Skip to content
Politică

UPDATE Reacția ziaristului / Începe prigoana: Dragnea vrea ca un jurnalist să fie anchetat

activenews.ro

UPDATE 13:54

Redacția G4Media.ro a reacționat după ce Liviu Dragnea a afirmat că dorește anchetarea lui Dan Tăpălagă, după ce ar fi dezvăluit „un secret de stat”, susținând că amenințările șefului PSD reprezintă „un atac grav la adresa libertății presei”.

„Este prima dată după episodul Năstase-Ciuvică din ianuarie 2002 când un reprezentant de prim prim rang al puterii amenință public un ziarist și sesizează, tot public, instituțiile statului cerând să fie declanșată o anchetă. Considerăm că amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist”, scrie G4Media.ro.

De asemenea, cei de la G4Media susțin că Dragnea a mai lansat un atac la adresa lui Dan Tăpălagă în 2017, pe când acesta era editor-coodonator la HotNews.ro. Având în vedere aceste aspecte, G4Media suține că PSD-ul, de când este la putere, s-a remarcat prin inițiative „menite să suprime instituții-cheie și vocile critice din societate”.

„Având în vedere acest precedent, amenințările domnului Liviu Dragnea sunt cu atât mai îngrijorătoare. De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea Codurilor”, atrage atenția G4Media.ro.

Citiți mai jos reacția integrală a G4Media.ro.

—————–

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a început prigoana jurnaliștilor, după ce a anunțat că dorește ca un om de presă să fie anchetat, după ce ar fi dezvăluit un ”secret de stat”.

Dan Tapalagă, jurnalistul care a publicat primul informaţia despre memorandumul secret adoptat de Guvern pe tema mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a intrat în vizorul liderului PSD. Dragnea a cerut duminică seara, public, începerea anchetării ziaristului, conform Hotnews.ro.

„Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut – de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam”, a spus Dragnea.

În plus, întrebat de moderatori dacă cineva va sesiza autoritățile competente în acest caz, liderul social-democraților a replicat: „Sesizez eu acum. Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles ca nu”.

Nici Klaus Iohannis nu ar fi știut de acest memorandum, înafară de informațiile furnizate de Tapalagă. „Domnul preşedinte Iohannis, a doua zi, nici măcar nu ştia despre ce e vorba. S-a luat după Tăpălagă”, a mai afirmat preşedintele PSD.

Ulterior, redacția G4Media.ro a venit cu precizări:

– G4Media.ro a scris în exclusivitate miercuri, 18 aprilie, sub semnătura lui Cristian Pantazi, citând surse guvernamentale, că Guvernul Dăncilă vrea să adopte o hotărâre sau un memorandum pentru mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim. G4Media.ro nu a prezentat textul documentului oficial.

– Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus după şedinţa de guvern din acea zi că nu are cunoştinţă despre o asemenea iniţiativă.

– O zi mai târziu, pe 19 aprilie, Liviu Dragnea confirma dezvăluirea G4Media.ro şi anunţa într-un interviu la Antena 3 că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum „prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *