Skip to content
Politică

UPDATE Pop nu se lasă: În 2018 vom avea cel mai mare buget al Educației din ultimii 10 ani

Ziare Live

UPDATE 15:25

Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținută în cursul zilei de duminică la Iași, conform cărora pentru anul 2018, învățământul va avea pregătit cel mai mare buget din ultimii 10 ani.

În plus, ministrul mai adaugă faptul că vor fi asigurate toate creșterile salariale promise.

Avem un buget maximal, dacă îl pot numi așa. Cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Eu cred că e important și pe zona universitară să eficientizăm costurile, să asigurăm toate costurile salariale. Așa cum bine știți, la rectificarea bugetară am alocat o parte din sentințele judecătorești, tot ce înseamnă creștere salarială am acoperit. Rămâne să ne vedem anul viitor cu un buget mult mai consistent și mult mai eficient folosit. În rest, toate lucrurile punctate de Consiliul Național al Rectorilor sunt preluate de MEN, și alături de ei vom desfășura toate activitățile în special pe zona universitară„, a declarat ministrul Liviu Marian Pop, citat de Agerpres.ro

Mai mult, întrebat fiind cu cât va fi mai mare bugetul de anul viitor, acesta a declarat că nu poate da cifre precise, însă a menționat că depinde foarte mult și de proiectele europene pe care ministerul le-a depus.

Urmează să se semneze contractele de finanțare. Mai avem și proiectele mari, biblioteca școlară virtuală, catalogul electronic cu evidența elevilor, internet în toate unitățile școlare. Proiecte care înseamnă încă 100 milioane de euro„, a declarat ministrul Pop.

Conform declarațiilor sale, în cel mult trei săptămâni ministerul va avea „datele clare” din perspectiva bugetului anului 2018.

Totodată, prezent la conferință, președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat că pentru 2018 universitățile solicită o majorare cu 40% a finanțării de bază, și 50 de procente în plus la investiții față de acest an.

Sunt convins că se va respecta angajamentul privind finanțarea Educației. Ca să ajungem la șase la sută din PIB în 2020 se discută de patru creșteri anuale de 11%. Sunt convins că va fi o creștere anuală mai mare de 11% pe Educație. Din păcate, în pofida eforturilor Ministerului Cercetării, nu același lucru se va întâmpla cu bugetul Cercetării. În 2015, bugetul alocat acestui domeniu a fost 0,32 la sută din PIB, a scăzut la 0,29 % în 2016, va scădea la 0,27% anul acesta. În 2018 și în anii următori ar trebui să ajungă la 1%, dar vedem că pe partea de cercetare bugetul scade. Există opinia în rândul universităților că dacă era împreună cu Educația, Cercetarea s-ar fi înscris în trendul pozitiv de creștere”, a declarat președintele CNR, Sorin Cîmpeanu.

—————————————————————

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, susţine că „statul paralel” înseamnă „acei oameni care cheamă la audieri anumiţi angajaţi ai ministerului şi încearcă să afle informaţii despre alţi oameni din instituţie”. El mai spune că rezistă, oricât ar încerca aceşti oameni să îl „determine să nu reziste”, iar atunci când „lucrurile se vor precipita”, va „ieşi cu declaraţii”.

Sunt acei oameni care nu au curajul să vină în faţă să spună ce gânduri meschine au şi folosesc alţi oameni. Acei oameni care cheamă la audieri anumiţi angajaţi ai ministerului şi încearcă să afle de la ei informaţii despre alţi oameni ai ministerului. Şi mă opresc aici. Nu am găsit la Iaşi aceşti oameni şi sper să nu-i găsesc la Iaşi. Sunt unii pe la Bucureşti şi alţii pe la Târgu Mureş”, a spus Liviu Pop, duminică, la Iaşi, întrebat cine sunt oamenii care formează „statul paralel” invocat de coaliţia de guvernare, potrivit News.ro

Pop mai spune că rezistă şi că nu va ceda.

Eu rezist oricât insistă ei să mă determine să nu rezist. Şi nu voi ceda. În momentul în care lucrurile se vor precipita, voi ieşi cu declaraţii. Până atunci îi las să se agite în zona lor, a statului paralel. Şi sper să nu transforme Ministerul Educaţiei într-un serviciu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a declarat Liviu Pop, la conferinţa de presă desfăşurată la finalul Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) de la Iaşi.

Prezent la aceeaşi conferinţă, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al CNR, dar şi membru Pro România, a afirmat că „ar trebui să ne ocupăm mai multe de investiţii în educaţie şi mai puţin de paralelisme care nu există şi nu pot exista într-un stat de drept”.

Îmi place să cred că acest lucru (statul paralel – n.r.) nu există şi nu va putea exista”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Liderii PSD, reuniţi vineri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, au adoptat în unanimitate o rezoluţie în care denunţă existenţa unui aşa numit ”Stat Paralel şi Ilegitim” care, în opinia lor, încearcă să preia controlul asupra puterii politice şi care reprezintă un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *