Skip to content
Politică

UPDATE Reacția președintelui/ Comisia Iordache, lovitură de ULTIMĂ ORĂ pentru Iohannis

evz.ro

UPDATE 14:42

Comisia parlamentară specială privind legile justiției s-a răzgândit în privința procedurii de numire a procurorilor șefi, după ce, în ședința de vineri, coaliția PSD-ALDE decisese să-l scoată din schemă pe președintele Klaus Iohannis.

Inițial, comisia hotărâse să abroge prevederile conform cărora Președintele României putea refuza o singură dată numirea magistraților. Câteva ore mai târziu membrii forului legislativ au revenit asupra deciziei și nu au mai modificat nimic la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, potrivit EVZ.RO

Ministerul Justiției a propus ca numirea procurorilor șefi să fie făcută de CSM, la propunerea ministrului Justiției. CSM a propus ca numirea să fie făcută de președinte, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiției. În forma propusă de PSD-ALDE procurorii erau numiți de președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Președintele avea posibilitatea să refuze o singură dată, motivat. În cazul revocării, președintele era eliminat din procedură, decizia fiind la CSM. Toate aceste modificări au fost respinse prin vot.

 

UPDATE 13:20

Prezent la Bruxelles la Summitul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza deciziile luate joi de Comisia Iordache, care ii limiteaza mult rolul in numirea si revocarea magistratilor.

„Este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi 24.

Intrebat ce are de gand sa faca, seful statului a raspuns: „Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie”.

UPDATE 12:50

Comisia specială care dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a votat ca președintele să rămână fără posibilitatea de a refuza propunerile CSM pentru funcțiile de preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Reprezentanții PNL și USR din comisie s-au opus acestui amendament, potrivit Digi 24.

UPDATE 12:13

Ședința a debutat cu scandal: deputatul Stelian Ion a reclamat faptul că nu a putut invita si Forumul Judecatorilor la dezbateri, iar in replică, Eugen Nicolicea l-a catalogat pe acesta drept scandalagiu. Astfel, Ion a anunțat că îl va acționa în judecată pe Nicolicea, pentru limbaj licențios.

UPDATE 10:43

Președintele Klaus Iohannis iese la rampă și oferă o reacție privitoare la activitatea Comisiei Iordache. Aceasta din urmă trebuie să stabilească dacă președintele mai este păstrat în procedura de numire a procurorilor șefi, inclusiv a șefului DNA.

În acest sens, președintele Iohannis a oferit un răspuns scurt, potrivit postului de televiziune Digi24.ro

„Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. Am de gând să fac tot ce poate face un președinte într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție.”

————————————-

Comisia Iordache ar urma să dezbată în ședința de vineri, amendamentele ce reprezintă cea mai importanță miză pentru statutul procurorilor și judecătorilor.

Concret, se va stabili dacă președintele mai este păstrat în procedura de numire a procurorilor șefi, înclusiv șeful DNA, dar se dezbate și răspunderea patrimonială a magistraților. Joi, într-o ședință tensionată, comisia a aprobat amendamentul prin care președintele țării nu mai poate refuza numirea unor procurori sau judecători simpli, potrivit realitatea.net

Dar și miercuri, ședința a fost marcată de scandal, după ce PNL a părăsit sala, acuzând PSD că face un simulacru de dezbatere. Cu toate astea, tot atunci, în ședința de opt ore, membrii comisiei au adoptat mai multe amendamente controversate.

În cursul zilei de vineri avut loc o dispută în comisie, între PSD și USR. Deputatul Stelian Ion a reclamat faptul că nu a putut invit si Forumul Judecatorilor la dezbateri, iar in replică, Eugen Nicolicea l-a catalogat pe acesta drept scandalagiu. Stelian Ion a precizat apoi, că il va actiona in instanta pe Nicolicea, pentru limbaj licențios.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *