Skip to content
Politică

UPDATE Răsturnare de situație la alegerile din USRPLUS. Dacian Cioloș îl învinge în primul tur pe Barna

Inquam Photos / George Călin

UPDATE

Răsturnare de situație! Dacian Cioloș conduce joi în lupta pentru șefia USR PLUS. Acesta a obținut aproape 46% din voturi, iar Dan Barna 43%. În primul tur al alegerilor online pentru preşedinţia USR PLUS au votat 32.815 de membri USR PLUS. Dacian Cioloş a obţinut 15,111 voturi – 46%, Dan Barna 14,404 – 43,9% şi Irinel Darău 3,300 – 10,1% din totalul voturilor exprimate.

Europarlamentarul va intra în turul al doilea cu Dan Barna, pentru că nu a întrunit 50% +1 dn voturile valabil exprimate.

————————

Europarlamentarul Dacian Cioloș era la un pas să piardă lupta cu fostul vicepremier Dan Barna pentru șefia USRPLUS. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că, potrivit datelor centralizate până miercuri seara, Dan Barna are un avans de peste 5.500 de voturi în fața lui Dacian Cioloș, iar Irineu Darău se află la mare distanță de cei doi, acesta având aproximativ 2800 de voturi.

Facem precizarea că votul pentru șefia USRPLUS se va încheia joi seară, iar rezultatul va fi validat de un Congres care va avea loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo.

Acuzații de fraudă la alegerile din USRPLUS

Amintim că luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Darău susținea că, deși a semnalat problemele grave cu care se confruntă scrutinul intern, conducerea formațiunii politice nu este interesată să le rezolve.

„Zi de zi aflăm cât de prost organizat este scrutinul intern în USRPLUS. Votul este fundamentul democrației și încă mai avem de muncit până ajungem la un mecanism corect. Am ridicat semnalele necesare, am adus atenția asupra procesului și voi continua prin toate pârghiile regulamentare și legale să mă asigur că îmi duc misiunea până la capăt.

P.S. Chiar dacă nu mi se permite să am observatori ai procesului de votare și nu am vreun acces la registrul electoral sau la baze de date pentru verificări, chiar dacă în continuare nu am primit niciun răspuns la toate cererile și întrebările mele din ultimele 3 săptămâni, peste weekend am mai colectat date și azi am trimis o nouă solicitare fermă către Secretariatul General, Comisia Electorală și Biroul Național – notificare ce nu poate fi ignorată și care se alătură celei trimise sâmbătă de echipa unui contracandidat, per total demonstrându-se că problemele sunt numeroase și cantitativ relevante, de natură să vicieze rezultatul alegerilor. Trebuie găsită o soluție și operate corecții înaintea finalizării turul I, pentru asigurarea corectitudinii acestui scrutin. Am trimis inclusiv sugestii tehnice pentru rezolvarea problemei înainte de computarea rezultatului final”, a anunțat Darău, luni, pe pagina sa de Facebook.

Precizăm, încă, că nu este singura acuzație gravă făcută de Darău. În urmă cu câteva zile, acesta a scris că procesul de vot online pentru șefia USR PLUS a fost „viciat” de 822 de foști membrii care au fost suspendați în trecut, aceștia primind link-ul pentru a-și exprima opțiunea fără o verificare a statutului de membru.

DETALII AICI: Se preconizează un „rezultat fraudulos” la alegerile USRPLUS. Unul dintre candidați cere suspendarea votului și verificarea sistemului informatic

Tot zilele trecute, un membru de partid acuza pe un grup intern că de la 300 de membrii cu drept vot câți avea filiala județeană Vrancea în luna iunie, au fost înregistrate 872 de voturi acum din partea filialei.

Autobuzele de la Vrancea au luat foc! De la aproximativ 300 de membrii cu drept de vot, câți eram prin iunie, s-a ajuns la 872 în prezent! Trăiască hoția din USR!!!”.

Votul online pentru funcția de președinte al USR PLUS a fost reluat, joi, la prânz, după ce a fost suspendat, miercuri, în urma unor acuzații de fraudă. Acestea nu au încetat, însă, unul dintre cei trei candidați, Irineu Darău, susținând că în continuare votează membri ai partidului care nu au acest drept.

Conducerea partidului a explicat, joi, într-un comunicat de presă, că erorile înregistrate în procesul de vot sunt cauzate de faptul că este un vot de mari dimensiuni – 48959 de membri USR PLUS vor putea vota electronic, și că „au apărut inerente erori de operare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *