Skip to content
Politică

UPDATE Muzeul de Geologie, ÎNCHIS temporar / Greșeli în raport. Tolo: Ne cerem scuze!

Octav-Dragan

UPDATE 13:45

Jurnaliștii de la GSP revin asupra știrii zguduitoare, precizând că, în pagina 5 a raportului secret apare o eroare a autorilor de la Muzeul de Geologie.

În aceeași frază:

  1. Doza ambientală de radiație de la ușa depozitului apare scrisă cu virgulă: ”0,124 microSv/h”.
  2. În timp ce doza ambientală de radiație din interiorul depozitului apare cu punct: ”între 4.000 – 21.680 microSv/h”.

„Am preluat această eroare și ne cerem scuze!”au declarat jurnaliștii GSP.

De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4. 21.680 este 21.

 

„Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!

Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată.

În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată. 

Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm.

Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. Se pregătesc să facă investiții și să ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declarației directorului Rodica Tița, ”în ultimii 25 de ani””, au mai precizat jurnaliștii.

 

———–

Jurnalistul Cătălin Tolontan publică o nouă anchetă care releva faptul ca angajatii Muzeului de Geologie si vizitatorii sai sunt expusi la radiatii incredibil de mari, de pana la peste 200.000 ori peste limita admisa.

Mai exact, jurnaliștii de la GSP arată cum elefanții din încăperea Guvernului sunt, de fapt, doi mamuți care iradiază. În Muzeul de Geologie, mai multe încăperi cu fosile și roci sunt contaminate.

„Este simbolic și stupefiant cum, la 100 de metri de mulțimea care demonstrează în favoarea transparenței, se ascunde un raport de sănătate publică!”, scriu jurnaliștii.

Grav este cum numeroase guvernări au ignorat amenințarea asupra vieții angajaților, a studenților aflați în practică și a vizitatorilor, adulți sau copii.

Primii afectați sunt chiar angajații: ”Zece dintre noi au cancer, ne cad părul și dinții”, spune unul dintre angajații muzeului, care dorește să rămână anonim.

„Cifra de pe ecran oscileaza puternic. Adriana Ion se deplaseaza spre gramada din curte, acoperita cu o prelata. Nu exista niciun marcaj, oricine dintre vizitatorii muzeului se poate apropia. Pe aici, vara alearga grupurile de copii care vin sa vada rocile. La doi metri de morman, radiatia este de 0,345 μSv/h, aproape dublu fata de doza normala.

 Ce reprezinta cifrele? In termeni stiintifici, intensitatea totala a radiatiei gama este exprimata sub forma de echivalent de doza ambientala ”sievert – μSv/h”. 14.000 de vizitatori are Muzeul de Geologie in ”Noaptea muzeelor deschise”, al treilea obiectiv din Bucuresti ca preferinta a publicului Cand Adriana Ion parcurge cei doi metri, radiodebimetrul de tip Berthold Umo descopera o radiatie care escaladeaza la 2.167 μSv/h!

Asta inseamna de 10 ori mai mult decat limita impusa ”zonei negre” de la Cernobil.

”Ce e sub prelata? Mamutii?”, intreaba Adriana Ion, geochimistul care masoara.

Geochimia este o specializare a Facultatii de Geografie, iar Adriana Ion are responsabilitatea masurarii radioactivitatii.

”Mamutii?”, insista ea.

Cei din jur confirma printr-o simpla miscare din cap.

”Fosilele au un grad de iradiere mare”
, explica unul dintre paleontologii muzeului, socat si el de felul in care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul detine fosilele a doi mamuti, sositi in perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelata! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuti sunt radioactivi, iar vizitatorii si lucratorii nu beneficiaza de nicio protectie.

Apoi, grupul merge spre pivnita de minereuri, care are intrarea tot in curte. Inaintea usii metalice din zona de depozitare, valorile masurate sunt normale. Dar, inauntru, printre rocile pastrate de-a valma, ecranul o ia razna. E si mai rau!”, se arată în investigație.

CITIȚI ÎNTREAGA ANCHETĂ AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *