Skip to content
Politică

UPDATE Petre Roman se întoarce în Parlament

www.ziuaconstanta.ro

UPDATE 14:03

Agenția Națională de Integritate, într-un comunicat de presă remis, marți, redacției de știri Psnews.ro, consideră că hotărârea adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaților cu privire la Petre Roman este abuzivă .

”Agenția Națională de Integritate consideră că hotărârea adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaților cu privire la Petre Roman este abuzivă de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rămas definitivă o data cu respingerea ca neîntemeiată, de către Tribunalul București, a cererii de reexaminare formulată de acesta.

            Mai mult decât atât, decizia de astăzi a deputaților este una nelegală, întrucât, deși contestația acestuia depusă la nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel București, contrar practicii judiciare existente, Agenția a atacat cu recurs această sentință.

            A acționa în baza unei hotărâri judecătorești nedefinitive creează un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentințelor pronunțate de instanțele de fond, deși acestea nu au caracter definitiv.

            Menționăm faptul că ANI a finalizat raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a deputatului Petre Roman la data de 12 martie 2014. Acesta contestă raportul de evaluare la Tribunalul București iar instanța îi respinge definitiv acțiunea la 13 ianuarie 2015. Întrucât, în aceeași perioadă, Curtea de Apel București comunică ANI faptul că pe rolul acesteia nu există nicio acțiune formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare, Agenția solicită Camerei Deputaților aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție. Ulterior, la data de 16.01.2015 – la 9 luni de la finalizarea raportului de evaluare, Petre Roman contestă la Curtea de Apel București raportul de evaluare al ANI. Astfel, la data de 22 aprilie 2016, instanța de fond, contrar practicii judiciare existente, admite acțiunea formulată de Petre Roman. Agenția Națională de Integritate a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva deciziei menționate la data de 23 mai 2016”, se arată în comunicat.

UPDATE 13:30

Un vot covârșitor a fost dat pentru această decizie, 216 vorturi favorabile, o abținere și un vot împotrivă.

Abținerea îi aparține chiar fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

———————————————————–

 

Zi cu emoții pentru Petre Roman.

Astfel, Camera Deputaţilor va acorda, marţi, un vot pentru reluarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, potrivit news.ro.

Acesta a părăsit Parlamentul în februarie 2015, în urma unui raport de incompatibilitate al ANI. Fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate şi a reuşit să pună dosarul său pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Petre Roman a fost găsit incompatibil de către ANI, în 2014. Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.

În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. ANI a început în acel moment o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Roman, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *