Skip to content
Politică

UPDATE Plafonarea dobânzilor. Cine sunt PNL-iștii care NU au votat proiectul lui Daniel Zamfir în Senat

youtube.com

UPDATE 13:41

Senatorul PNL Daniel Zamfir a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a pronunțat numele celui care – în opinia lui – l-a influențat negativ pe șeful liberalilor, Ludovic Orban, în sensul desolidarizării de proiectul plafonării dobânzilor.

Astfel, este vorba despre senatorul Florin Cîțu, pe care Zamfir îl învinuiește că „susține pozițiile bancherilor și ale IFN-urilor până la urmă în detrimentul românilor”.

Pentru început, l-am întrebat pe inițiatorul proiectului de lege cum i se pare faptul că toți colegii de partid prezenți luni în plenul camerei parlamentare superioare au votat împotrivă.

„E vorba de 18 senatori din Senatul României care au votat împotriva acestei legi. Doar 18. Restul senatorilor, de la toate celelalte partide, n-au votat împotriva acestei legi. Doar 18 de la PNL”, a răspuns Zamfir.

Solicitat să își precizeze un punct de vedere cu privire la faptul că niciun alt PNL-ist nu a votat alături de el, Daniel Cătălin Zamfir a replicat: „Eu am văzut ieri că Biroul Politic a luat această decizie. Am luat și eu notă cu amărăciune că Partidul Național Liberal – condus de Orban acum – a decis să se poziționeze și să apere interesele bancherilor și ale IFN-urilor împotriva intereselor românilor. E trist că s-a ajuns aici și este și mai trist că sistemul bancar a reușit să-și impună un personaj extrem de controversat – să ne aducem aminte că domnul Florin Cîțu a fost dat afară din sistemul bancar pentru niște lucruri foarte urâte! Acum, Florin Cîțu susține pozițiile bancherilor și ale IFN-urilor până la urmă în detrimentul românilor – despre asta e vorba. E trist că Ludovic Orban se lasă antrenat de către acest personaj în această chestiune”.

În încheiere, am vrut să știm la ce urmări se așteaptă Daniel Zamfir pe linie de partid. La rândul lui, politicianul a răspuns prudent, preferând în schimb să evidențieze situația plafonării dobânzilor atât în UE, cât și în Statele Unite ale Americii.

„Eu n-aș vrea să comentez ce are de gând să facă domnul Orban. Până la urmă, discuțiile în Partidul Național Liberal au fost dintotdeauna discuții libere. Pe mine m-a surprins că, în legătură cu aceste proiecte de legi (deși ele au fost depuse și sunt pe masa președintelui partidului încă de acum 7-8 luni de zile și au fost semnate de mai mulți colegi), eu sunt surprins că Ludovic Orban a luat această decizie, fără nicio explicație dată nu numai mie, ci și celorlalți colegi care au semnat proiectul de lege. Argumentul că proiectul contravine principiilor liberale nu se poate susține, după cum am arătat în toată expunerea proiectului: în Uniunea Europeană, sunt 14 țări care au plafonat dobânzile și – ce să vezi? – rezultatul este că acolo dobânzile sunt de 3-4 ori mai mici decât în România. În SUA, toate statele au dobânzile plafonate. Așa că argumentul ăsta cu încălcarea principiilor liberale chiar nu ține”, a conchiz Zamfir.

————————-

Vedeți în cele ce urmează cine sunt PNL-iștii care nu au votat proiectul lui Daniel Zamfir în Senat.

CITIȚI ȘI: Victorie de etapă pentru Daniel Zamfir: Oameni buni, AM REUȘIT!!!

După cum puteți citi în linkul de mai sus, luni seară, în calitate de primă cameră sesizată, Senatul României a votat proiectul de lege al lui Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor la credite. TOATE voturile împotrivă exprimate luni seară au fost de la PNL (în număr de 18). În afară de Zamfir, niciun alt senator liberal nu a votat inițiativa de act normativ. (Găsiți AICI situația votului electronic.) Pentru ca ironia să fie totală, toți cei 58 de senatori PSD-iști prezenți s-au exprimat ÎN FAVOAREA proiectului lui Daniel Cătălin Zamfir.

La rândul lor, toți cei 10 USR-iști s-au abținut, în timp ce UDMR-iștii au votat cot la cot cu social-democrații.

Iată cine sunt cei 18 liberali care și-au sabotat colegul de partid:

DĂNĂILĂ Leon

ŞOPTICĂ Costel

STÂNGĂ George-Cătălin

MIREA Siminica

CHIRTEŞ Ioan-Cristian

ŢAPU NAZARE Eugen

SCÂNTEI Laura-Iuliana

FILIPESCU Răducu-George

DUMITRESCU Iulian

PÎRVULESCU Eugen

BULACU Romulus

CADARIU Constantin-Daniel

OPREA Mario-Ovidiu

CRISTINA Ioan

TOMA Cătălin Dumitru

CÎȚU Florin-Vasile

POPA Cornel

NICOARĂ Marius-Petre

Mai mult decât atât: patru senatori liberali și-au abandonat colegul: deși figurează printre semnatarii proiectului de lege legat de plafonarea dobânzilor, ei au absentat luni seară de la votul din plenul Senatului. Cei patru sunt:

Caracota Iancu

Gorghiu Alina-Ștefania

Hărău Eleonora-Carmen

Vela Ion-Marcel

1 comentariu la “UPDATE Plafonarea dobânzilor. Cine sunt PNL-iștii care NU au votat proiectul lui Daniel Zamfir în Senat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *