfect dacă ne-ar lăsa să ne exprimăm opinia, nimic altceva, doar să ne respecte. Să ne respecte libertatea„, a spus unul dintre acești manifestanți.

Zeci de mii de tineri catalani au demonstrat pe străzile din Barcelona pentru a cere dreptul de a vota la referendum.

Guvernul spaniol a încercat din răsputeri să oprească organizarea scrutinului. Poliţia a închis peste jumătate din centrele de votare.

—————————————————————————————————————–

UPDATE 10:21

Duminica este ziua în care Catalonia va afla dacă va fi proclamată regiune independentă.

Înaintea referendumului, în Barcelona au avut loc ciocniri violente și manifestații, în ciuda faptului că Guvernul Central de la Madrid a mobilizat 10.000 de polițiști în toată Spania, a adus la cunoștință profesorul SNSPA Adrian Niculescu, potrivit postului de televiziune b1.ro.

Guvernul a declarat referendumul ilegal.

————————————————-

În cursul zilei de duminică se va desfășura votul prin care se va decide dacă regiunea Catalonia își proclamă independența.

La acest referendum sunt așteptați peste cinci milioane de alegători, potrivit antena3.ro

Guvernul de la Madrid a interzis însă organizarea referendumului și a mobilizat mii de polițiști în Catalonia. Noaptea trecută, separatiștii au ocupat sute de secții de votare oranizate în școli pentru a se asigura că scrutinul va avea loc.

Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau călătoresc în zona Barcelonei și alte împrejurimi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *