Skip to content
Video

UPDATE Reacția primarului/ Consilier general în PMB o acuză pe Firea: Ceea ce propune e nelegal! EXCLUSIV

EpochTimes-Romania.com

UPDATE 16:23

În urma apariției interviului video cu Roxana Wring, consilier general al primăriei Capitalei, primarul Gabriela Firea a transmis, pentru PSnews.ro, cateva lămuriri, pe care vă invităm să le citiți mai jos:

”Avand in vedere declaratiile consilierului general, Roxana Wring, preluate in articolul dvs cu titlul ” Consilier general ?n PMB o acuz? pe Firea: Ceea ce propune e nelegal! EXCLUSIV”, Biroul de Presa al Primariei Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:
In luna decembrie 2017, regulamentul care face referire la activitatea de taxi in Capitala a fost modificat printr-o hotarare a Consiliului General, in conditiile in care vechiul regulament nu a mai fost actualizat din anul 2009. Necesitatea de a modifica acest document s-a impus si ca urmare a pozitiilor exprimate public atat de taximetristi cat si de utilizatorii acestui serviciu, in sensul sporirii confortului si sigurantei pasagerilor si nu din alte motive asa cum in mod tendentios si nefondat afirma doamna Wring.

Mai exact, au fost reformulate si completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita soferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o tinuta decenta si un comportament adecvat. Sub sanctiunea unor amenzi severe, acestia nu vor avea voie sa fumeze in masina, sa vorbeasca la telefonul mobil in timpul curselor, sa asculte muzica daca acest lucru il deranjeaza pe client, sa angajeze discutii pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex. Nu in ultimul rand, taximetristii nu vor putea refuza curse si nici nu vor putea impune preturi mai mari decat cele indicate de aparatul de marcat.

Alte modificari aduse se refera la regimul sanctiunilor (amenzi si suspendari sau anulari de licente), cesionarea licentelor, introducerea obligativitatii afisarii in toate taxiurile a unui numar de telverde la care clientii pot face reclamatii direct la Autoritatea Publica (nu prin dispeceratele companiilor), obligativitatea dotarii tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel incat cursele sa poata fi platite cu cardul bancar sau adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro5).

Municipalitatea isi propune astfel sa stabileasca norme si reguli clare pentru toti cei care practica taximetria in Capitala, si nu sa interzica aceasta activitate pentru taximetristii care utilizeaza aplicatii. Pentru ca Municipalitatea sa poata garanta calitatea acestor servicii este insa nevoie ca toate companiile care presteaza servicii de transport persoane sa intre in legalitate, sa obtina autorizatia de transport si licenta, in acord cu prevederile legale.

In ceea ce ii priveste pe taximetristii care nu au posibilitatea achizitionarii unei aplicatii, Municipalitatea a anuntat deja ca acestia vor primi de la Primaria Municipiului Bucuresti o astfel de aplicatie pe care o va realiza Compania Municipala de Management al Traficului”, se arată în comunicat.

——————-

Roxana Wring a fost invitata celei mai noi ediții a interviurilor realizate de redacția de știri PSnews.ro. În calitate de consilier general USR în Primăria Municipiului București, aceasta a vorbit despre perfomanțele social-democratei Gabriela Firea în funcția de edil al Capitalei.

Mai exact, întrebată de Marinela Angheluș care este starea ”revoluției în trafic” propuse de primar, Roxana Wring a afirmat că există o hotărâre care să oblige toate ”agregatoarele de comenzi” să aibă dispecerat, însă președintele organizației din București a Uniunii Salvați România consideră că această măsură este împotriva legii din două motive: pe de o parte, faptul că nu există o normă care să oblige existența unui dispecerat pentru fiecare aplicație, iar pe de altă parte, pentru că este ”o inițiativă cu dedicație”.

În momentul acesta, majoritatea a votat proiectul de hotărâre care spunea că firmele acestea – agregatoarele de comenzi – și Uber, trebuie să aibă dispecerat. Acum a fost pus în dezbatere publică regulamentul de aplicare a proiectului de hotărâre. S-a făcut o dezbatere publică, am vorbit și eu cu reprezentanți de la Clever, StarTaxi și că probabil se va veni cu un proiect de hotărâre de aprobare a regulamentului în Consiliu General – noi vom vota împotrivă, desigur. Ceea ce se propune în momentul ăsta e nelegal: în primul rând, proiectul de hotărâre și regulamentul adaugă la lege (legea nu spune nicăieri că nu poți să faci dispecerat prin aceste aplicații, pentru că a fost făcută când nu exista acest avans tehnologic – acum ce o să facem, ne întoarcem pe vremea când aveam doar telefon fix?) și în al doilea rând, este o inițiativă cu dedicație pentru cele câteva dispecerate care sunt reprezentate de COTAR, a afirmat Roxana Wring pentru PSnews.ro.

Mai mult decât atât, consilierul general afirmă că mulți taximetriști care folosesc aplicații precum Clever sau StarTaxi se declară mulțumiți, însă continuă să plătească dispeceratele doar pentru a-și menține licența de taxi, chiar dacă nu îl folosesc niciodată: ”Am stat de vorbă cu taximetriști care au și dispecerat – pentru că sunt obligați să plătească dispecerul – dar care au descoperit că folosind aplicațiile Clever sau Star obțin comenzi mai rapid, clienții sunt mai mulțumiți. Oamenii ăștia plătesc asigurări, au autorizație de la Primăriesingurul motiv pentru a-i interzice este că există o atitudine ne-concurențială în piață, de la câteva dispecerate care își pierd rațiunea de a exista. Un șofer de taxi plătește 200 de lei unui dispecerat, și plătește că altfel nu obține licența. Există din ce în ce mai mulți șoferi de taxi independenți care plătesc și după nu mai folosesc dispeceratele, aflate în praful falimentului”.

În plus, Wring a ținut să întărească ideea conform căreia singurul motiv pentru care cineva și-ar dori interzicerea unor servicii mulțumitoare ar fi faptul că niște oameni pierd bani. Consilierul a afirmat că formațiunea politică din care face parte va continua să sesizeze atât Consiliul Concurenței, cât și Uniunea Europeană.

”Punctul nostru de vedere este că cel mai important e ce este în beneficiul consumatorului – adică să păstrăm aceste agregatoare de comenzi. Serviciile s-au îmbunătățit: și cei care oferă serviciul și cei care îl folosesc sunt mulțumiți. Nu există niciun motiv să le interzicem (n.r. agregatoarele de comenzi) decât că există un număr de oameni care ar pierde eventual niște bani. Noi am sesizat și Consiliul Concurenței, vom sesiza și Uniunea Europeană, pentru că e împotriva unor directive europene”, a punctat consilierul.

Întrebată dacă regulamentul de conduită al taximetristului a fost votat, președintele organizației din București a USR a afirmat că acest exista de dinainte, însă nu a fost aplicat niciodată de către PMB: ”Ăsta face parte din regulamentul integral dar să știți că el a existat dintotdeauna. A vota un proiect de hotărâre, deci un document, nu înseamnă și aplicarea lui. Lucrurile astea au existat dar Primăria Generală nu a făcut niciodată absolut nimic ca să aplice. Doamna Firea are proiecte de hotărâre pe care noi le-am votat dar care nu se aplică. Despre ce vorbim?”

Motivul neaplicării ar fi, spune consilierul, modul în care Gabriela Firea gestionează activitatea instituției: ”prin comunicate de presă”.

”Justificarea e că activitatea se consumă în acțiuni de P.R. și din comunicate. Primăria Municipiului București e condusă prin comunicate de presă. Din păcate, cetățenii observă că  acestea nu curăță străzile, nu rezolvă problema traficului”, a susținut membrul USR, pentru redacția PSnews.ro.

În încheiere, întrebată dacă a vorbit vreodată personal cu Gabriela Firea despre aceste probleme, Roxana Wring a afirmat că edilul ”nu a convocat niciodată reprezentanții grupurilor politice”, iar USR preferă să se manifeste prin propunerea de proiecte și a dezbaterilor din Consiliu General, întrucât nu există vreun cadru legal care să explice modul în care liderii grupurilor politice pot comunica.

”Din păcate, nu. Doamna Firea nu a convocat niciodată reprezentanții grupurilor politice – cel puțin pe noi nu, nu știu dacă discută cu celelalte grupuri politice. Dacă a vrut vreodată ceva de comunicat, a făcut-o prin intermediul consilierilor personali. În ceea ce ne privește, adevărul e că nici legea administrației publice locale nu prevede un mod formalizat de comunicare între liderii grupurilor politice. Noi ne păstrăm în cadrul legii: propunem proiecte de hotărâre, dezbatem în Consiliu General și cam atât, a concluzionat președintele organizației din București a USR.

Puteți urmări secvența de la minutul 13:23 și până la 19:23

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *