Skip to content
Politică

UPDATE O mare afacere militară de acum 2 decenii s-ar putea întoarce. Țuțuianu a făcut primul pas

radu-tudor.ro

UPDATE 18:06

Într-o intervenție telefonică avută cu puțin timp în urmă la Realitatea TV, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a refuzat să precizeze dacă au fost ofertate și alte compani în afară de Bell Helicopter.

Primind o întrebare în acest sens, Țuțuianu s-a limitat a răspunde că firma americană a fost selectată în urma unei „analize” făcute la nivelul MApN. Aceeași replică a fost oferită când guvernantul a fost chestionat dacă societatea Bell Helicopter a fost aleasă la recomandarea SUA.

————————

O mare afacere militară din urmă cu două decenii s-ar putea întoarce în actualitate. Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a făcut deja primul pas în acest sens.

Ţuţuianu a semnat joi o scrisoare de intenţie adresată guvernului SUA privind preţul şi disponibilitatea pentru achiziţionarea unor de elicoptere de atac pentru Armată. Ministerul Economiei şi cei de la compania americană Bell Helicopter vor discuta despre înfiinţarea unei societăţi mixte, astfel încât elicopeterele să fie produse în România.

„În perioada următoare, vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de presă citat de ZF.ro.

Această decizie va avea un impact direct considerabil asupra dezvoltării economice a ţării noastre, fiind, în acelaşi timp, un generator de securitate în zonă, se mai precizează în comunicat.

La discuțiile de la sediul Guvernului cu reprezentanţii Bell Helicopter au participat premierul Mihai Tudose, împreună cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof.

În urmă cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.

Bell Helicopter a avut în 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urma să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat. În noiembrie 2016, Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR – Ghimbav în vederea potenţialei colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *