Skip to content
Politică

UPDATE Ponta, reacție după audirea de la ICCJ și precizează de ce a ajuns Dragnea să fie inculpat în dosar

UPDATE 10.45

Șeful PSD, Victor Ponta, a oferit o serie de explicații privind dosarul Referendumului, în cadrul căruia a fost audiat în calitate de martor.

”A fost foarte bine, normal. Dacă aș fi avut ocazia să spun în fața procurorilor ce am apus astăzi, probabil nu mai aveam niciun dosar.

Suspendarea președintelui a fost o decizie politică. Nu a existat niciodată și în nici o formă o încălcare a legii. Nimeni nu este sancționat penal pentru decizii politice.

Toți cei care au votat la referendum au avut acest drept de a vota. Partidele politice participă într-o țară democratică cu intenția de a câștiga alegeri.

(…) Decizia politică de suspendare a Președintelui Băsescu a fost o decizie politică, nu există în codul penal interdicția de a lua decizii politice.

Noi am trăit momentul în care 90% din români au votat ceva și nu s-a întâmplat. (…) Toate deciziile politice privind suspendarea au fost luate de conducerea USL.

Dl. Dragnea a avut neșansa că era singurul care nu era membru al Parlamentului. Nu a făcut niminc singur și nimic ilegal. Și astăzi cred că a fost o decizie corectă.”, a precizat premierul Victor Ponta la ieșirea de la ICCJ.

UPDATE

Întrebat de ce a vrut să fie audiat, Victor Ponta a declarat, înaintea audierii: „Pentru ca am vrut sa sa spun adevarul. Am vrut să spun în fața procurorului, dar procurorul nu m-a ascultat” .

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, și Ministrul Dezvoltării Naționale, Liviu Dragnea, se află la de asemenea la instanța supremă pentru a fi audiați în dosarul Referendumului.

 

Președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, ajunge miercuri în fața judecătorilor.

Prim-ministrul va fi audiat, miercuri, la instanta suprema, in dosarul Referendumului, in care fostul vicepremier Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in anul 2013.

El a declarat ca va explica in fata instantei faptul ca, bazat pe informatiile avute ca lider de partid si premier, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare.

”Voi spune adevarul si numai adevarul, si anume ca, din toate cunostintele pe care le-am avut ca lider de partid si prim-ministru, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare, ci chiar au venit 7,4 milioane de romani sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu.

Ca nu s-a intamplat e o poveste pe care nu cred ca mai trebuie sa o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilitati penale si o sa spun ceea ce stiu, ceea ce ma va intreba instanta, avocatii sau procurorul, si voi spune doar adevarul”, a declarat Ponta duminica seara, la Romania TV.

Vineri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a audiat mai multi coordonatori judeteni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012. Printre acestia s-au aflat si fostul ministru al Energiei Constantin Nita si primarul Sectorului 3 Robert Negoita.

Instanta a stabilit la finalul audierilor ca urmatorul termen de judecata sa fie in 11 martie, cand vor fi citati sa se prezinte toti martorii propusi de avocatii apărării din acest caz, printre care si Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, de catre procurorii DNA, pe 7 octombrie, pentru tentativa de frauda la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie 2012.

El este acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60 la suta la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *