Skip to content
Politică

UPDATE Reacția lui Ponta/ Măsură fără precedent a Guvernului care va afecta milioane de intreprinzători

UPDATE

Premierul României, Victor Ponta, a avut o primă reacție față de inițiativa de a fi scoasă ștampila firmelor.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, șeful Guvernului transmite că un astfel de proiect trebuie implementat.

”Un proiect pe care trebuie să-l implementăm – cu și pentru mediul de afaceri!”, a precizat Ponta pe Facebook.

Ministerul Finanțelor Publice a promis oamenilor de afaceri că, începând cu 1 iulie 2015, poate elimina stampila din procedurile administrative, ducând la o simplificare a acestei zone.

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită. Cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ștampilă? (…) Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz: România și Bulgaria„, a declarat marți Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, conform agerpres.ro

De asemenea, impunerea unor reglementări noi și în privința capitalului social minim al unei firme este considerată imperativă de către Jianu, care îl consideră prea mic în prezent:  „Cred că trebuie să avem o economie modernă, în care să intri în economie să te coste un euro, după care, prin lege, să se impună obligativitatea ca nivelul capitalului social să fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de făcut acest lucru. Nu mai vorbim de înființare. Dacă în Marea Britanie sau alte țări este posibilă înființarea unei firme în zece minute, cred că în era digitală e posibilă această înființare și la noi„.

Omul de afaceri Dragoș Atanasiu susține că reprezentanții mediului de afaceri au avut deja întâlniri cu ministrul Finanțelor Publice în care au fost încurajați să vină cu propuneri de simplificare a procedurilor. „Sunt multe exemple, pe fiecare domeniu în parte. Vă dau un exemplu: condiționarea unei autorizații de construire de acordul vecinului — e o nenorocire în România, pentru că nimeni nu dă acordul decât condiționat cu diverse facilități„.

În privința controalelor ANAF, el a precizat că acestea trebuie anunțate din timp și simplificate. „Dacă te duci și controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane și stai și controlezi bonuri fiscale de 7 lei și stai la discuții pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor în România la contribuabilii mari este în medie de 272 de zile, pe când în alte țări europene este la jumătate„, a adăugat Anastasiu, potrivit agerpres.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *