Skip to content
Politică

UPDATE Nicolicea, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. NUME-SURPRIZĂ la Ministerul Fondurilor Europene și Românii de Pretutindeni

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 15:29

Ședinţa Comitetului Executiv s-a încheiat cu o conferință de presă susținută de premierul României, Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a explicat că Tudorel Toader a promis multe lucruri și nu le-a finalizat. Ea a spus că îi va cere ministrului să demisioneze.

În cadrul CEX s-au decizii referitoare la cele două colege care candidează pentru PE și un vot referitor la domnul Tudorel Toader. În urma votului și în urma nemulțumirii ridicate de unii colegi, pentru că au existat nemulțumiri și din Guvern și din partid, legetate de aspecte ridicate în spațiul public și care nu s-au concretizat în acte inițiate în Guvern.

În cadrul ședinței a-a aprobat demiterea și eu sper să fie dublată și de o demisie. Voi avea o discuție cu domnul Toader pentru a-i cere să demisioneze, în așa fel încât să trimit cât mai repede toate actele necesare la Palatul Cotroceni.”, a spus Viorica Dăncilă.

UPDATE 15:06

CEx a votat pentru propunerea lui Eugen Nicolicea la Justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni

—————————————————-

Liderii PSD se reunesc, astăzi, în şedinţa Comitetului Executiv care ar putea decide retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Printre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului Justiţiei după debarcarea lui Toader sunt cele ale lui Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae.

Şedinţa este programată la ora 12.00, la Parlament. Liderii PSD urmează să decidă asupra remanierii Rovanei Plumb şi a Nataliei Intotero, care candidează la alegerile parlamentare.

Însă principala miză a şedinţei este legată de soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei, criticat în ultima perioadă de tot mai multe voci din partid şi chiar de Liviu Dragnea.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund. Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, săptămâna trecută, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă doar ministrul Justiţiei este vinovat pentru lipsa ordonanţelor, având în vedere că ele sunt adoptate de Guvern, Dragnea a spus: ”Nu am de unde să ştiu. Eu ce ştiu este că doamna prim-ministru a zis că le adoptă, că adopte ce-i trimite ministrul Justiţiei. Asta ştiu eu. Alte speculaţii nu pot să fac”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Parlament, că mâine va fi ministru şi că va ţine cont de ceea ce scrie în Monitorul Oficial, iar răspunzând întrebărilor jurnaliştilor a spus că „şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare”.
 „Mâine voi fi ministru. Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru”, a declarat Toader.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a precizat: „Şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial”.
Tudorel Toader a mai făcut astfel de declaraţii în ultima perioadă, dând de înţeles că nu va demisiona, ci va aştapta să fie demis.
În mai multe rânduri, Liviu Dragnea a spus că remanierea este atributul premierului, însă Viorica Dăncilă a susţinut că aşteaptă decizia partidului.
În acest condiţii, liderii PSD au lansat varianta ridicării sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ceea ce ar trebui să determine eliberarea din funcţie a acestuia de către premier.

Tot astăzi, în Senat va fi dezbătută moţiunea simplă a opoziţiei împotriva lui Toader, amânată deja de trei ori, scrie news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *