Skip to content
Politică

UPDATE PPE, victorie de etapă la vârful Parlamentului European. Un român, printre candidați

psnews.ro

UPDATE 16:44

Candidatul PPE la președinția Parlamentului European, Antonio Tajani, a câștigat și al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui Legislativului european, conform rezultatelor oficiale anunțate de președintele PE, Martin Schulz.

Tajani a obținut 287 de voturi, față de 274 obținute în primul tur. Rezultatul nu este însă suficient pentru ca popularul să fie desemnat președinte al PE, așa că va urma un al treilea tur de scrutin, informează Agerpres.

Socialistul Gianni Pitella a obținut 200 de voturi, față de 183 în primul tur. Pe a treia poziție s-a clasat reprezentanta grupării conservatorilor și reformiștilor europeni, Helga Stevens, cu 66 de voturi față de 77 obținute în primul tur.

Jean Lambert, reprezentanta grupului ecologist, a fost votată de 51 de europarlamentari, cu 5 mai puțini decât în turul precedent.

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a obținut un rezultat mai bun decât în turul precedent, cu 45 de voturi, față de 43 obținute inițial.

Ultima clasată după al doilea tur este Eleonora Forenza, care a candidat din partea grupării stângii europene și a obținut 42 de voturi, cu 8 mai puține decât în primul tur.

A treia rundă de vot are loc la 18:30, ora României.

————————-

Partidul Popular European (PPE) a obținut marți o victorie de etapă în lupta pentru președinția Parlamentului European (PE). Un eurodeputat român (membru al altui grup din PE) s-a numărat, de asemenea, printre competitori.

Astfel, candidatul PPE Antonio Tajani a câștigat marți primul tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui legislativului european. El a obținut 274 de voturi din 683 și l-a depășit pe socialistul Gianni Pitella, care a înregistrat 183 de voturi, relatează Agerpres, citând presa străină.

În total, au fost exprimate 718 voturi, dintre care 35 nu au fost validate.

Scorul lui Pitella este mai mic decât numărul europarlamentarilor din grupul socialiștilor și democraților europeni (S&D), partid ce deține 189 de mandate. De asemenea, voturile obținute de Tajani sunt sub numărul mandatelor deținute la un loc de PPE și ALDE, formațiuni care au convenit, noaptea trecută, să formeze o alianță care să îi asigure candidatului PPE șansa de a câștiga cea mai importantă funcție din legislativul UE.

Candidatul clasat al treilea este reprezentanta grupării conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR – grup din care face parte Monica Macovei). Am numit-o pe Helga Stevens, care a primit 77 de voturi. Jean Lamberts, reprezentantul grupului ecologist, are 56 de voturi, iar Eleonora Forenza (care s-a lansat în competiție din partea grupării stângii europene) a obținut 50 de voturi. Ultimul s-a clasat europarlamentarul român Laurențiu Rebega, membru al grupului denumit Europa Națiunilor și Libertăților, condus de către politicianul naționalist francez Marine Le Pen. Rebega a fost votat de către 43 de europarlamentari.

Al doilea tur de scrutin este programat pentru 14:00, ora României. Dacă nici după trei tururi nu se va ajunge la situația ca un candidat să obțină majoritatea de 50+1, în această seară este așteptat un al patrulea tur, care va fi decisiv. Niciunul dintre candidații aflați în cursă nu s-a retras după primul tur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *