Skip to content
Politică

UPDATE Plafonarea dobânzilor: alt nume greu din conducerea PNL are IFN / EXCLUSIV DOCUMENT

stiridb.ro

UPDATE 18:50

Vicepreședintele PNL Virgil Guran a oferit miercuri seară pentru PSnews.ro o declarație cu privire atât la proiectul senatorului Daniel Zamfir de plafonare a dobânzilor de la IFN-uri, cât și în legătură cu propria instituție financiară nebancară. Spre deosebire de Guran, secretarul general Robert Sighiartău continuă să păstreze tăcerea: nu a oferit un punct de vedere nici până la momentul redactării acestei actualizări.

Concret: fostul deputat de Prahova s-a arătat îngrijorat că actuala formă a inițiativei de lege ar putea determina Banca Națională a României să ridice dobânda de referință, fapt ce ar face ca băncile comerciale să nu mai acorde credite atât de ușor.

„În prima fază, proiectul a fost binevenit, pentru că se referea la cei care și-au făcut anumite IFN-uri și, în loc de camătă, se ocupau sub pavăza legală și aveau dobânzi foarte mari. Dar în forma în care a ieșit (vă dau un singur exemplu: cu 2,5% față de dobânda de referință a Băncii Naționale)… Sunt momente în care dobânda de referință poate să fie și zero. Așa că eu zic că nu este bine gândit acest proiect și trebuie regândit. Sunt total de acord că nu trebuie făcută cămătărie cu oamenii, dar această plafonare trebuie făcută în urma discuții logice și a unui context logic. Altfel, se pot produce anumite anomalii inclusiv în privința dobânzii de referință a băncilor. Banca Națională ar avea interes la un moment dat să ridice dobânda de referință în mod artificial. Unii spun că nu se face lucrul ăsta în mod artificial. Se face! Oriunde în lumea asta sunt artificii de genul ăsta. Deci să nu fie cumva în detrimentul creditorilor! De acum, băncile o să fie mult mai atente în a credita, a avertizat Virgil Guran.

Totuși, fostul parlamentar a precizat că IFN-ul lui nu este afectat de proiectul de act normativ al lui Zamfir, întrucât nu practică dobânzi prea mari.

„Pe mine nu mă afectează acest lucru, pentru că la mine dobânzile sunt cele normale – nu asta este problema. Sunt dobânzi și de 9%, și de 15% – normale pentru un IFN care dă sume mici”, a arătat liderul liberal.

În încheiere, Virgil Guran a susținut că BNR a reglementat deja situația dobânzilor de la instituțiile financiare nebancare.

„Și, în același timp, vă spun ceva: Banca Națională a reglementat deja acest lucru – nu mai e voie să se aplice tot felul de dobânzi aberante, pe care le aplicau unii. Deci, după câte-mi aduc aminte, se putea merge chiar până la un 36%”, a conchis PNL-istul.

———————————–

Robert Sighiartău – secretarul general al PNL – nu este singurul proprietar de instituție financiară nebancară. Redacția PSnews.ro vi-l prezintă mai jos pe celălalt proprietar de IFN de la vârful Partidului Național Liberal, în contextul discuției despre proiectul senatorului Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor acordate de IFN-uri.

CITIȚI ȘI: Ce se ascunde în spatele atacurilor fruntașilor liberali asupra proiectului de plafonare a dobânzilor EXCLUSIV DOCUMENT

Este vorba despre fostul deputat de Prahova Virgil Guran (foto sus; sursa: Cdep.ro), ales la Congresul de pe 17 iunie în funcția de vicepreședinte al PNL responsabil cu infrastructura de transport, comunicațiile și societatea informațională.

Politicianul este acționar la SC Vitalco Euro IFN SA Câmpina, unde deține 40.392 de acțiuni, valorând 403.920 de lei. Informația apare în ultima declarație de interese publicată pe site-ul Camerei Deputaților, în data de 6 ianuarie 2017, la circa două săptămâni de la încheierea mandatului.

Proiectul lui Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor

Relevanța cazului lui Virgil Guran este dată de însăși poziția pe care el o deține în PNL: aceea de vicepreședinte la nivel național. Chiar dacă Guran nu mai este parlamentar (deci nu poate influența prin vot în Camera Deputaților sau în Senat parcursul legislativ al proiectului inițiat de către senatorul Daniel Zamfir cu privire la plafonarea dobânzilor de la creditele acordate de IFN-uri), politicianul prahovean face parte din Biroul Executiv al PNL. Pentru cei nefamiliarizați, trebuie să precizăm că BEx este nucleul dur de conducere al formațiunii politice. Iar acolo Virgil Guran are un cuvânt de spus cu privire la strategiile Partidului Național Liberal.

Cine este Virgil Guran

Ales în 2012 deputat din partea PNL, Virgil Guran a părăsit acest partid în iulie 2014, trecând la proaspăt înființatul Partid Liberal Reformator (PLR) al lui Călin Popescu-Tăriceanu (potrivit Câmpina TV). Luna februarie a anului 2015 l-a găsit pe Guran în ipostaza de vicepreședinte fondator al Partidului România Unită (PRU), alături de Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu (așa cum a relatat publicația Expresul de Prahova). Totuși, în august 2016, același Guran s-a întors în PNL și a candidat pentru un mandat de senator (a se vedea știrea de pe Câmpina TV), însă fără succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *