Skip to content
Politică

UPDATE Orban, după întâlnirea cu Iohannis: Cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate!

Inquam Photos / Octav Ganea

Update 12.15

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că ”am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate.” Orban a evitat să spună dacă va demisiona din funcție, precizând că nu vrea să dezvăluie strategia dar că vor fi aplicate ”cele mai bune soluții pentru declanșarea procedurii de anticipate”.

Mai jos, cele mai relevante declarații după întâlnirea de la Cotroceni:

I-am făcut o informare detaliată președintelui referitoare la vizita oficială efectuată la Bruxelles, cu oficialii UE, NATO. Ne-am coordonat pozițiile și i-am prezentat președintelui o informare detaliată.

A doua temă de discuție a fost legată de anticipate. O spun clar, președintele Românei și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate.

Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru PE și prezidențiale că nu mai vor PSD la putere, că Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentații și Parlamentul să fie oglinda fidelă a opțiunilor cetățenilor români, care să fructifice la maxim beneficiile apartenenței la UE.

Vă dați demisia? Nu o să dezvălui strategia. Am convenit că este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții pentru declanșarea procedurii de anticipate. Vom aplica cele mai bune soluții astfel încât să atingem obiectivul de a reda puterea în mâna oamenilor.

Ar fi util și bine să fie simultan cu localele în cazul în care vom reuși să derulăm procedura necesară, la o dată cât mai apropiată de locale dacă nu va fi posibil odată cu localele. România are nevoie de alegeri anticipate.

Vor fi cu siguranță anticipate în acest an? Asta nimeni nu poate să garanteze 100%. În ce privește dorința președintelui și a mea și a PNL această opțiune există și este 100%.

Aș prefera să nu mai intrăm în discuții tactice. Cert este că noi vrem ceea ce își doresc marea majoritate a românilor, ca în România să existe un Parlament care să respecte fidel dorința cetățenilor, ceea ce nu e cazul acum. Obiectivul nostru e să scoatem PSD așa cum e azi și din Parlament, pentru că altfel va torpila toate măsurile Guvernului și președintelui.

Cum veți ajunge la anticipate dacă PSD nu vrea? O să voteze ei Guvernul PNL? Vă dați seama că o să râdă toată țara de ei?

Am discutat și despre termenul limită pentru anticipate, încă nu îl spun, pentru că trebuie să mai facem o analiză între momentul convocării alegerilor și data alegerilor. Sunt proceduri care trebuie respectate.

—————————————————————————————————————-

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, azi, la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban şi vor discuta, printre altele, despre alegerile anticipate, pe care ambii susţin că şi le doresc.

Unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor este declanşarea alegerilor anticipate, pe care atât preşedintele, cât şi premierul au declarat că le susţin. Modalitatea în care acestea ar putea fi declanşate nu a fost încă stabilită.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că se va întâlni cu premierul şi va discuta despre alegerile anticipate.

Întrebat dacă i-a cerut premierului să demisioneze, în cazul în care Opoziţia nu depune moţiune de cenzură, preşedintele a spus: ”Asta este o chestiune pe care nu am discutat-o. Este evident că pentru a ajunge la anticipate cunoaştem prevederea constituţională. Este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern. Este evident moţiunea de cenzură o variantă prin care se poate iniţializa acest proces. Dar, tehnic, şi demisia este o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta, şi cu premierul, şi cu alţii. Chiar mâine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuţie cu Premierul Ludovic Orban şi vom aborda aceste chestiuni”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, întrebat dacă l-ar desemna din nou premier pe Ludovic Orban, după alegerile anticipate, Iohannis a spus că este foarte mulţumit de activitatea acestuia.

Ulterior, într-o emisiune la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban a declarat că PNL doreşte organizarea de alegeri anticipate, precizând că Parlamentul nu mai este oglinda fidelă a opţiunilor actuale ale populaţiei.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, tot joi, la Buzău, că preşedintele Iohannis doreşte alegeri anticipate pentru a scăpa de ”un Guvern dezastruos”, iar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, la Antena 3, că demisia premierului pentru declanşarea alegerilor anticipate trebuie să aibă o justificare foarte solidă, iar declanşarea unei crize politice necesită o explicaţie serioasă, relatează News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *