UPDATE 17:19
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat marţi că, potrivit modificărilor aduse la Statutul parlamentarilor, inclusiv magistrații vor putea fi chemați pentru explicații în fața Parlamentului.
Nicolicea a arătat că persoanele care sunt invitate „pot să răspundă inclusiv în scris”. De asemenea, ele pot refuza să apară în fața parlamentarilor, gest prin care riscă sancțiuni administrative sau, după caz, se poate ajunge inclusiv la sesizarea Parchetului.
Un manager de spital sare la gâtul lui Raed Arafat: Ne-a vândut castraveţi, uitând că şi noi cultivăm
Rareș Bogdan, despre incidentul „ochelarii” din Camera Deputaților: Gesturile mici trădează caracterele în momentele cheie
Epidemia de coronavirus din România începe să o ia pe o pantă îngrijorătoare. Mahler: Lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ
Cîţu, cu ocazia Zilei Protecției Civile: Celebrăm activitatea celor implicaţi în prevenirea şi furnizarea răspunsului la dezastre
Cîmpeanu: 4.000 de teste antigen au fost folosite în şcoli dintr-un total de 1,1 milioane
„Magistratul poate fi chemat, după modificările de regulament. Obligația magistratului este ca, atunci când are cunoștință de o infracțiune, să o sesizeze”, a spus Eugen Nicolicea la Parlament, citat de Antena3.ro.
—————————
Parlamentul României nu se lasă șuntat de ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cu privire la alegerile prezidențiale din 2009. Deputații juriști Eugen Nicolicea și Florin Iordache (ambii de la PSD) ascut săbiile.
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului reunite au transmis marţi Comisiei de statut a Parlamentului două propuneri legislative care instituie posibilitatea funcţionării unei comisii de anchetă parlamentară (în paralel cu o anchetă a Legislativului) şi obligativitatea prezentării celor care sunt chemaţi în faţa comisiei, informează Mediafax.
„În cadrul Birourilor permanente reunite a fost şi o notă cu privire la iniţiativele legislative de competenţa şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, înregistrate la Parlament, (…) transmisă către Comisia de Statut. Este vorba despre două propuneri legislative privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a declarat secretarul PSD al Camerei Deputaţilor Ioana Bran.
Iniţiatorii proiectelor, deputaţii PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, propun „să fie posibilă o comisie de anchetă, chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel” şi „instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei, potrivit notei depuse la BPR” – mai precis, „invitaţii să fie obligaţi să participe la întrunirile unei comisii de anchetă”.
Deputaţii şi senatorii pot depune până vineri amendamente la cele două propuneri de lege.