Skip to content
Politică

UPDATE Reacția MAE/ Lista care ar putea aruncă în aer scena politică internațională. Cine sunt cei 5 români declarați INDEZIRABILI de Moscova. DOCUMENT

UPDATE Reacția MAE

Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă, la solicitarea Mediafax, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă, notează gândul.info.

„Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

MAE informează că va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.

UPDATE Lista cu cele 89 de nume declarate persoana non-grata de către Moscova a fost făcută publică, potrivit flux24.ro, de către presa finlandeză. Potrivit sursei citate sunt un număr de 5 români declarației indezirabili de Moscova.

Pe listă se regăsesc din partea României următorii, în ordinea prezentată de guvernul rus:

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu

2. Tiberiu-Liviu CHONDON, actualul şef al Statului Major al Forţelor Navale

3. Eugen TOMAC, președinte PMP

4. Gheorghe HATEGAN, director general Transgaz

5. Adrian CIOROIANU, fost ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO

Vezi Lista completa a persoanelor declarate indezirabile de Moscova

O măsură radicală, luată de oficialii de la Moscova, poate da naștere unei situații extrem de tensionate la nivel internațional.

După ce trei deputați olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiți să-și anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunțat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarați indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se și liderul grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, transmite AFP, citat de agerpres.ro.

‘Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus’, a declarat șeful diplomației olandeze în timpul unei conferințe de presă. El a adăugat că guvernul de la Moscova a luat această decizie ca represalii în urma sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei după sancțiunile destabilizatoare ale acesteia din urmă împotriva Ucrainei, drept urmare această listă ‘nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului internațional’.

De asemenea, o sursă din cadrul diplomației europene a declarat agenției France Presse că Rusia a refuzat în ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar până la transmiterea listei la care a făcut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata, mai notează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *