UPDATE PSD vrea să-l păstreze pe Grindeanu la Transporturi. Bode a anunțat când va fi definitivată structura Guvernului

Guvernul României
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE 11:18

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că noua structură a Guvernului ar putea fi definitivată la începutul săptămânii viitoare.

„Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca astăzi echipele tehnice să se întrunească. Din partea PNL, coordonator este Gheorghe Flutur. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare, care este actualul program de guvernare, adaptat”, a spus Bode într-o conferință de presă. „În ceea ce privește structura Guvernului, poziția PNL a fost de a respecta protocolul semnat în 2021 între PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale. Dacă există dorința PSD să schimbăm protocolul, am solicitat reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a mai spus ministrul.

Bode a explicat că PSD a propus schimbarea protocolului pentru a-l păstra pe Sorin Grindeanu la Transporturi. „Am propus să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului”, a explicat el.

„Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelar al Guvernului” „Dacă la cele două ministere pentru UDMR se agreează o forumulă agreată și de PNL și de PSD, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a mai spus Bode.

–––––––––-

Negocierile dintre partidele din coaliţia de guvernare au intrat în impas în pofida termenului de o săptămână solicitat de preşedintele Iohannis. După negocierile intense de joi seara, conducerile PNL, PSD  şi UDMR nu au ajuns la niciun fel de înţelegere privind structura noului cabinet, care urmează să fie condus de Marcel Ciolacu, după rotativă.

Conform unor surse PS News, liberalii nu doresc ca PSD să preia Ministerul Dezvoltării, de la UDMR. Maghiarii ameninţă că vor ieși de la guvernare dacă pierd Ministerul Dezvoltării, chiar şi în condiţiile în care li s-a oferit să preia conducerea Ministerului Energiei.

Una dintre variantele de lucru care a fost respinsă prevedea doar două ministere pentru UDMR, Energia şi Mediul, în concordanţă cu viziunea PSD de reducere a numărului de ministere şi fuzionare a Sportului cu portofoliul Familiei.

În cadrul şedinţei, PSD a cerut cu insistenţă să păstreze portofoliul Transporturilor, care ar urma să fie condus tot de Sorin Grindeanu, a cărui performanţă a fost apreciată public în mai multe rânduri de şeful PSD, Marcel Ciolacu. Pe de altă parte, PSD ar fi propus să păstreze şi conducerea Secretariatului General al Guvernului, însă şi de această dată liberalii s-au opus.

Conform surselor PS News,  mai sunt 6 portofolii cu miniştri care nu fac parte din CSAT și care urmează a fi împărțite.

O nouă ședință a coaliției de guvernare a avut loc joi după-amiază, la Vila Lac, în care s-a discutat, atât pe arhitectura Guvernului, dar și pe noul program de guvernare, au precizat surse politice pentru PS News..

Întâlnirea de joi a fost a doua între liderii PSD, PNL și UDMR după ce partidele au stabilit mandatul pentru negocieri.

Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă și marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Liderii celor două partide au discutat strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Înainte de şedinţa de marţi, liberalii s-au reunit şi într-o şedinţă informală, luni seară, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că îşi asumă orice greşeală pe timpul guvernării, dar nu îşi va asuma niciodată că nu a guvernat bine. El le-a cerut să schimbe perspectiva asupra acestui proces denumit rotativa guvernamentală. La rândul său, Marcel Ciolacu a afirmat că rocada guvernamentală se va produce firesc, fără scandaluri, pentru că ţara noastră nu îşi mai permite să piardă nici măcar o zi cu conflicte politice.

Klaus Iohannis: „Prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat miercuri liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR să încheie rapid negocierile privind repartizarea ministerelor după rotaţia premierilor. El se aşteaptă ca săptămâna viitoare să se intre în procedurile constituţionale pentru formarea noului cabinet care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis. Sursa foto: captură video Summit Council of Europe

„Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face coaliția, sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou guvern prin care se realizează așa-numita rotație. Adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”, a explicat președintele României, Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a cerut ca Ministerul Muncii să pretătească mai repede noua lege a salariăzii, în contextul grevelor din educație. „În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim”.

Ciucă: „Foarte curând îmi voi încheia mandatul”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, că foarte curând îşi va încheia mandatul şi poate spune că, după un an şi jumătate în funcţia de prim-ministru, România are şi resursa umană, are şi celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistenţă propriei rezilienţe.

Nocolae Ciucă
Nocolae Ciucă. Sursa foto: Captură video

„Pentru că foarte curând îmi voi încheia mandatul, vreau să spun, pentru că am vorbit de rezilienţa societăţii, că după un an şi jumătate în funcţia de prim-ministru, pot spune că România are şi resursa umană, are şi celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistenţă propriei rezilienţe, iar acest lucru s-a putut demonstra că în toate condiţiile create de acest conflict la graniţa noastră, cu toate problemele pe care le-a creat în energie, în inflaţie, în tot ceea ce a însemnat lanţul logistic şi de aprovizionare, inclusiv inflaţie şi multe altele”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a continuat: „O spun fără mândria păcatului biblic, am reuşit să avem o creştere economică de 4,7%, am reuşit să asigurăm atragerea fde fonduri europene, care a atiins cea mai mare sumă, să convingem partenerii străini. (…) Am treuşit să atragem foarte multe investiţii străine, am reuşiit să avem o relaţie cât se poate de onestă şi consolidată în interiorul parteneriatelor strategice, începând cu parteneriatul strategic cu Statele Unite, cu Franţa, cu Marea Britanie (…) cu toţi cu cei cu care avem aceste parteneriate strategice, care au văzut potenţialul ţării noastre şi oportunităţile de a putea să facem ceea ce este necesar, împreună, pentru a creşte rezilienţa nu numai a unei ţări ci şi în regiune, în UE şi NATO”.

„Mă bucur foarte mult că România a rămas acel pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre şi în Bacani. (..) Iată că astăzi, România, cu adevărat, poate fi considerată pivot regional”, a completat prim-ministrul.

Ce mandat a primit Ciolacu, după discuțiile din PSD

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

„Am avut un Consiliu Politic Naţional, e posibil ca şi în cursul acestei săptămâni dar şi săptămâna viitoare să avem o şedinţă de Consiliu Politic Naţional. Astăzi, conducerea partidului a primit un vot asupra mandatului cu care să meargă la negocierile din interiorul coaliţiei, atât pe numărul de ministere, numărul de secretari de stat şi abordarea componenţei viitorului guvern, cât şi pe liniile principale pe care le considerăm noi, PSD, de prins în viitorul program de guvernare. Am plecat de la o abordare corectă, (…) de aceea toate negocierile pe care le vom avea cu ceilalţi copreşedinţi care formează această coaliţie vor fi în primul rând axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziţii, respectiv de miniştri în Guvernul României. (…) Astăzi, colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul guvern, reducerea numărului de secretari de stat, cât şi reducerea numărului de agenţii guvernamentale”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Liderul deputaţilor UDMR, Botond Csoma, a declarat,marţi, că, în principiu, cei de la UDMR sunt de acord să aibă „o discuţie aşezată, punctuală”, pe comasarea ministerelor, la negocierile pentru formarea noului guvern. Despre o ieşire de la guvernare, el a spus că cei de la UDMR „nu îşi doresc să părăsească acest guvern”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL