Skip to content
Politică

UPDATE: Procurorii Țuluș și Iorga, pe făraș. Kovesi i-a demis

independent.md

UPDATE 13:45 Laura Codruța Kovesi a semnat ordinul de revocare a procurorilor care au reclamat-o la Inspecția Judiciară. Doru Țuluș și Mihaela Mouaru Iorga au fost revocați din funcție de procurorul șef al DNA, după a serie de  reclamații depuse și de o tabără și de cealaltă la Inspecția Judiciară în scandalul care a tulburat liniștea în cadrul Direcției Națioanale Anticorupție.

Cei doi procurori au anunțat că vor contesta în instanță ordinul de revocare din funcție. În analiza Inspecției Judiciare a CSM rămâne ancheta privind înregistrările care o incriminează pe Kovesi și evaluarea activității conducerii DNA solicitată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Știrea inițială

Laura Codruța Kovesi mai are de semnat doar ordinul de revocare din funcție al celor doi procurori DNA care au intrat în conflict cu șefa instituiției.

CSM a avizat favorabil cererea de revocare din funcție a celor doi procurori anticorupție după o ședință maraton care s-a derulat pe parcursul întregii zile de marți, 04 iulie.

În şedinţa din data de 4 iulie 2017, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului-şef al DNA privind avizarea revocării domnului procuror Ţuluş Doru Florin şi a doamnei procuror Iorga Moraru Mihaiela din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie.”, se arată într-un comunicat de presă al secției pentru procurori din interiorul CSM.

În cererea formulată de Kovesi se menționează că  procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea, arată digi24.ro.

Cei doi sunt printre cei mai vechi anchetatori ai Direcției Naționale Anticorupție, iar alți 6 procuri au amenințat că vor părăsi DNA din cuza presiunilor la care sunt supuși de conducerea instituției.

În urmă cu două săptămâni, o serie de înregistrări care o prezentau pe Kovesi trasând ordine subordonaților în vederea anchetării unor personaje politice a declanșat un întreg scandal mediatic. Șefa DNA a negat veridcitatea acestor înregistrări și a deschis o anchetă internă și un dosar penal in rem pentru a depista care dintre subordonații săi a fost la baza scurgerilor de informații din ședința operativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *