UPDATE 21:20
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a vorbit, joi, cu angajaţii din minister care au întrerupt lucrul şi au protestat, a făcut referire la legea salarizării în sectorul bugetar, în care finanţiştii vor avea familie ocupaţională distinctă. „Lasaţi-mă să mă lupt pentru salariile dumneavoastră că acolo câştigaţi mai mult”, le-a transmis ministrul. Sindicaliştii, îngrijoraţi de ordonanţa de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern, au cerut să nu le scadă veniturile.
Marcel Boloş a vorbit, joi, cu angajaţii din minister care au întrerupt lucrul şi au protestat.
S-a discutat despre ordonanţa avută în vedere de Guvern, dar şi despre Legea salarizării în sectorul bugetar.
„Sunt două probleme total diferite, cea a salarizării dumneavoastră şi…Nu vreau să intru în aceste discuţii că nu le mai terminăm. Deciziile acestea se iau la nivel de coaliţie, vă rog întrebaţi coaliţia”, a afirmat ministrul, moment în care salariaţii din minister au vociferat.
„Lasaţi-mă să mă lupt pentru salariile dumneavoastră că acolo câştigaţi mai mult”, a adăugat Marcel Boloş, potrivit news.ro.
„Dacă facem această egalizare de coeficienţi, salariile cresc între 15 şi 25%. Avem baza şi fondurile necesare ca să se întâmple acest lucru. Este primul pas”, a mai declarat ministrul.
Acesta a precizat că, în calitate de ministru al Finanţelor, nu ia decizii, ci poate doar transmite coaliţiei doleanţele sindicaliştilor.
„Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac (…) Nu înţeleg de unde această îngrijorare, atâta timp cât acest proiect nu este pus în dezbatere publică”, a mai afirmat ministurul, iar replica finanţiştilor a fost: ”Noi o să blocăm toată ţara, asta o să facem”
„Chiar dacă nu este oficial (proiectul de OUG – n.r), colegii ştiu toate chichiţele din el care s-au lucrat aici. Colegii mei, prima măsură pe care o cer, este aceea să nu le tăiaţi veniturile, nu salariile, că venitul nostru este compus din mai multe componente. Noi avem nişte salarii la Ministerul de Finanţe care nu au mai crescut de ani de zile”, a afirmat una dintre salariate, fiind ovaţionată de colegi.
„Aceste lucruri nu le decide ministrul Finanţelor, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare”, a mai adăugat Boloş.
Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a afirmat că protestul este ”negestionabil de către sindicate”.
UPDATE 20:35
Protestul de joi de la Ministerul Finanţelor ar fi fost pornit de angajaţi din Direcţia Juridică, cărora ministrul Marcel Boloş le-ar fi refuzat transferul la Ministerul Proiectelor Europene, afirmă surse politice, potrivit news.ro.
Surse politice au declarat, joi seară, că protestul de la Ministerul Finanţelor, unde angajaţii au întrerupt lucrul şi au ieşit pe holuri, cerând insistent ca ministrul Marcel Boloş să vină să discute cu ei, nu a fost deloc spontan.
Manifestarea ar fi fost pornită de angajaţi ai Direcţiei Juridice, cu atribuţii în avizarea ordonanţei de reducere a cheltuielilor, care ar fi solicitat transfer la Ministerul Proiectelor Europene.
Solicitarea angajaţilor ar fi fost făcută pentru a se afla în subordinea fostului ministru al Finanţelor Adrian Câciu, actualmente titular de portofoliu la MIPE, dar şi pentru că în ministerul care gestionează fondurile europene salariile sunt mai mari.
Ministrul Boloş ar fi refuzat cererile de transfer pentru că are nevoie de oameni la acel departament, pentru avizele juridice necesare ordonanţei.
UPDATE 18:05
O directoare și-a prezentat demisia în fața ministrului, spunând că preferă să vândă ziare decât să mai lucreze fără a fi apreciată salarial. Ministrul a încercat să o tempereze spunând că o demisie ar trebui depusă după ce este văzută și forma finală a ordonanței prin care Guvernul va reduce cheltuielile din sistemul bugetar.
UPDATE
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a făcut noi declarații. El a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi a precizat că acestea afectează 22.000 de angajaţi din acest sistem.
Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri, conform news.ro.
Vasile Marica a declarat, joi, că, dacă sistemul nu va profesionalizat şi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget.
„Dânşii cum vor să facă e cam aşa: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul ăsta nu se poate, vom câştiga în instanţă, pe de o parte şi de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că, pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că de 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţii…Mulţi m-au întrebat, 10.000 sunt bani puţini brut şi 6.000 net? Eu zic că da pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi Guvernul, că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, a afirmat Vasile Marica.
El a precizat că angajaţii din finanţe au declanşat o grevă spontană.
“Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegilor noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva”, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.
Întrebat câte persoane sunt în grevă, Vasile Marica a răspuns: “La ora actuală, la nivel naţional, din ce ştiu, sunt vreo 15.000 de persoane”.
El a precizat că problema este una de sistem.
„Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni, faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie. Nu avem nicio vină pe chestia asta. (…) Este o problemă de sistem, sistemică. De ani de zile sistemul ăsta nu a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin. (…) În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii? Cu 700.000 de lei la buget pentru că dai nişte oameni afară şi atât? Dacă suntem finanţişti, vă spun cum stau lucrurile. Dintr-o economie care spun ei e gestionată de 8.000 de lei pentru că dai nişte oameni afară se pierd taxe la buget, taxe la sănătate, TVA, ceea ce înseamnă că rămân ca economie undeva ca trei milioane. Aşa circulă banii în economie. Ei spun că au făcut economie 8.000”, a explicat Vasile Marica.
El a mai anunţat că 22.000 de angajaţi ar fi afectaţi de măsurile pregătite de Guvern.
Marica a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta.
„Am auzit o anomalie, că ei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi. Noi ne chinuim să profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia vin şi spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa”, a mai afirmat Vasile Marica.
UPDATE
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a discutat, joi la sediul instituţiei cu angajaţii care protestează spontan în interiorul clădirii nemulţumiţi de măsurile fiscale avute în vedere de Guvern, şi le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare. Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru, nici măcar nu a fost pus încă în transparenţă decizională, conform news.ro.
„Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţie de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare. Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile ăn care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională”, a declarat, joi, Marcel Boloş.
Acesta le-a mai transmis angajaţilor Ministerului de Finanţe că reprezintă una dintre cele mai importante instituţii ale statului român.
„Sunteţi una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Vă rog să îi întrebaţi pe cei care au fost la acea întâlnire, eu sunt cel care am pledat pentru ca acest Minister să îşi recapete rolul pe care îl are în statul român”, a completat Boloş.
Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile astfel încât în noua lege a salarizării angajaţii MFP să fie incadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă.
„Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial”, a mai precizat Marcel Boloş.
UPDATE
Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară. S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi alte unităţi fiscale din ţară – Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.
„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală «Solidaritatea», afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia precizează că protestul de joi este spontan, aşadar nu există un calendar al acestuia.
UPDATE
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că protestul angajaţilor din Ministerul Finanţelor este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”.
„Am anunţat Guvernul, premierul, am anunţat ministrul Finanţelor, pe toată lumea că există şansa şi posibilitatea să apară acţiuni de protest necontrolate pentru că dânşii, fără să discute cu nimeni, vor cu orice preţ să desfiinţeze posturi şi nu este o reformă. (…) Avem şi noi un rol în apărarea statului. Nu numai politicienii, şi oamenii sunt nemulţumiţi de toate deciziile astea luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanţelor, care este un minister de sinteză şi nimeni nu a făcut ce trebuie pentru acest minister. Am cerut o grilă separată pentru Ministerul Finanţelor în legea salarizării. Nimeni nu a făcut nimic şi ne-am trezit cu un protest spontan. Noi nu putem să intervenim în acţiunile de protest ale colegilor noştri”, a afirmat Vasile Marica.
UPDATE
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, întrebat despre protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, declară că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune, deoarece susţinea informarea de presă de la finalul şedinţei de joi a Executivului. El a mai spus că ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a participat la şedinţa Guvernului şi apoi s-a retras imediat, ca să continue să lucreze „la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”.
„Dacă evenimentul este în desfăşurare, aşa cum spuneţi, eu nu ştiu, pentru că sunt alături de dumneavoastră aici. L-am văzut pe ministrul de Finanţe la şedinţa de Guvern. A avut contribuţia sa la şedinţă şi s-a retras imediat ca să continue munca la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Chestionat cum priveşte acest protest, Constantin a răspuns: „Eu am să încerc să îl privesc la televizor, din relatările dumneavoastră şi ale colegilor dumneavoastră, pentru că, repet, nu am cunoştinţă despre acest protest”.
Știrea inițială:
Angajații care lucrează în sediul Ministerului Finanțelor au declanșat un protest spontan, ieșind pe holurile clădirii pentru a reclama prevederile ordonanței pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor în administrație, conform Profit.ro.
Sindicatul transmite că protestul va fi extins, din 22 august, la nivelul tuturor structurilor subordonate ministerului și că la acest moment acțiunea de protest este una necontrolată.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News