Skip to content
Politică

UPDATE Nume nou în Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Președintele Iohannis, așteptat să semneze decizia

romaniatv.net

UPDATE 15:42

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării. Pentru primul portofoliu este propus Marcel Boloş şi pentru cel de-al doilea Sebastian Burduja, informează Guvernul.

————————————–

Președintele Klaus Iohannis ar putea anunța luni semnarea decretului de numire a tânărului liberal Sebastian Burduja în funcția de ministru al Digitalizării, precum și mutarea lui Marcel Boloș la Ministerul Fondurilor Europene.

Amintim că, zilele trecute, Biroul Executiv al PNL a decis nominalizarea lui Marcel Boloș pentru funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și a deputatului PNL, Sebastian Burduja, pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. De asemenea, BEx a fost informat asupra organizării a două evenimente majore cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la înființarea partidului, la vila Florica din județul Argeș, precum și la sediul central al PNL din Aleea Modrogan, nr.1. În ședință s-a decis și ca Liga Aleșilor Locali PNL să aibă loc pe 26 mai, iar Consiliul Național, pe 27 mai.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (36 de ani) este în prezent președinte al organizației PNL din Sectorul 1 și deputat de București. În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2019 PACT a fost asimilat de PNL iar Burduja a devenit președintele PNL sector 1. A candidat pentru un mandat de deputat în 2020 pe lista PNL.

La capitolul studii, Burduja a absolvit în 2011 Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship.

După absolvire, a lucrat la firmă de consultanță Dalberg Global Development Advisors și apoi timp de peste trei ani de zile la Banca Mondială în Washington, D.C., fiind recrutat de echipa Social Development – Europe Central Asia (ECA) la sediul central, în urma unui proces competitiv.

Cine este Marcel Boloș

Boloş nu va fi pentru prima dată în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. În perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 el a mai ocupat această poziție, în timpul guvernului condus de Ludovic Orban. De asemenea, Marcel Boloş a fost consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă în domeniul finanţelor, bugetului şi al fondurilor europene şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, funcţie pe care o ocupa din 2017.

Înainte de a ocupa funcţia de director general al ADR Nord-Vest, Boloş a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în perioada 2013 – 2015, şi în cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, între 2012 şi 2013. În plus, el a ocupat diferite funcţii în cadrul Primăriei Oradea între anii 1993 şi 2012. Marcel Boloş este şi profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, începând din octombrie 2015. În perioada 1999-2015, el a mai predat la aceeaşi facultate ca: asistent universitar; lector universitar doctor şi conferenţiar universitar doctor la catedra de Finanţe-Contabilitate.

Marcel Boloș are un doctorat în contabilitate, obţinut de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi este licenţiat în inginerie electromecanică şi finanţe-asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *