Skip to content
Politică

UPDATE Noi detalii din negocierile PNL-PSD. Liberalii nu vor ceda Ministerul Transporturilor/ Nume în viitorul Guvern

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 14:28

Apar noi detalii din negocierile PSD-PNL pentru formarea unui Guvern. Surse politice au precizat pentru PS News că liberalii nu vor ceda Ministerul Transporturilor și au deja un nume pregătit pentru acest portofoliu: Marcel Boloș.

UDMR-ului ar urma să îi revină, potrivit ultimelor negocieri, și Ministerul Fondurilor Europene, acolo unde va fi instalată Hegedüs Csilla. La Ministerul Dezvoltării ar urma să vină social-democratul Vasile Dîncu, iar la Ministerul Muncii fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Și la Ministerul de Finanțe social-democrații au în acest moment un nume, viceguvernatorul BNR Leonard Badea.

În varianta de mai sus, cu Nicolae Ciucă premier, Marcel Ciolacu va merge președintele la Camera Deputaților, iar Florin Cîțu va fi președinte al Senatului. Și Sorin Grindeanu își dorește un post cu greutate, au precizat surse politice, astfel că pentru acesta s-ar putea împărți Ministerul Interne, iar Administrația să îi revină fostului premier.

O altă varianta care se discută la această oră este instalarea unui premier independent, altul decât Nicolae Ciucă. În acest caz, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu ar putea să ocupe posturi de vicepremieri.

———————————

Liberalii vor decide luni, într-o ședință a Biroului Executiv al partidului, dacă vor face o coaliție cu PSD sau cu USR. Așa cum PS News a scris aici, părerile sunt împărțite în această perioadă în PNL, astfel că „echipa câștigătoare” s-a divizat în două tabere. Prima tabără este formată în jurul lui Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, iar din a doua tabără fac parte vicepreședinții liberali Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Lucian Bode. Cei din echipa lui Cîțu ar înclina spre o „soluție cu USR la guvernare”, în vreme ce vicepreședinții „alunecă spre o soluție cu PSD la guvernare”.

De cealaltă parte, social-democrații discută în aceste zile nume de miniștri. Marcel Ciolacu sau Alexandru Rafila ar putea fi propunerea acestora pentru funcția de premier, însă o decizie clară în acest caz ar urma să fie luată după discuțiile din PNL, au precizat surse politice pentru PS News.

De asemenea, social-democrații își doresc și portofolii importante într-un viitor Guvern, precum Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii sau Ministerul Muncii. Favorit pentru Ministerul Sănătății este Alexandru Rafila, în cazul în care Marcel Ciolacu va fi propunerea partidului pentru poziția de premier, în vreme ce favorit pentru Ministerul Transporturilor este Sorin Grindeanu. La Ministerul Muncii se discută numele fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, în timp ce pentru Ministrul Agriculturii favorit ar fi Paul Stănescu. Și la Ministerul de Finanțe social-democrații au în acest moment un nume, viceguvernatorul BNR Leonard Badea.

La întâlnirea de joi dintre liberali și social-democrați s-a pus pe masă și varianta ca primul prim-ministru în rotația dintre PSD și PNL să fie un „independent” acceptat de ambele partide, au explicat surse liberale pentru PS News. Propunerea a venit chiar din partea social-democraților. Totodată, liberalii ar fi fost de acord în cadrul întâlnirii de joi să includă în programul de guvernare cele 100 de măsuri propuse de PSD.

„Am găsit multe lucruri care ne pot uni”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a dat de înțeles joi că a avut o întâlnire bună cu PNL în ceea ce privește „formarea unei noi majorități” și a confirmat că în timpul discuțiilor s-a menționat soluția premierilor prin rotație.

„Suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţi, şi patrioţi, acesta este un drum care va duce către formarea unei noi majorităţi”, a declarat Ciolacu, repetând că PSD va merge la discuţiile de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a afirmat, joi seară, după discuțiile cu PSD, că a fost o întâlnire bună. Acesta a spus că discuția a fost și despre proiecte care să intre în programul de guvernare, iar una dintre variantele „interesante” pentru executiv este schimbarea premierului o dată la doi ani.

„Am găsit multe lucruri care ne pot uni. Avem o criză în sănătate, în energie și pentru acestea avem nevoie de o guvernare stabilă. Dacă reușim cu cei de la PSD să facem acest lucru este ok”, a mai spus Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că nu va chema la Cotroceni partidele parlamentare la consultări până când nu va exista o majoritate parlamentară care să susțină un guvern.

 

1 comentariu la “UPDATE Noi detalii din negocierile PNL-PSD. Liberalii nu vor ceda Ministerul Transporturilor/ Nume în viitorul Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *