Skip to content
Politică

UPDATE Olguța, primele concluzii după întâlnirea cu sindicaliștii / Negocierile pe Legea salarizării continuă

psnews.ro

UPDATE 13:16

În urma discuțiilor de azi, Olguța Vasilescu a declarat că: „nu este foarte mult de corectat la lege, au existat doar discutii pe cine ridicam mai sus, de exemplu, pedagogoul trebuie sa fie mai sus de ingrijitor.”

Pentru a nu exista probleme legate de deficitul de personal, aceasta a declarat că: „noi am lucrat pe datele primite de la ministrele și am cerut și de la sindicate, pentru a compara, deci nu trebuie să fie probleme.”

Aceasta a menționat că: „toți bugetarii vor avea în sporuti un voucher de vacanță, dar asta nu ridică probleme pentru că se va reduce nivelul de sporuri, astfel,toata lumea va avea o distribuție corecta a sporurilor.”

Aceasta a mai adăugat că este obligatoriu ca toate aceste modificări, trebuie să se încadreze în anvelopa de 32 de miliarde și militază pentru evitarea adâncirii discrepanțelor dintre salariați.

 

——

UPDATE 12:30

Salarizarea în sistemul de învățământ nu ar trebui să depindă exclusiv de vechime, o propunere a sindicatelor în acest sens fiind ca, după 25 de ani de muncă în domeniu, un cadru didactic să poată ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putință, a declarat, joi, liderul Federației Naționale Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, la începutul discuțiilor de la Ministerul Muncii, pe marginea proiectului de Lege a salarizării unitare pentru bugetari.

El a subliniat că nu este normal ca un profesor să aștepte mai mult de 40 de ani ca să obțină salariul maxim, în baza vechimii.

„Ne-am mai dori ca salarizarea să nu depindă exclusiv de vechime. Nu este normal să aștepți peste 40 de ani ca să poți obține un salariu maxim în sistemul de învățământ. Și noi chiar am propus ca, după 25 de ani vechime în învățământul preuniversitar — și nu numai — să poți ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putință. Bineînțeles că aceasta ar avea impact și vizavi de pensiile pe care le-ar avea colegii noștri în momentul în care vor ajunge la vârsta de pensionare, va fi o contribuție mai mare la bugetul asigurărilor sociale și de stat și, categoric, ar însemna un plus pentru ei”, a explicat Nistor, potrivit agerpres.ro.

Liderul sindical a precizat că se discută acum o nouă variantă a proiectului de Lege, care ar fi trebuit să ia în considerare propunerile federațiilor sindicale reprezentative.

„Am lucrat pe mai multe variante de lege, că dacă stăm să ne gândim bine e varianta 284 din perioada domnului Boc, pe urmă varianta doamnei Rovana Plumb, pe urmă numeroasele variante ale Guvernului Cioloș. Acum, discutăm o nouă variantă, așteptam să vedem care e conținutul acestei variante, care sunt salariile preconizate pentru sistemul de învățământ universitar și preuniversitar, în câte etape vor fi acordate creșteri salariale, dacă vor exista aceste creșteri. Deci, vedem care sunt datele tehnice și vedem în ce măsură Ministerul Muncii a ținut cont de propunerile federațiilor sindicale reprezentative. Noi ne-am dorit foarte mult ca salariile debutantului în învățământul preuniversitar, cel puțin, cu studii superioare de lungă durată, să fie dublul salariului minim pe economie, asta dacă ne dorim ca educația să devină un domeniu atractiv și din punct de vedere salarial pentru cei care își doresc o carieră didactică. Până la vocație, trebuie să existe și acea recompensa financiară”, a subliniat președintele FNS Spiru Haret.

În opinia sa, dascălii care muncesc mai mult ar trebui stimulați corespunzător și ar trebui să existe la nivelul unităților de învățământ un fond de premiere de cel puțin 5% pentru a-i recompensa pe aceștia.

„Este, de asemenea, foarte important să vedem în ce măsură poți face o diferențiere din punct de vedere salarial, astfel încât cei care muncesc mai mult și mai bine să poată fi stimulați corespunzător. E bine să existe un fond de premiere de cel puțin 5% la dispoziția unităților de învatamânt și, pe baza unor criterii cuantificabile foarte clare, să poți face acele diferențieri salariale în rândul colegilor care lucrează în învățământul preuniversitar și universitar”, a spus Marius Nistor.

În același timp, el a avertizat că în educație nu va crește calitatea doar în baza majorărilor salariale.

„Atâta timp cât în învățământul preșcolar — acolo sunt probleme masive — și în învățământul primar cu mare greutate se reușește acoperirea resursei umane, cu greu reușim să găsim educatoare, cu greu reușim să găsim învățători, clar trebuie să se întâmple ceva și ar trebui să se întâmple din punct de vedere salarial în primul rând. Dar atrag atenția că, dacă această lege va intra în vigoare, dacă acele creșteri salariale sunt cele anunțate de minister, calitatea nu va crește în educație doar pe baza creșterilor salariale. Toate aceste măsuri trebuie dublate și de măsuri care să îi determine pe cei care nu lucrează corespunzător să înțeleagă că, odată ce ești bine recompensat, trebuie să oferi și calitate în activitatea ta”, a arătat Nistor.

 

 

——

 

A treia zi de negocieri la Ministerul Muncii. Astăzi sunt aşteptate sindicatele din Educaţie, de la ora 10:30, după ce luni au fost la discuţii sindicaliştii din ordine publică, iar marţi cei din sănătate şi asistenta sociala.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, se întâlnesc cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, urmând ca vineri să participe sindicatele din domeniul cultural.

Vasilescu a declarat că noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcții, grade și gradații și ar urma să fie adoptată până la 1 iulie, respectându-se o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani, scrie realitatea.net.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în urma aprobării acestei legi, salariile se vor majora treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018, iar cele mai mari creșteri vor fi în domeniul apărării, în condițiile în care, în prezent, salariul unui soldat pornește de la 700 de lei. Lia Olguța Vasilescu arăta că Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații și ar putea fi trimisă direct Parlamentului pentru a fi asumată de coaliția majoritară.

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că în noua lege a salarizării veniturile vor fi împărțite în două categorii: salarii și indemnizații. În replică, reprezentanții CNS Cartel Alfa au solicitat ministrului Muncii să abandoneze propunerea de separare a salariilor de indemnizații, pe care o consideră „încă o aroganță a aleșilor noștri”.

Sindicatele din sănătate s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Dialogului Social pentru a analiza draftul noii legi a salarizării. La finalul întâlnirii aceştia s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Executiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *