Skip to content
Politică

UPDATE Orban îl susține / Rupere de nori în Comisia SRI: Cezar Preda cere DEMISIA lui Manda. Ce spune legea EXCLUSIV

sansanews.ro

UPDATE 19:39

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat în urmă cu puțin timp pentru PSnews.ro că, personal, susține inițiativa deputatului Cezar Preda de a cere demisia lui Claudiu Manda din fruntea Comisiei SRI, dar că o hotărâre unitară a PNL va fi luată în urma Biroului Executiv (BEx) de la începutul săptămânii viitoare.

„Nu am luat o decizie oficială. Am mai discutat subiectul. Personal, împărtășesc punctul de vedere și chiar am destule argumente, dar nu e încă o decizie a Biroului Executiv, ci e o inițiativă a domnului deputat ca deputat care reprezintă PNL în Comisia SRI”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă va introduce pe ordinea de zi a BEx-ului acest subiect, Ludovic Orban a răspuns afirmativ.

„Normal că discutăm subiectul. L-am mai discutat și o să-l abordăm”, a încheiat liderul PNL.

—————————

Este rupere de nori în Comisia parlamentară de control al SRI: deputatul PNL Cezar Preda a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a cerut DEMISIA senatorului PSD Claudiu Manda din fruntea comisiei.

Ieșirea lui Cezar Preda vine după ce Claudiu Manda a declarat tot miercuri pentru Mediafax că în următoarea şedinţă a comisiei va supune votului solicitarea de desecretizare a audierii generalului Dumitru Dumbravă. Solicitarea va fi transmisă ulterior SRI, cel care se ocupă de stenogramele din şedinţă de 27 de ani încoace, a mai arătat Manda.

În replică, Preda a susținut că Manda „e un mincinos”, în condițiile în care această solicitare a venit de la doi membri ai comisiei din partea opoziției: Cezar Preda și deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu.

„Am cerut asta în comisie și eu, și Viziteu, dar n-a vrut să supună la vot. N-a vrut! Pe urmă, i-a cerut Hellvig asta, și acum zice că a vrut el (cere el). Îi cer demisia lui Manda. El se joacă cu securitatea națională!” a tunat Cezar Preda.

În acest punct, l-am confruntat pe parlamentarul liberal cu articolul 24, alineatul 10 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care prevede că „declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autorităţile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informaţiilor respective”. Cu alte cuvinte: ni s-a părut ciudat că Manda face apel la SRI pentru declasificarea stenogramelor, în condițiile în care clasificarea lor este realizată chiar de către comisia parlamentară.

„El (Manda – n.r.) nu citește deloc din legislație! El vine cu temele lui făcute și pune Serviciul Român de Informații într-o postură idioată. În primul rând, cum poți tu, comisie parlamentară, să ceri printr-un act administrativ ca un serviciu de informații să demită un militar? Tu ceri așa ceva?! Dacă acel militar ridică suspiciuni, atunci să-și facă Consiliu de Onoare, să-și facă ce vor, să ia măsuri; dar nu-i cer eu așa ceva! Iar desecretizarea este atributul ambelor părți: și a noastră, și a SRI-ului”, a încheiat PNL-istul.

Între timp, Cezar Preda a remis redacției PSnews.ro un comunicat în care detaliază motivele ce l-au făcut să solicite demisia lui Claudiu Manda. Îi redăm textul integral:

„Sunt la al treilea mandat în această Comisie. Nu poți să minți cu nerușinare când e vorba de securitatea acestui stat. Și știu că am mai fost acuzat că am spus informații din Comisie, însă ceea ce spun nu este clasificat. Ieri am supus la vot solicitarea către SRI prin care să cerem desecretizarea audierii domnului Dumitru Dumbravă. Domnul Manda, care acum ca un ursulet Panda o face pe eroul, a refuzat. Astăzi aflu de la televizor că, de fapt, directorul SRI a avut o discuție cu Manda înainte, lucru pe care domnul Manda avea obligația să ni-l expună în Comisie, și nu să mintă că a cerut el așa ceva. Eu cred că domnul Manda este doar un instrument politic, o portavoce, care confundă ședințele de Comisie cu consfătuirile de partid și nu realizează că se joacă cu securitatea națională a României. Și vă spune asta un om politic cu experiență. Eu cred că ar trebui să își dea demisia, mai ales că nimeni din membrii comisiei nu îl bănuiește pe domnul Manda că judecă cu mintea lui, astfel mesajul meu este mai degrabă pentru domnul Dragnea: demiteți-l pe domnul Manda!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *