Skip to content
Politică

UPDATE Reacția lui Ș. Nicolae / PSD dă Legea amnistiei și grațierii în februarie EXCLUSIV SURSE

tribuna.md

UPDATE 16:31

Redacția PSnews.ro a obținut în urmă cu puțin timp prima reacție din PSD în legătură cu ceea ce am scris mai jos.

Astfel, senatorul Șerban Nicolae (președintele Comisiei juridice din camera parlamentară superioară) ne-a declarat că nu știe nimic despre un posibil demers al PSD de a depune în curând proiectul Legii amnistiei și a grațierii.

„Nu știu absolut nimic. Nu am așa ceva în lucru și nu știu ce ar însemna că PSD pregătește așa ceva. Chiar nu știu – eu nu sunt implicat în niciun fel în așa ceva: nici n-am auzit, nici n-am fost consultat. Îmi pare rău că am început cu o negare atât de vehementă, dar ăsta e adevărul”, ne-a spus Șerban Nicolae.

———————————————————

Redacția PSnews.ro a intrat în posesia unor informații de natură să arunce în aer opoziția și nu numai. Mai precis, potrivit surselor noastre, PSD se pregătește să dea Legea amnistiei și grațierii în luna februarie.

Surse din PSD au declarat vineri pentru PSnews.ro că în laboratoarele Partidului Social Democrat se scriu deja prevederile legate de proiectul de act normativ sus-menționat, care urmează să fie depus la Parlament peste 2-3 săptămâni.

Concret, inițiativa legislativă ar urma să vizeze inclusiv fapte de corupție. În plan mai general, se vor supune prevederilor acestei legi tot ceea ce înseamnă infracțiune produsă fără violență (spre deosebire de fapte precum tâlhărie, viol omor etc.). Astfel, vor putea fi incluse în prevederile noii legi infracțiunile așa-numitelor „gulere albe” („white collars”), sintagmă prin care sunt desemnați funcționarii, demnitarii, unii corporatiști etc.

PSD așteaptă momentul potrivit

Deși sursele PSnews.ro din PSD spun că legea este aproape finalizată și că ar putea fi depusă chiar mai devreme, aceleași surse argumentează faptul că liderii social-democrați așteaptă momentul oportun pentru depunerea proiectului de act normativ. Mai precis, ne referim la un moment favorabil comunicării media. Și mai precis, logica PSD-iștilor caută un punct de maximă convergență dintre sus-amintitul proiect de lege și binecunoscutele măsuri cu impact social major (eliminările de taxe, măririle de salarii și pensii etc.), pentru ca să existe:

a) un grad ridicat de favorabilitate în rândurile opiniei publice

și

b) o justificare din punct de vedere juridico-legislativ.

Oamenii lui Liviu Dragnea vor să transforme un risc într-o oportunitate

Vorbim aici despre o amenințare care a plutit deasupra României pe vremea guvernării tehnocrate și care acum are toate șansele să se materializeze. Concret, estimările curente arată că, pe parcursul lunii februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va emite hotărârea-pilot împotriva României privind condițiile din penitenciare, despre care presa a tot scris în termeni sumbri (supraaglomerare, lipsă de igienă etc.).

Cu toate acestea, hotărârea-pilot va fi folosită drept perdea de fum de către PSD, deoarece ar justifica doar legiferarea grațierii. Concret, prin grațiere, ar urma să se detensioneze condițiile din penitenciare, prin eliberarea celor deja aflați în spatele gratiilor, amnistia neavând nicio treabă cu condițiile pe care trebuie să le îndure actualii deținuți. Pe de altă parte, sursele PSnews.ro precizează că PSD va încerca să pună la pachet amnistia și grațierea, astfel încât să le treacă sincron pentru toți cei găsiți vinovați pentru infracțiuni de corupție.

Doi oameni esențiali pe care mizează PSD

Iar acum vine cheia întregului articol: sursele PSnews.ro spun că Legea amnistiei și a grațierii va fi depusă la Senat, unde președintele Comisiei juridice este PSD-istul Șerban Nicolae, o voce avizată și suficient de competentă încât nu doar să argumenteze juridic proiectul de act normativ, ci și să preia șocul mediatic, Nicolae fiind cunoscut pentru abilitățile lui polemice.

Alt om pe care se bazează PSD pentru inițiativa despre care v-am vorbit este însuși președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE fiind, de asemenea, capabil să combată în presă contraargumentele opoziției.

3 comentarii la “UPDATE Reacția lui Ș. Nicolae / PSD dă Legea amnistiei și grațierii în februarie EXCLUSIV SURSE

  1. Bai Vali nu era mai bine la Comisie? Ce naiba spui prostii? Te prostesc si te exploateaza in orb! Ce surse credibile pot fi niste oameni din linia 3? Chiar vrei sa le apara numele pe site?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *