Skip to content
Politică

UPDATE. Parlamentul i-a demis pe şefii TVR şi al Radioului Public. Ramona Săseanu şi Liviu Popescu, directori interimari

Facebook

UPDATE 22.00. Parlamentul a decis, marţi, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. Ramona Săseanu, propusă de PNL, a obţinut 240 voturi pentru şi 135 împotrivă. Ceilalţi candidaţi au fost respinşi. Astfel, Adrian Ţântă, propus de AUR, a întrunit 131 voturi pentru şi 244 împotrivă, în timp ce Monica Ghiurco a obţinut patru voturi pentru şi 371 împotrivă. Votul a fost secret cu buletine.

De asemenea, Parlamentul a decis numirea lui Liviu Popescu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune. Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a obţinut 237 voturi pentru şi 134 împotrivă. Candidatura lui Nicolae Voiculeţ, din partea AUR, a fost respinsă, obţinând 134 voturi pentru şi 237 împotrivă. Votul a fost secret cu buletine.

Parlamentul a respins, marți rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și astfel a demis conducerile celor două instituții. În urma votului, Doina Gradea și Georgică Severin plecă din fruntea TVR și respectiv, SRR.

Parlamentul urmează să valideze o nouă conducere a celor două instituții. PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună Parlamentului pe Ramona Săseanu pentru interimatul la șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRR (propunerea USR-PLUS).

 

Birourile Permanente reunite vor lua act de propunerile pentru conducerea interimară a celor două instituții. Plenul va fi reluat în această după-amiază după ce candidații propuși vor fi audiați rapid de către comisiile de cultură reunite.

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune și ale Radioului Public pe anii 2017, 2018 şi 2019. Potrivit HotNews, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie al celor două instituții.

Ca urmare, Consiliul de administraţie al televiziunii publice a fost demis. Parlamentul numeşte un preşedinte interimar cu un mandat bine definit pe o perioadă de 6 luni (…) Respingerea raportului anual de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandat bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a explicat Anca Dragu.

Totodată, comisiile de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat avize favorabile, în urma audierii, pentru patru dintre cei cinci candidaţi propuşi pentru cele patru posturi vacante de membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Candidaţii care au fost audiaţi sunt:

* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;

* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), supleant Rareş Niculescu;

* Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), supleant Oana Mihalache;

* Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), supleant Valentina Postelnicu;

* Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.

Candidaţii propuşi ca membri titulari şi supleanţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, pentru care s-a înregistrat un singur vot „pentru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *