Skip to content
Politică

UPDATE Răzbunarea ICCJ / Capăt de linie: Legile Justiției au trecut de Parlament!

stanford.edu

UPDATE 16:25

Iată comunicatul ICCJ, așa cum a fost el trimis redacției PSnews.ro:

„Joi, 21 decembrie 2017, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au constituit în Secții Unite, conform dispozițiilor art.25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, în legătură cu Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, legal constituite, prin Hotărârea nr.2 din 21 decembrie 2017, au sesizat Curtea Constituțională asupra aspectelor de neconstituționalitate cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

–––––––––––––-

UPDATE 14:10

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se răzbună pe parlamentari: sesizează Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la legile justiției, informează Digi 24.

––––––––––-

Capăt de linie: Legile Justiției au trecut de Parlament!

Mai exact, cel de-al treilea proiect PSD-ALDE din pachetul legilor justitiei, de modificare a Legii 317 din 2004 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, a fost adoptat joi de plenul Senatului, in calitate de camera decizionala, si merge la promulgare sau la un eventual control de constitutionalitate. Proiectul a trecut cu 81 voturi „pentru” si 28 „impotriva”, iar votul a fost dat in timp ce senatorii USR fluierau.

Principala prevedere a acestei legi este organizarea Inspectiei Judiciare, care ramane in cadrul CSM, si nu a devenit institutie autonoma asa cum propusese initial deputatul PSD Florin Iordache. Cei din opozitie au acuzat faptul ca prin acest proiect inspectorul-sef capata puteri sporite, inclusiv faptul ca desemneaza echipa de conducere a Inspectiei Judiciare, iar concursul prin care ajunge in aceasta functie nu prevede si o proba scrisa.

Alte prevederi din lege:

* Membrii CSM se aleg din randul magistratilor cu cel putin 7 ani vechime in magistratura si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.

* Presedintele CSM poate fi doar judecator – presedintele sectiei de judecatori este automat presedintele CSM, vicepresedintele este procuror si este presedintele sectiei de procurori.

* Plenul CSM solutioneaza cererile privind apararea „independentei justitiei” in loc de „indepdentei sistemului judiciar”. Pe tot parcursul legii se inlocuieste „sistem judiciar” cu „justitie”.

* Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de judecatori nu se va mai face si de ministrul Justitiei sau de procurorul general, ci doar de inspectorul judiciar. Actiunea disciplinara pentru procurori si magistratii asistenti se face ca in prezent, de inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei si de procurorul general.

Ce modificari s-au adus in Senat, potrivit Hotnews.ro:

Normele pt efectuarea inspectiilor se aprobă de inspectorul sef
Inspectorul Sef al inspectiei judiciare este ordonatorul principal de credite
Inspectorul Sef poate fi revocat de plenul CSM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *